BOMBOLONI - италиански понички
Харесвам много понички и често правя за закуска
Правя ги от козуначно тесто, както всички, но все ми се струва, че не са достатъчно пухкави и нежни.
КРАФИН КОЗУНАЧЕТА

Може би се чудите какво означава крафин. Някои може и да знаят, че това е хибрид между кроасан и мъфин. Използва се техниката за тесто за кроасан и се оформя като мъфин ииии това е крафин.
ПОНИЧКИ с шоколад
Винаги съм се чудила защо повечето хора като чуят "козуначено тесто" си представят само Великден с апетитните, бухнали и на конци, ароматни козунаци!!? Това тесто е толкова вкусно, сладко и ароматно, че ще е грехота да го приготвяме само по Великден!! Вярно, че е мааалко по-трудоемко, но пък си заслужава да му се насладим и да приготвим от него едни пухкави понички пълни с шоколад. :)
Великденски кифлички

Традицията на този ден повелява преди да се изядат първото яйце и парче козунак да се раздаде на съседи и приятели. Тези кифлички са реплика на добре познатия ни козунак и са изключително атрактивни и подходящи за тази цел.
Мъфини „ЛАХМАДЖУН”


Варианта на "Лахмаджун" като мъфини е много удачен, защото е подходящ както за закуска на децата в училище, за похапване на излет или екскурзия, така и за детски (и не само ;) ) рождени дни или партита, а и всички обичаме мъфини (независимо дали са сладки или солени) :)


Сърдечни благодарности зарецептата, Мария!!


Преломъка на Илианка


Та днес намерих мъъъничко време да се поровя в нета.
Преглеждам си аз блогърското пространство иии попадам на Илианка и нейната рецептичка за Преломъъъък (нямам представа как съм я пропуснала до сега, но поправям пропуска :) ).
Въпреки, че днес не е Сирни заговезни реших да пробвам тази съблазнителна, бърза и лесна на първо четене питчица (обичам такива рецепти). :)
Естествено резултатът е великолепен!



Не се заблуждавайте от заглавието, това не са онези кифлички с плънка от сирене. Пак има сирене, но то е в тестото. Видях тази рецепта в YouTube и веднага я направих. Много вкусни стават, мекички, пухкави и се изяждат толкова бързо, че трудно отделих за да снимам. Е ако пък желаете може и пълнеж да им сложите, ще станат още по-хубави :) .

Когато хората, които обичаш, ей така между другото ти подхвърлят, че отдавна не си им правил пица например ти става някак гузно и започваш да мислиш как можеш да се реваншираш. Поне при мен се получи така и ето появи се това хлебче, идеята за което бях видяла при една симпатична млада американка. Направих го с моя рецепта за тестото, като използвах смес от ръжено и бяло брашно (това беше малък реверанс към здравословното хранене ;) ).


Хляб (венец) с чеснова плънка

И ето отново хляб- той е винаги добре дошъл на трапезата на българина и е на почит. Както се казва "Никой не е по-голям от хляба", но винаги може да се добави нещичко, така че да разнообразим както вкуса му, така и вида му. Това е едно ароматно хлебче, достойно за всяка трапеза, а това придружаваше никулденския ни пълнен шаран и да ви кажа се справи чудесно с асистенцията. :)
Хлебчета с Гауда



Наближава най-светлия, цветен и хубав празник на пролетта - Великден! Приготовленията ще наберат скорост и по тази причина трябва да направим генерална репетиция за козунаците :). Зная, че всички се страхуват да правят козунаци (наистина не е лесна работа, но пък и не е непостижимо) за това искам да предложа един по лесничък за изпълнение вариант даже, ако питате мен е по-подходящ, поради факта че са мънички и могат да се комбинират с боядисано яйчице, като подарък за приятел или дечицата.
Козуначно руло
Бърз хляб

Не веднъж ми се е случвало да не достигне хлябът вкъщи. Това хлебче винаги е помагало в такива ситуации. Става бързо! Не трябва да се меси и да се чака 2-3 часа, докато втаса поне два пъти (както е при питите), а и продуктите са налични по всяко време в една къща. Времето за приготвянето му всичко е около час и половина, след което имаме вкусно и топло хлебче!


