понеделник, 3 март 2014 г.
Бишкотена вита торта
Тези дни се събраха много празници и поводи да се приготвят сладички неща.
За вчерашния ден за прошка приготвих освен традиционната питка и една бърза вита бишкотена тортичка с малиново желе.
При вида й и в последствие на вкуса й нямаше как да не получа опрощение за всичките си грешки (волни и неволни)!
ПРОДУКТИ:
около 30 бр бишкоти (от тези нашенските, мекичките и нежните), но не Савоярди, защото те не могат де се огъват
300-400 г малини (аз използвах замразени във фризера, от моята градина ) :)
5-6 с.л. захар за желето от малините
10 г желатин
крем за слепването на бишкотите и декорацията (приготвих швейцарски меренге-бутер крем)
Ами това е, бързо стана.
ПРИГОТВЯНЕ:
Първо приготвяме крема.
Малините засипваме със захарта и слагаме на котлона да се загреят, да отделят сока си и захарта да се разтопи. Сваряваме образувалия се сироп около минута, след което го прецеждаме през гъста цедка, за да отделим семчиците и да се получи основата за желето. Желатина заливаме с 2-3 с.л. студена вода да набъбне.
Сега трябва да сглобим тортата.
Започваме с една бишкота и от средата на тортената тавичка. Намазваме крем върху гладката страна на бишкотата (количеството крем е по ваше желание, но да не е много дебело). Навиваме бишкотата на рулце и я поставяме изправена (като пънче) в средата на тавичката. Сега следващата - мажем и обгръшаме първата бишкота и притискаме леко, така продължаваме докато свършат бишкотите и се изпълни цялата тавичка.
Погледнато от горе изглеждат като концентрични кръгове или спирала.
След като сме приключили с мазането и подреждането може
леко да сиропираме бишкотите с част от малиновия сироп (с помощта на лъжица). Така сиропа леко ще попие по дължина на бишкотите и ще изглежда красиво, след което заравнете крема, който се е показал отгоре при реденето и притискането на бишкотите. Оставете в хладилника за около час да стегне.
Следва измазването на тортата от страни и отгоре и декорирането с шприц.
По ръба на тортата отгоре шприцовайте борд от крем, който ще задържи по-късно малиновото желе. Отново оставете в хладилника да стегне декорацията, а през това време загрейте леко малиновия сироп и прибавете набъбналия желатин, разбъркайте до пълното му разтопяване и оставете да се охлади, но да не се желира.
Така приготвеното и охладено желе излейте внимателно и по малко върху студената торта, но внимавате да не прелее през борда, който сте направили. Още веднъж оставете в хладилника, докато се стегне желето.
Сега може да оставите тортата така или да шприцовате още малко крем :)
Може да получа прошка след всичко това нали? :)
Да ви е сладко приятели и да ви е простено!!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Руми, не предполагах, че и с бишкоти човек може да завие торта. Ама е такава красавица... Браво, прекрасно изглежда, не се съмнявам и колко е вкусна. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни и хубав ден!
Благодаря ти, Гери! И на теб хубав ден, миличка и прегръдчица!
ИзтриванеНещо ми изчезна коментара, Руми :( Исках за кажа, че много ми е харесала тортата, това са любими съставки - бишкоти и малини! Но поне отново я погледнах и направо опитах :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Благодаря ти, Бени! Поздрави, хубава и спокойна вечер!!
ИзтриванеЧестити празници, Руми! Иииии .....давам ти прошка, след такава торта как иначе :)!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила! Хубав следобед!
Благодаря ти, миличка!! Хубав и на теб и прегръдка!!
ИзтриванеЧудна чудна тортичка, Руми!!! Как пък успя да направиш вертикално сечение с бишкоти! :) Много идейно и умело направено!
ОтговорИзтриванеЧестити ти много празници, мила! Усмихнат ден от мен! :)
Благодаря ти , Тики, много е лесно, а и бързо!! Поздрави и целувчица, миличка!
Изтриване