Хлябове и тестени




КРАФИН КОЗУНАЧЕТА

Както винаги, когато наближава най-светлия празник Великден се подготвяме с рецепти за козунаци и предварително мааалко тренираме, за да направим перфектните козунаци за самия ден.  Искам да ви представя едни много, много вкусни и красиви малки козуначета.
Може би се чудите какво означава крафин. Някои може и да знаят, че това е хибрид между кроасан и мъфин. Използва се техниката за тесто за кроасан и се оформя като мъфин ииии  това е крафин.


ПОНИЧКИ с шоколад
Винаги съм се чудила защо повечето хора като чуят  "козуначено тесто" си представят само Великден с апетитните, бухнали и на конци, ароматни козунаци!!? Това тесто е толкова вкусно, сладко и ароматно, че ще е грехота да го приготвяме само по Великден!! Вярно, че е мааалко по-трудоемко, но пък си заслужава да му се насладим и да  приготвим от него едни пухкави понички пълни с шоколад. :)



Великденски кифлички


Наближава най-светлият християнски празник Великден и трябва да помислим с какво да разнообразим традиционното приготвяне на козунаци (не че няма и тях да направим :)).
Традицията на този ден повелява преди да се изядат първото яйце и парче козунак да се раздаде на съседи и приятели. Тези кифлички са реплика на добре познатия ни козунак  и са изключително атрактивни и подходящи  за тази цел.


Мъфини „ЛАХМАДЖУН”
Сигурно всички сте чували това наименование на едно ужасно вкусно нещо от турската кухня, или така наречената турска пица :) Подобно произведение има и в нашата кухня и е популярно като "Питка по Кемерски". 
Варианта на "Лахмаджун" като мъфини е много удачен, защото е подходящ както за закуска на децата в училище, за похапване на излет или екскурзия, така и за детски (и не само ;) ) рождени дни или партита, а и всички обичаме мъфини (независимо дали са сладки или солени) :


Може името му да е "хлебче", но при мен се получи толкова сладичко, че си беше направо като руло с ягодова плънка, а и го залях със сока от сладкото - сами се досещате каква вкусотия стана.
Сърдечни благодарности зарецептата, Мария!!

Жълтички отвътре с приятен златист загар отвън и нежна вътрешност, тези хлебчета могат с гордост да присъстват на трапезата ни.

Преломъка на Илианка
Доста отдавна не съм публикувала нищичко. :)  Нали от три месеца съм млада баба, не мога да се нарадвам на внучето и не спирам всяка свободна минута да се въртя около него, та за снимки и публикации просто не остава време. Голяма еуфория е, тези от вас които са баби ще ме разберат!
Та днес намерих мъъъничко време да се поровя в нета.
Преглеждам си аз блогърското пространство иии попадам на  Илианка и нейната рецептичка за  Преломъъъък (нямам представа как съм я пропуснала до сега, но поправям пропуска :) ).
Въпреки, че днес не е Сирни заговезни реших да пробвам тази съблазнителна, бърза и лесна на първо четене питчица (обичам такива рецепти). :)

Естествено резултатът е великолепен!


Не се заблуждавайте от заглавието, това не са онези кифлички с плънка от сирене. Пак има сирене, но то е в тестото. Видях тази рецепта в YouTube и веднага я направих. Много вкусни стават, мекички, пухкави и се изяждат толкова бързо, че трудно отделих за да снимам. Е ако пък желаете може и пълнеж да им сложите, ще станат още по-хубави :) .






Хачапури, лахмаджун или пиде са много познати тестени изделия за източната кухня и са някакъв далечен роднина на съвременната италианска пица.
Плънката за традиционните хачапури обикновено е от сирена, а за лахмаджуна и пидето - от мляно месо, но каквото и да се сложи все ще е много вкусно :).

Вкусно, разнообразно и не много трудно - това е което може да се каже за тези хапчици, които са невероятно мезе за биричка или винце в днешния празник. Вярвам ще се харесат на всички, даже и на децата!




Когато хората, които обичаш, ей така между другото ти подхвърлят, че отдавна не си им правил пица например ти става някак гузно и започваш да мислиш как можеш да се реваншираш. Поне при мен се получи така и ето появи се това хлебче, идеята за което бях видяла при една симпатична млада американка. Направих го с моя рецепта за тестото, като използвах смес от ръжено и бяло брашно (това беше малък реверанс към здравословното хранене ;) ). 

Хляб (венец) с чеснова плънка


И ето отново хляб- той е винаги добре дошъл на трапезата на българина и е на почит. Както се казва "Никой не е по-голям от хляба", но винаги може да се добави нещичко, така че да разнообразим както вкуса му, така и вида му. Това е едно ароматно хлебче, достойно за всяка трапеза, а това придружаваше никулденския ни пълнен шаран и да ви кажа се справи чудесно с асистенцията.  :)

НЕМСКИ хлебчета (LAUGENBRÖTCHEN)








И отново хлебчета, но този път ... немскиииии! :) ха :) ха


ПИТКА С КАШКАВАЛ

Това е една много, много вкусна и интересна пита, която преди доста време видях във форум BG мама. Направо се влюбих във вида й. Винаги когато я правя у дома настъпва оживление, защото всички знаят колко е вкусна!





