за 12 хлебчета
за тестото:
450-500 г брашно
75 г растително масло
7 г суха мая (1 пакетче)
1 ч.л. сол
130 мл мляко
130 мл вода
за посипка:
едра морска сол
едра морска сол
мак
сусам
ПРИГОТВЯНЕ:
В купа поставяме хладкото мляко и горещата вода и отгоре посипваме маята, разбъркваме, прибавяме мазнината и солта и отново разбъркваме. Брашното пресяваме и постепенно добавяме към течността и замесваме тесто, което покриваме с фолио и оставяме на топличко да втаса за около час и половина. Всичко това може да се направи и с домашна хлебопекарна. :)
След като втаса го разделяме на 12 равни части. Всяка част оформяме на фитил и връзваме на възелче, като краищата подпъхваме от долу. Може, разбира се, да ги оформите и като питчици това оставям вие да решите.
След като оформим всичките 12 хлебчета ги оставяме да втасат за около 20 минути на топличко и сега идва време за един секрет при приготвянето им ;).
Ако ви се стори, че тестото не е втасало се заблуждавате. То става някак си по плътно и не така пухкаво, както при другите теста, но след опичането хлебчетата стават супер пухкави отвътре.
В голяма тенджера наливаме 3 литра вода и поставяме на котлона да заври. В момента в който водата заври прибавяме 3 с.л. сода за хляб (внимавайте, защото кипва изведнъж и може да ви изгори). След като сме прибавили содата и водата се е успокоила пущаме в нея хлебчетата едно по едно, броим до 40, като ги обръщаме във водата няколко пъти и изваждаме с решетеста лъжица. Поставяме хлебчетата в тава, застлана с хартия за печене, която предварително добре сме намазнили (това е задължително, за да не залепнат).
След изваждането на всяко хлебче го посипваме със сусам, мак или едра морска сол (аз посипвам само със сол - така са ми по-вкусни и автентични :) ).
Приготвените по този начин хлебчета печем в предварително загрята на 180°С фурна до златиста коричка, която става крехка и хрускаща.
Това е технологията, която се използва и за така известните Бретцели, разликата е в оформянето, но вие може и да ги оформите като истинските Бретцели.
Да ви е вкусно!!
След като оформим всичките 12 хлебчета ги оставяме да втасат за около 20 минути на топличко и сега идва време за един секрет при приготвянето им ;).
Ако ви се стори, че тестото не е втасало се заблуждавате. То става някак си по плътно и не така пухкаво, както при другите теста, но след опичането хлебчетата стават супер пухкави отвътре.
В голяма тенджера наливаме 3 литра вода и поставяме на котлона да заври. В момента в който водата заври прибавяме 3 с.л. сода за хляб (внимавайте, защото кипва изведнъж и може да ви изгори). След като сме прибавили содата и водата се е успокоила пущаме в нея хлебчетата едно по едно, броим до 40, като ги обръщаме във водата няколко пъти и изваждаме с решетеста лъжица. Поставяме хлебчетата в тава, застлана с хартия за печене, която предварително добре сме намазнили (това е задължително, за да не залепнат).
След изваждането на всяко хлебче го посипваме със сусам, мак или едра морска сол (аз посипвам само със сол - така са ми по-вкусни и автентични :) ).
Приготвените по този начин хлебчета печем в предварително загрята на 180°С фурна до златиста коричка, която става крехка и хрускаща.
Това е технологията, която се използва и за така известните Бретцели, разликата е в оформянето, но вие може и да ги оформите като истинските Бретцели.
Да ви е вкусно!!
Какви са пухкави и симпатични Руми!! Заплювам си поне 3 от тях :) Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеВили, може и повече да си заплюеш :) Наистина вътре стават много пухкави, а коричката е хрускава и много приятна, като солетка!!
ИзтриванеУсмихнат и на теб да ти е денят!!
Ето това описание ме спечели тотално, точно така най-обичам - отвън да е хрупкаво, а отвътре да те изненада приятна пухкава душичка... Руми, прекрасни са, браво на теб! Прегръдки и спорна седмица ти желая! :)
ИзтриванеДа Гери, отвътре са мекички, направо душички, а как хрупка коричката (даже аз се изненадах - мислех, че няма да е чак толкова :) )! Опитай ги непременно, няма да съжаляваш!!
ИзтриванеПрегръдка и от мен, миличка и прекрасен ден!!
Руми, като си тръгнала да раздаваш вкусотии, дали мога и аз да се присламча :) Толкова вкусни изглеждат тези хлебчета! Записах си рецептата и дано да успея да ги направя толкова чудесни! Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеБързо, присламчвай се Люси, че не останаха :). Разбира се, че ще ги направиш, много са лесни и аз отначало им се плашех, но сега вече не!
ИзтриванеПоздрави и от мен, миличка и хубава вечер!!
Здравейте, мога ли да ги замеся вечерта и да изпека на следващата вечер? Благодаря:)
ОтговорИзтриване