понеделник, 4 март 2013 г.
ВЕНЕЦ с плънка от картофи
Малко по-не традиционна питка (пирог) във форма на венец, но с интересна плънка!
ПРОДУКТИ:
• 2 ч.ч. прясно мляко (чашите са с вместимост от 200мл.)
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 к.ч. чаша зехтин
• 2 яйца, (единия жълтък, отделен за намазване)
• 1 ч.л.суха мая (20 гр.прясна)
• 2 с.л. захар
• 2 ч.л. сол
• 8 ч.ч. брашно
Картофена плънка:
• 4 варени картофа- нарязани на ситно
• 2 големи глави стар лук или един едър праз
• 100 г сирене настъргано на едро ренде
• Половин връзка магданоз (копър)
• Черен пипер, кимион, червен пипер
За намазване на пластовете тесто:
• 150 г размекнато масло
От това количество тесто ще приготвите два венеца (пирога) в тава с диаметър около 25-26 см.
ПРИГОТВЯНЕ:
• От продуктите замесете тестото (аз меся с машинката за хляб :$)
• Покрийте с фолио и оставете да втаса.
• Втасалото тесто разделете на половина.
•Всяко парче разточете внимателно на лист с дебелина около 5мм
• Нанесете обилно от размекнатото (почти разтопено) масло и го сгънете като плик.
• Оставете тестото във фризера, докато разточвате, мажете и сгъвате второто парче от тестото (трябва тестото да е стегнато, но не замръзнало).
•Извадете първото тесто от фризера и поставете второто.
Повторете описаното по-горе още веднъж, след което извадете двете парчета тесто и продължете, като:
• Поръсете леко с брашно тестото и точилката и разточете на правоъгълник.
• Намажете с масло и разстелете картофената плънка върху листа (може да поръсите с шарена сол-става мнооооого ароматно и вкусно).
• Навийте на руло.
• Преместете рулото в тава, постлана с хартия и съединете двата края, така че да се получи венец (геврек). Може да навиете разточения лист на точилката и да го поставите върху лист хартия (така ще ви е по-удобно и лесно да го преместите в тавата след като го оформите на руло и венец).
• От външната страна на венеца направете разрези (с ножица или нож за пица), които не трябва да стигат до края (вътрешната страна) (получилите се шайби леко се наклоняват).
• Намазваме с разбития жълтък и оставяме да втаса на топло за около час.
• Същия процес повторете и с второто парче от тестото.
• Загрейте фурната на 200°С, поставете тавата вътре и намалете температурата до 170°С.
• Извадете, завийте с чиста кърпа и оставете да се охлади (и да обиколи нивката си) поне половин час преди да сервирате.
С другото парче тесто повторете същите действия и ще получите още един венец, защото първият ще ви хареса много и няма да ви стигне :).
Това е съкратен и опростен, бърз начин на направата на многолистно тесто.
Подготовка на плънката:
• Обелете, нарежете на дребно и сварете картофите с малко вода (или в микровълновата).
• Лука нарежете на полумесеци и леко го задушете в много малко мазнина, до като промени цвета си. Прибавете го към картофите.
• Настържете сиренето и го прибавете към сварените и изстинали картофи.
• Нарежете на ситно магданоза или копъра и също ги прибавете към картофите.
• Подправете със сол (ако е необходимо), малко черен пипер и кимион (ако желаете може да прибавите и лют червен пипер).
• Разбъркайте да се хомогенизира, но гледайте да останат и
парченца картофи да се усещат.
Плънката трябва да не е мокра, за да не изтича когато се нареже венеца.
Приятен апетит и да ви е вкусно!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Еха, това изглежда много, много вкусно.
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение, Руми, поздрави!
Перфектно изпълнение ,Руми ! Майстор си! Много ,много красив венец ! Прегръдка ,миличка !
ОтговорИзтриванеРуми, страхотна рецепта и много апетитно си го спретнала това руло!
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер!
Благодаря момичета!! Хубава, топла и уютна вечер!! Целувки!
ОтговорИзтриванеРуми, красиво и вкусно предложение. Ще го опитаме, в къщи всички обичат питки. А като са с пълнеж, си е направо угощение. Благодаря, че се присъедини към моята страничка. Честит празник и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеПривет Албенче, удоволствието е мое да гледам такива прекрасни произведения като твоите! Правилно е попитал племенника ти дали правиш тортички и за ядене, а не само за гледане :). Малко със закъснение, но нека не само вчерашния ден е празник , а всичките ти дни да са празнични и изпълнени с много емоции и ЛЮБОВ! Целувки мила!
ИзтриванеЧестит празник!
ОтговорИзтриванеБъди жена благословена,
с любов и нежност надарена,
с усмивка вечно озарена
и с много радост наградена!
http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313377_437116969703118_313462671_n.jpg
Много, много ти благодаря Зиче, за прекрасното стихче! Макар и със закъснение ти пожелавам много незабравими изживявания, усмивки и обич да те съпътстват в живота, а не само на празника! Всеки твой ден да е празник на жената, която се е отдала на любимите си хора! Горещи прегръдки и прекрасен уикенд скъпа!
Изтриване