Хлебчета с Гауда

Понеже хлябът винаги трябва да присъства на масата е хубаво да предлагаме различни видове, за да не ни омръзва. Така всички с нетърпение ще очакват новия вид хляб :) :).








Наближава най-светлия, цветен и хубав празник на пролетта - Великден! Приготовленията ще наберат скорост и по тази причина трябва да направим генерална репетиция за козунаците :). Зная, че всички се страхуват да правят козунаци (наистина не е лесна работа, но пък и не е непостижимо) за това искам да предложа един по лесничък за изпълнение вариант  даже, ако питате мен е по-подходящ, поради факта че са мънички и могат да се комбинират с боядисано яйчице,  като подарък за приятел или дечицата.







Козуначно руло



 По традиция, за Великден, козунаци се пекат в петък преди Възкресение, но аз предпочетох да направя генерална репетиция и да изпека едно рулце, ей така за загрявка :).




Бърз хляб

Не веднъж ми се е случвало да не достигне хлябът вкъщи. Това хлебче винаги е помагало в такива ситуации. Става бързо! Не трябва да се меси и да се чака 2-3 часа, докато втаса поне два пъти (както е при питите), а и продуктите са налични по всяко време в една къща. Времето за приготвянето му всичко е около час и половина, след което имаме вкусно и топло хлебче!


ВКУСНИ ХЛЕБЧЕТА С ЛУК И СИРЕНЕ ЧЕДЪР

Тези хлебчета също са  направени по технологията на пареното тесто и са още едно доказателство колко може да е разнообразно приложението му.






ПИЦА ХЛЯБ
Едно съчетание между хляба и вкусовете и съставките на пицата може да разнообрази трапезата.


ПАНЕТОНЕ
Коледа, Коледа - най-очакваното време от годината! Всеки се надява да му се случи някакво чудо (та нали това е времето на чудесата), но най-вече всеки иска да прекара незабравими мигове с близки и приятели. По традиция на този празник се приготвят различни лакомства за малки и големи. Панетонето не е традиционно за нашата коледна трапеза, но пък какво пречи да го приготвим и да то да внесе малко италиански дух в дома ни! Процедурата е малко дългичка, но винаги може да си помогнем с наличната техника (хлебопекарната -тя нали е да ни облекчава живота :)).


ВЕНЕЦ с плънка от картофи



Малко по-не традиционна питка (пирог) във форма на венец, но с интересна плънка!





Бразилски хлебчета






Бързи, лесни, ароматни и много вкусни!!







 Това са много вкусни и ароматни хлебчета, които можете да приготвите с различни семки (слънчогледови или тиквени). 
Стават както да заместят традиционния хляб на трапезата, така и за сандвичи.


Намерих тази позабравена рецепта в стара тетрадка с рецепти, която напоследък все по-рядко разлиствам (нали сме модерни- ровя се по-вече в интернет, а старите и изпитани рецепти са толкова хубави). Това са милинките за прекрасна закуска, а защо не и вечеря с чаша кисело мляко!


Родопите - невероятно красива планина с прекрасни хора, които са запазили много автентични рецепти на богати и изумително вкусни ястия. Искам да ви предложа една лесна и бърза рецепта за нещо като питка, тутманик или солен кекс, както искате го наречете, но в родопския край му казват  кашник. Името му може да не ви звучи много вкусно, но това е измамно, в действителност е много вкусно нещо.
Както във всичко и тук може да се импровизира, но оригиналната рецепта е:


ХЛЯБ С ЧУШКИ и още нещо

Иииии  понеж подкарахме темата
Коледа предлагам да си направим вкусно, домашно хлебче с чушки, сушени мариновани домати и маслини. Много е подходящо за Бъдни вечер – пухкаво, ароматно и изкушаващо. Ароматът, който се разнася от прясно изпечения хляб е невероятен (мисля, че няма нужда да ви убеждавам в това) и ще допълни магията в очакването на Рождество Христово!


ПЛИТКА с наденица


Когато остана в неделя в къщи винаги гледам да направя нещичко, което да е за закуска. Това може да се приеме и като питка и като сандвич. Върви и с чайчe,





Лесни кашкавалки

Хубаво е винаги у дома да има нещо за похапване, за закуска, а и за мезенце към бирата например (нещо като соленки, дребни сладки, бисквитки или др.), но понякога времето не стига за приготвяне на сложни рецепти и тогава влизат в ход тези, които са лесни, бързи, вкусни и с малко продукти. Точно такива са и тези кашкавалки, които се приготвят за отрицателно време, а са толкова хубави, че си струва да си ги приготвим за почивните дни!


