понеделник, 19 май 2014 г.

Хлебчета с Гауда



Понеже хлябът винаги трябва да присъства на масата е хубаво да предлагаме различни видове, за да не ни омръзва. Така всички с нетърпение ще очакват новия вид хляб :) :).


ПРОДУКТИ:
300 мл сурватка
2 с.л. олио (зехтин)
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар

1 яйце + 1 жълтък(за мазане)
500 г брашно
1 пакетче суха мая (ползвам Йоткер)

различни видове семена (аз използвам готова смес от семена)
сирене Гауда 

ПРИГОТВЯНЕ:

Приготвянето не е никак трудно и изобщо не е нещо необикновено. От продуктите замесваме твърдичко тесто. Понеже брашната са различни може да се наложи да се добави още малко, за да се получи необходимата консистенция за твърдичко, нелепнещо тесто. 
Може би ще се учудите, че използвам сурватка, но ако нямате може да използвате прясно мляко и вода в съотношение 50/50. Аз съм използвала и саламура от сирене, но тогава намалявам малко солта за тестото. Винаги се получават добре.
След като сме замесили тестото го оставяме, на топло в намаслена купа и покрито, около половин час да се отпусне и да се надигне леко. Разделяме го на топчици с големина каквато ни харесва. 
 Всяка топчица разплескваме с намазнени пръсти на питчица с дебелина около половин сантиметър, поставяме ги в тава, застлана с хартия, намазваме с разбит жълтък и върху всяка настъргваме обилно количество от сиренето Гауда. 

Отново оставете да втасват на топличко, покрити с фолио. Това е около 45-50 минути. 

Сега вече може да ги изпечете в предварително загрята на 180 С фурна, докато се зачервят от долу, а отгоре сиренето се разтопи и придобие златисто-кафяв загар. 

Ароматът е невероятен и събужда апетита на всички, които са наоколо и няма да имат търпение да ги опитат! Със сигурност са достойна конкуренция на тези от Лидъл :).
  

Подходящи са както за сандвичи, така и за похапване ей така без нищо :).
Приятен апетит!!

4 коментара:

  1. "Подходящи са както за сандвичи, така и за похапване ей така без нищо :). " - и аз така мисля, че дори и без нищо с удоволствие бих си хапнала само тях. :)
    Усмивки, Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова са ароматни, че наистина и ей така без нищо ги хапваме!!
      Прекрасен и спорен ден, миличка!! Целувки!

      Изтриване
  2. Руми, благодаря ти за тази хубава рецепта. У дома си имам един голям почитател на хлебчетата с гауда и сега ще мога да го изненадам с домашно приготвени :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, убедена съм че ще остане доволен и ще се наложи да повтаряш :)!!
      Поздрави и хубав ден, миличка!!

      Изтриване