Когато остана в неделя в къщи винаги гледам да направя нещичко, което да е за закуска. Това може да се приеме и като питка и като сандвич. Върви и с чайче, и с млекце, и с доматче, а и без тях :)).
ПРОДУКТИ:
• 2 чаши ( по 200мл. прясно мляко (топличко)
• 1 к.ч. зехтин (олио)
• 2 яйца (единия жълтък за намазване)
• 1.5 с.л. захар
• 1 чаена лъжичка сол
• 5,5 чаша (по 200мл) брашно (пресято)
• 1 с.л. суха мая или ½(20гр.)пакетче прясна
• Някакъв колбас (много подходящ е тип луканков салам) с диаметър около 5 см., нарязан на кръгчета с дебелина 5-6мм (хубаво е да не е малотраен, но и с такъв надямам се ще се получи).
ПРИГОТВЯНЕ:
• От продуктите замесете меко тесто (както вече много пъти съм казвала аз меся в домашната хлебопекарна на програма „месене и втасване”).
• Разделете тестото на топки с размер на топка за тенис на маса.
• Всяка топка разтеглете на фитил и групирайте по три фитила за да направите плитка, като притиснете краищата на фитилите плътно заедно.
• Поставете филийки колбас между фитилите (в образувалите се ъгълчета) и започнети да плетете плитка.
• След като направите първото преплитане отново поставете парченца колбас между фитилите и отново преплетете.
• Така продължете до края на фитилите, като накрая подпъхнете и натиснете краищата да не се отварят.
• Поставете плитката в тава, постлана с хартия и оставете да втаса, като предварително намажете с жълтък.
• Изпечете във предварително загрята на 180°С фурна, докато се зачервят.
Извадете и оставете за двадесетина минути "да обиколят нивката".
Поднесете с чай, прясно или кисело мляко, може и със сиренце и лютеничка или доматче (кой както харесва)!
Да ви е сладко!!
Страхотен блог, страхотни плитки с наденица! Направих ги преди доста време/видях подобни във фейса/, но тези са прекрасни!
ОтговорИзтриванеС поздрав Алба!
Благодаря ти Алба! Поздрав и хубав ден!
Изтриване