понеделник, 30 март 2015 г.

Хачапури

Хачапури, лахмаджун или пиде са много познати тестени изделия за източната кухня и са някакъв далечен роднина на съвременната италианска пица.
Плънката за традиционните хачапури обикновено е от сирена, а за лахмаджуна и пидето - от мляно месо, но каквото и да се сложи все ще е много вкусно :).
ПРОДУКТИ:
От посочените продукти излизат 5бр. с размер на длан
300 г брашно
200 мл мляко
6 г суха мая
половин яйце (разбито с вилица и разделено на половина)
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
0,5 с.л. олио

плънки:
първи вид: 
втори вид: 
трети вид: 
 кашкавал настърган
 200 г фета (бяло саламурено,  синьо, пушено или топено  сирене )
 яйце
 черен пипер
 5 яйца
 краве масло 
 кайма
 гъби
 лук
 олио 
 яйце
 сол
 черен пипер
 спанак
 глава лук
 олио
 сирене 
 яйце
 зелени подправки (копър,  магданоз, девисил или някаква  др. по ваш избор)

ПРИГОТВЯНЕ:
 От всички продукти замесваме гладко и меко тесто.
Разделяме го на 5 части и оформяме на топка всяка част.
След това всяка топка разточваме на кръгче с диаметър около 20-22 см.
Завиваме на руло двете срещуположни страни на кръгчето, така че да се срещнат в средата. Притискаме крайчетата много добре, за да не се разтворят при печене.
Прехвърляме в тава застлана с хартия за печене и внимателно разтваряме в средата навитото тесто, така че да се получи като лодчица.
Намазваме с яйце и в оформилата се лодчица поставяме приготвената плънка.

І - Нея сме приготвили като смесим настъргания кашкавал, натрошеното сирене и разбитите яйца и сме овкусили с черен пипер и сол (ако е необходимо).

ІІ - нарязваме гъбите и ги задушаваме в малко олио, овкусяваме с черен пипер и сол и след като са омекнали прибавяме каймата и запържваме докато се получат трохи. Смъкваме от огъня и оставяме да се охлади напълно, след което прибавяме едно яйце и разбъркваме.
 В този вид плънка разбира се може да не задушаваме каймата предварително, а да я прибавим сурова и да разбъркаме с подправките.

ІІІ - задушаваме ситно нарязания лук в олиото и след като леко омекне прибавяме измития, подсушен и нарязан спанак. Задушаваме и него докато се изпари отделилата се течност. Овкусяваме  със сол, зелените подправки и черен пипер, оставяме да се охлади напълно, след което смесваме с натрошеното сирене и едно яйце.
Печем в предварително загрята до 200°С фурна за около 15 минути или до получаване на златист загар. 
След  което изваждаме, с нож правим лек разрез в средата на плънката да се образува вдлъбнатина, чукваме по едно яйце в нея и отново връщаме за още 5 минути във фурната, но може и да пропуснем яйцето върху плънката (аз лично пропуснах).
След като ги извадим от фурната върху всяка хачапура поставяме по едно парченце краве масло и поднасяме още топли
Независимо с каква плънка ще бъдат са много  вкусни и са перфектни за закуска или за вечеря с хубава салатка и чаша вино!! 

Приятен апетит!!

12 коментара:

  1. Каква палитра от вкусове си създала, Руми! Дано са повечко, защото аз си грабвам по едно от всеки вид :) Прекрасни са! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вземай, Люси, има има!! При нас всичко е по много :) :).
      Прегръдчица и хубава седмица, миличка!!

      Изтриване
  2. Руми, гарантирано вкусно е при теб отново. :) Пък и така майсторски изпълнено, чудно!
    Поздрави сърдечни!

    П.П. Ако остане след Люси, аз също разграбвам... ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, ха, ха, не се притеснявай, Гери, ще направя отново, да има за всички, че и ние много ги харесахме за закуска през уикенда :D!!
      Прегръдчица!!

      Изтриване
  3. Ееееее, стига с тези искушения, нямам какво да облека!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То май и при мен е така с обличането, но какво да правя като не мога да се въздържам :) :), пък и живота е толкова кратък, че да не опитваме от предлаганите ни удоволствия!!
      Поздрави и хубав ден!!

      Изтриване
  4. Руми,винаги съм си мислила, че много трудно се правят тези хачапури, но след твоето хубаво обяснение, май не били толкова трудни. Ще се пробвам да ги направя. Твоите са много съблазнителни!
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еееее, Хриси, ти такива пити правиш - красиви със сложни плетеници, а това е простичко и бързичко, но много вкусничко :)!! Изобщо не вярвам, че може да те затрудни!!
      Поздрави и на теб, миличка и прегръдка!!

      Изтриване
    2. Руми, ами хапнахме си тази вечер хачапури. Естествено, че бяха с месце, като по нашите ширини :) Имаше и с настърган кашкавал и с яйце. Кой каквото желае и накрая всички бяха доволни.
      Благодаря ти за рецептата!
      Прекрасен утрешен ден и много весел месец!

      Изтриване
    3. Ехааааа, Хриси, колко си бърза!! Много се радвам, че са се одобрили хачапурките и разбирам много добре това , че са предпочетени тези с месцето (при нас също така беше :) :) )
      Прекрасен, весел и слънчев месец и за вас, миличка!
      Прегръдка!!

      Изтриване
  5. ех,ама как само си ги оформила,идеални са,Руми,разнообразни и много вкусни плънки,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роси!! Харесаха се всички, но най-много тези с месцето (надявам се разбира защо :) )

      Изтриване