вторник, 25 септември 2012 г.

ПЛИТКА с наденица



Когато остана в неделя в къщи винаги гледам да направя нещичко, което да е за закуска. Това може да се приеме и като питка и като сандвич. Върви и с чайче, и с млекце, и с доматче, а и без тях :)).


ПРОДУКТИ:
2 чаши ( по 200мл. прясно мляко (топличко)
1 к.ч. зехтин (олио)
2 яйца (единия жълтък за намазване)
1.5 с.л. захар
1 чаена лъжичка сол
5,5 чаша (по 200мл) брашно (пресято)
1 с.л. суха мая или ½(20гр.)пакетче прясна
Някакъв колбас (много подходящ е тип луканков салам) с диаметър около 5 см., нарязан на кръгчета с дебелина 5-6мм (хубаво е да не е малотраен, но и с такъв надямам се ще се получи).


ПРИГОТВЯНЕ:
От продуктите замесете меко тесто (както вече много пъти съм казвала аз меся в домашната хлебопекарна на програма „месене и втасване”).
Разделете тестото на топки с размер на топка за тенис на маса.




Всяка топка разтеглете на фитил и групирайте по три фитила за да направите плитка, като притиснете краищата на фитилите плътно заедно.
Поставете филийки колбас между фитилите (в образувалите се ъгълчета) и започнети да плетете плитка.
След като направите първото преплитане отново поставете парченца колбас между фитилите и отново преплетете.

Така продължете до края на фитилите, като накрая подпъхнете и натиснете краищата да не се отварят.
Поставете плитката в тава, постлана с хартия и оставете да втаса, като предварително намажете с жълтък.
Изпечете във предварително загрята на 180°С  фурна, докато се зачервят.
Извадете и оставете за двадесетина минути "да обиколят нивката".








Поднесете с чай, прясно или кисело мляко, може и със сиренце и лютеничка или доматче (кой както харесва)!
Да ви е сладко!!

2 коментара:

  1. Страхотен блог, страхотни плитки с наденица! Направих ги преди доста време/видях подобни във фейса/, но тези са прекрасни!
    С поздрав Алба!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Алба! Поздрав и хубав ден!

      Изтриване