ВКУСНИ ХЛЕБЧЕТА С ЛУК И СИРЕНЕ ЧЕДЪР

ПИЦА ХЛЯБ
ПАНЕТОНЕ


ВЕНЕЦ с плънка от картофи


Както във всичко и тук може да се импровизира, но оригиналната рецепта е:
ХЛЯБ С ЧУШКИ и още нещо
Иииии понеж подкарахме темата
Коледа предлагам да си направим вкусно, домашно хлебче с чушки, сушени мариновани домати и маслини. Много е подходящо за Бъдни вечер – пухкаво, ароматно и изкушаващо. Ароматът, който се разнася от прясно изпечения хляб е невероятен (мисля, че няма нужда да ви убеждавам в това) и ще допълни магията в очакването на Рождество Христово!
Коледа предлагам да си направим вкусно, домашно хлебче с чушки, сушени мариновани домати и маслини. Много е подходящо за Бъдни вечер – пухкаво, ароматно и изкушаващо. Ароматът, който се разнася от прясно изпечения хляб е невероятен (мисля, че няма нужда да ви убеждавам в това) и ще допълни магията в очакването на Рождество Христово!
ПЛИТКА с наденица

Когато остана в неделя в къщи винаги гледам да направя нещичко, което да е за закуска. Това може да се приеме и като питка и като сандвич. Върви и с чайчe,
Лесни кашкавалки
Хубаво е винаги у дома да има нещо за похапване, за закуска, а и за мезенце към бирата например (нещо като соленки, дребни сладки, бисквитки или др.), но понякога времето не стига за приготвяне на сложни рецепти и тогава влизат в ход тези, които са лесни, бързи, вкусни и с малко продукти. Точно такива са и тези кашкавалки, които се приготвят за отрицателно време, а са толкова хубави, че си струва да си ги приготвим за почивните дни!
Пица на тиган
Сигурна съм, че всяка работеща жена и домакиня е изпадала в ситуацията да се прибере, да няма време и да се чуди какво да приготви набързо, за да нахрани домочадието си. Наскоро попаднах на една много интересна рецепта и понеже обичам експериментите веднага реших: ще се изпробва. Хареса се на всички, което ми даде куража да я споделя и с вас. Получи се точно БЪРЗО, ЛЕСНО, ВКУСНО (изобщо не преувеличавам), а във всяка къща по всяко време може да се намерят
необходимите продукти.
необходимите продукти.
Мекици
Квадратче с оченце (БОБАТ)
Неделя е и всички в къщи искат като станат освен кафето (млякото или чая) да има и закусчица - нещо ново, интересно и задължително да е вкусно, а ако е и с месце направо е перфееееееектно! Всички тези екстри идеално се съчетават в това "Квадратче с оченце" с името БОБАТ (макар, че имаше и коментар от рода "много малко салама бе" :)). Оригиналът на рецептата е от кухнята на руските германци и може да я видите тук.
Пица със сирене - Pizza con formaggio

Вкусни са както топли, така и на другия ден вече студени, но все така мекички и ароматни.
Наближават най-хубавите пролетни празници ЛАЗАРОВ ДЕН, ЦВЕТНИЦА и най-християнският - ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО. Празнуването на тези дни не може да мине без дъхавите козунаци и разбира се боядисаните яйца, върбовите клонки и многото цветя. Това ми даде повод по-отрано да се подготвя за направата на великденските козунаци - да си припомня както рецептата (по-точно да избера най-подходящата), така и технологията-все пак не се правят козунаци всеки ден :)). Получиха се страхотно вкусни, мекички и ароматни козуначета. Цялата къща ухаеше на Великден, просто е прекрасно да усещаш (вярвам и съседите усетиха) със всичките си сетива приближаването на ПРОЛЕТТА!!
Тутманик
Независимо от асоциациите, които извиква името, това е една изключителна българска вкусотия, която не може да се подмине от никой! А какъв аромат се разнася докато се пече във фурната няма как да опиша - трябва да пробвате!
Хляб "Патриотичен"
Хляб "Патриотичен"
Това ми даде идеята да направя едно домашно хлебче с трите цвята на нашия трибагреник. Получи се прекрасен хляб!
Маслинена Ачма
Това са много мекички и вкусни турски кравайчета със сусам, които може да се направят с плънка (маслинена паста или сирене), но може да се оставят и без плънка. Тестото е леко сладникаво и много прилича на козуначното.
Искам специално да благодаря на едно мило момиче, което ми даде рецептата за тези невероятни шведски хлебчета! Препоръчвам Ви ги горещо, защото това са най-вкусните, меки и ефирни хлебчета, които съм яла! Благодаря ти много Нийче, за страхотната рецепта! Получиха се великолепни хлебчета, които всички много харесаха!!
Закуска “Охлювчета”

Няма коментари:
Публикуване на коментар