понеделник, 3 март 2014 г.

Бишкотена вита торта


Тези дни се събраха много празници и поводи  да се приготвят сладички неща.
За вчерашния ден за прошка приготвих освен традиционната питка и една бърза вита бишкотена тортичка с малиново желе.
При вида й и в последствие на вкуса й нямаше как да не получа опрощение за всичките си грешки (волни и неволни)!
ПРОДУКТИ:
около 30 бр бишкоти (от тези нашенските, мекичките и нежните), но не Савоярди, защото те не могат де се огъват
300-400 г малини (аз използвах замразени във фризера, от моята градина ) :)
5-6 с.л. захар за желето от малините
10 г желатин
крем за слепването на бишкотите и декорацията (приготвих швейцарски меренге-бутер крем)
Ами това е, бързо стана.
ПРИГОТВЯНЕ:
Първо приготвяме крема.

Малините засипваме със захарта и слагаме на котлона да се загреят, да отделят сока си и захарта да се разтопи. Сваряваме образувалия се сироп около минута, след което го прецеждаме през гъста цедка, за да отделим семчиците и да се получи основата за желето. Желатина заливаме с 2-3 с.л. студена вода да набъбне.
Сега трябва да сглобим тортата.
Започваме с една бишкота и от средата на тортената тавичка. Намазваме крем върху гладката страна на бишкотата (количеството крем е по ваше желание, но да не е много дебело). Навиваме бишкотата на рулце и я поставяме изправена (като пънче) в средата на тавичката. Сега следващата - мажем и обгръшаме първата бишкота и притискаме леко, така продължаваме докато свършат бишкотите и се изпълни цялата тавичка.
Погледнато от горе изглеждат като концентрични кръгове или спирала.
След като сме приключили с мазането и подреждането може
леко да сиропираме бишкотите с част от малиновия сироп (с помощта на лъжица). Така сиропа леко ще попие по дължина на бишкотите и ще изглежда красиво, след което заравнете крема, който се е показал отгоре при реденето и притискането на бишкотите. Оставете в хладилника за около час да стегне.
Следва измазването на тортата от страни и отгоре и декорирането с шприц.
По ръба на тортата отгоре шприцовайте борд от крем, който ще задържи по-късно малиновото желе. Отново оставете в хладилника да стегне декорацията, а през това време загрейте леко малиновия сироп и прибавете набъбналия желатин, разбъркайте до пълното му разтопяване и оставете да се охлади, но да не се желира.
Така приготвеното и охладено желе излейте внимателно и по малко върху студената торта, но внимавате да не прелее през борда, който сте направили.  Още веднъж оставете в хладилника, докато се стегне желето.

Сега може да оставите тортата така или да шприцовате още малко крем :)





Може да получа прошка след всичко това нали? :)

 Да ви е сладко приятели и да ви е простено!!

8 коментара:

  1. Руми, не предполагах, че и с бишкоти човек може да завие торта. Ама е такава красавица... Браво, прекрасно изглежда, не се съмнявам и колко е вкусна. :)
    Поздрави сърдечни и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! И на теб хубав ден, миличка и прегръдчица!

      Изтриване
  2. Нещо ми изчезна коментара, Руми :( Исках за кажа, че много ми е харесала тортата, това са любими съставки - бишкоти и малини! Но поне отново я погледнах и направо опитах :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бени! Поздрави, хубава и спокойна вечер!!

      Изтриване
  3. Честити празници, Руми! Иииии .....давам ти прошка, след такава торта как иначе :)!
    Прегръдки, мила! Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, миличка!! Хубав и на теб и прегръдка!!

      Изтриване
  4. Чудна чудна тортичка, Руми!!! Как пък успя да направиш вертикално сечение с бишкоти! :) Много идейно и умело направено!
    Честити ти много празници, мила! Усмихнат ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , Тики, много е лесно, а и бързо!! Поздрави и целувчица, миличка!

      Изтриване