Пица на тиган

Сигурна съм, че всяка работеща жена и домакиня е изпадала в ситуацията да се прибере, да няма време и да се чуди какво да приготви набързо, за да нахрани домочадието си. Наскоро попаднах на една много интересна рецепта и понеже обичам експериментите веднага реших: ще се изпробва. Хареса се на всички, което ми даде куража да я споделя и с вас. Получи се точно БЪРЗО, ЛЕСНО, ВКУСНО (изобщо не преувеличавам), а във всяка къща по всяко време може да се намерят
необходимите продукти.


Мекици

Някой може да каже, че това е нездравословна закуска, но за сметка на това е много вкусна.
Любима е на всички деца, а и на големи, така че няма нищо лошо да си я приготвим някоя неделя сутрин и да се насладим.


Квадратче с оченце (БОБАТ)

Неделя е и всички в къщи искат като станат освен кафето (млякото или чая) да има и закусчица - нещо ново, интересно и задължително да е вкусно, а ако е и с месце направо е перфееееееектно! Всички тези екстри идеално се съчетават  в това "Квадратче с оченце" с името БОБАТ (макар, че имаше и коментар от рода "много малко салама бе" :)). Оригиналът на рецептата е от кухнята на руските германци и може да я видите тук.



Пица със сирене - Pizza con formaggio
Попаднах съвсем случайно на тази рецепта. Първоначално погледнах скептично, казах си -е хляб, като хляб,но все пак след доста време реших да пробвам и да видя какво ще се получи.Авторката (една много симпатична дама, която живее в Италия) пояснява, че този вид пица  се прави в дните около Великден и е типична  за област Марке в Италия. Ето че наближава този така хубав празник и кога, ако не сега е момента да се опита. Опитът беше повече от сполучлив! Аз и всички в къщи останахме очаровани от хрупкавата коричка и нежна, ароматна и невероятно вкусна вътрешност на това хлебче (пица). Приготвянето на тестото е наистина елементарно - по известния на всички традиционен начин, но аромата, които изпълни кухнята при печенето не може да се опише с думи. Понеже в оригинала на рецептата е казано, че се пече в малка, дълбока тенджерка и хлебчето - пица изглежда като голям мъфин, аз реших да разделя тестото на малки топки, които да поставя и опека във формичка за мъфини. Получиха се 18 броя малки пици, които по скоро приличаха на гъбки.
Вкусни са както топли, така и на другия ден вече студени, но все така мекички и ароматни.

Наближават най-хубавите пролетни  празници ЛАЗАРОВ ДЕН, ЦВЕТНИЦА и най-християнският - ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО. Празнуването на тези дни не може да мине без дъхавите козунаци и разбира се боядисаните яйца, върбовите клонки и многото цветя. Това ми даде повод по-отрано да се подготвя за направата на великденските козунаци - да си припомня както рецептата (по-точно да избера най-подходящата), така и технологията-все пак не се правят козунаци всеки ден :)). Получиха се страхотно вкусни, мекички и ароматни козуначета. Цялата къща ухаеше на Великден, просто е прекрасно да усещаш (вярвам и съседите усетиха) със всичките си сетива приближаването на ПРОЛЕТТА!!


Тутманик
Независимо от асоциациите, които извиква името, това е една изключителна българска вкусотия, която не може да се подмине от никой! А какъв аромат се разнася докато се пече във фурната няма как да опиша - трябва да пробвате!




Хляб "Патриотичен"

Днес е ТРЕТИ МАРТ - най-българският празник и дата, изиграла особена роля в нашата история! Това е ден за преклонение пред героизма и себежертвопожертвователността на онези българи, които не са можели да понесат тиранията.
Това ми даде идеята да направя едно домашно хлебче с трите цвята на нашия трибагреник. Получи се прекрасен хляб!




Маслинена Ачма


Това са много мекички и вкусни турски кравайчета със сусам, които може да се направят с плънка (маслинена паста или сирене), но може да се оставят и без плънка. Тестото е леко сладникаво и много прилича на козуначното.






 Искам специално да благодаря на едно мило момиче, което ми даде рецептата за тези невероятни шведски хлебчета! Препоръчвам Ви ги горещо, защото това са най-вкусните, меки и ефирни хлебчета, които съм яла! Благодаря ти много Нийче, за страхотната рецепта! Получиха се великолепни хлебчета, които всички много харесаха!!


Закуска “Охлювчета”


  Ето едно предложение за: разнообразяване на неделната закуска на семейството, нещо вкусно за екскурзията на детето или за похапване от кошницата за пикник.



Пълнени питки




Почти във всички заведения предлагат пърленки, но не всички наистина са такива.  Повечето приличат на обикновени питки. Аз си спомням моята баба как слагаше тестото в пещта направо върху горещите тухли и се получаваха такива пърленки, че беше невъзможно да им устоиш, като се поръсят с шарена сол. Понеже нямаме пещ, но пък почти всички имат скара или барбекю предлагам да си направим истински вкусни и ароматни пърленки.



Вкусна и много лесна пита


Както вече споменах имам домашна хлебопекарна и поради тази причина много, ама много често  я използвам, за да направя нещичко, което да радва небцето и душата. Искам да споделя и с Вас една рецепта за питка, която е лесна и може да има много варианти на оформяне и изпълнение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар