Основни


СВИНСКИ ЧЕРЕН ДРОБ НА СКАРА


Лятото е сезона на барбекюто, а какво по-вкусно от това да поставиш вкусна мръвка на скарата, но не само мръвката може да е вкусна и крехка. За разнообразяване на асортимента върху скарата може да поставим и дробче, но всички знаем, че ако не е подготвен както трябва той става сух, така че искам да ви споделя моята марината за дроб на скара, който остава сочен и крехък, дори и да престои.


КАРТОФЕНО РУЛО


Има много варианти на рула, които могат да разнообразят обяда или вечерята на семейството, но това руло е наистина много, много добро!   






Това е още едно много вкусно ястие, което е пак от бабините гозби - мааалко позабравено, но това не означава, че не може да опитаме да го приготвим. Спомням си, че моята баба много често готвеше яхнийки , в които присъстваха и плодове - това им придаваше онзи различен и деликатен вкус от съчетаването на сладко, солено и по някога леко киселичко. И понеже сега е сезона на дюлите се сетих и реших да възродя една такава гозбица.
В интерес на истината до сега не съм я приготвяла за домочадието и не зная как те ще я приемат, но за опит пари не се взема (както казва поговорката) и ще действам :)



Това е едно постничко ястие, което е много вкусно, но може да послужи и като гарнитура към мръвчици за тези, които не могат без тях  :). Аз обаче го предложих като основно ;)




  Моят съпруг е от Свищов и като човек от дунавски град (и аз съм от такъв :) ) обичаме много риба и много често приготвям шаран (или таранка) по тази рецепта. Става много вкусна и изпива доста пиене :) :)
ПРОДУКТИ:
1 шаран около 2 кг (или по-едрички таранки)



Лучена яхния с маслини

Наскоро във фейсбук Ванката от Добър апетит с Пейч ни прикани да си спомним и възкресим бабините гозби. Та ето сега аз се сетих за една много вкусничка и бърза такава гозбичка, че и подхожда за все още продължаващите пости.
Това е лучената яхнийка с маслинки.


Печени ПИПЕРКИ в млечен сос

 Лятото се изтърколи бързо, месеците са вече с "Р", учебната година отдавна започна, но все още ни се иска да го задържим с изобилието му от плодове и зеленчуци, не че есента не е щедра, но друго си е лятото (макар,че по някога ни поставя на изпитание с необичайни температури). Всички обичаме летните зеленчукови манджички - простички, вкуснички и здравословни разбира се (нали са зеленчукови :)). За разнообразие нека си приготвим една такава - бързичка и вкусна, млечна с печени пиперки.



Магданозени кюфтета

Тази година в нашата градинка сме отгледали невероятен магданоз! 
Така, че време е да отдам необходимото на неговото приложение. И какво по-добро и оригинално приложение от направата на магданозени кюфтенца!? Хем интересно, хем много полезно, хем здравословно, абе ... с една дума ВКУСНО! 

ПРАЗНИЧНИ СВИНСКИ ДЖОЛАНЧЕТА

Празниците отдавна отминаха, но това не ни пречи да сме запазили спомена за приятно прекараното време и вкусната храна!
Да ви кажа честно никак не бяха джоланчета, а направо си бяха джоланища (бая месце имаше и дори най-ящните не можаха да се справят с тях :) ). Когато бяхме на гости при дъщерята в Бавария ми направиха впечатление точно такива джоланчета и сега се престраших да ги приготвя и аз (нали бяха празници и им подхождат такива мръвки - големи, сочни, вкусни, ароматни и мнооооого засищащи :) ). Приготвянето им  никак не е трудно и ангажиращо с много време и лутане край печката, по скоро те сами си се готвиха във фурната, докато аз се занимавах с останалите  неща (много обичам такива манджички :) ).

Заешкото месо не е много популярно, но е изключително вкусно и леко. Може да се приготви по много начини и аз ви предлагам един от тях, който е лесен, не изисква много време за подготовка, а е толкова вкусно, че направо да си оближеш пръстите.
Прекрасно ястие, което може да се консумира по всяко време от годината, стига да има заешко :).

 Сигурно много пъти ви се е случвало да се приберете от работа и да не ви се занимава с готвене! Да, ама домочадието иска да яде и се рови в тенджерите и хладилника. Тогава идват на помощ тези нещица, дето се правят бързичко и лесно и не изискват много продукти, същевременно са вкусни и очароващи. Този пудинг със сигурност ще ви е от голяма полза в такъв един момент, а и ще стигне  да нахрани поне шест човека!!

КЮФТЕТА С БЯЛ СОС
    Това ястие е едно от любимите на моя съпруг и понеже аз не го правя често той реши сам да си го сготви. Аз разбира се нямам нищо против някой да ме отмени и с удоволствие си похапнах - беше невероятно вкусно и превъзходно поднесено!!





Аналог на американската пълнена пуйка е нашето пълнено пиле (кокошка) - нищо ново, но за сметка на това вкусно!
Може да се приготви както за празник (когато отивате  за прошка на сирни заговезни или за наближаващия Трифон зарезан, придружено от хубава погача) така и за  делник, когато искате да се поглезите с изкусително ястие.

СВИНСКИ КЕБАП в гювеч

Глиненият гювеч е известен като съд за готвене много, много отдавна, но в нашето съвремие някак го пренебрегваме и не му отдаваме дължимото. Предпочитаме тенджери под налягане,  йенски тенджери и други такива, в което няма лошо, но има ястия, които стават невероятно вкусни само, ако са приготвени в 
глинен съд – най-фрапиращ  пример за това е „Банската капама”.
Аз, обаче, искам да ви предложа да направите познатия  кебап от свинско в глинен гювеч и да разберете каква е разликата във вкуса, а и ще е много подходящо ястие за предстоящите празници. 


Зрял боб в гювеч


Бобът е основното постно ястие, което е задължително за трапезата на бъдни вечер. Аз го приготвям с много зеленчуци и в гювеча - готви се бавно във фурната и става разкошен!





 Неотдавна в един турски сайт попаднах на една превъзходна рецепта с патладжан. Представите на повечето от нас за господин Патладжана      
са свързани с пържения такъв, имамбаялдъ, кьопоолу или мусака с патладжан.
Тази рецепта беше нещо различно, интересно, лесно, с елемент на изненада и ми грабна вниманието. Нито за миг не съжалявам, че я пробвах.
Много е вкусно!! 

Панирани тиквички



И отново тиквички!
Този път нещо, което със сигурност е  много популярно – панирани тиквички.
Продължавам темата ТИКВИЧКИ с един……………..ОГРЕТЕН.





Пица на тиган

Сигурна съм, че всяка работеща жена и домакиня е изпадала в ситуацията да се прибере, да няма време и да се чуди какво да приготви набързо, за да нахрани домочадието си. Наскоро попаднах на една много интересна рецепта и понеже обичам експериментите веднага реших: ще се изпробва. Хареса се на всички, което ми даде куража да я споделя и с вас. Получи се точно БЪРЗО, ЛЕСНО, ВКУСНО (изобщо не преувеличавам), а във всяка къща по всяко време може да се намерирят необходимите продукти.

Френски яйца

Това е една подготвена отдавна, но закъсняла публикация, за което моля за извинение!!Сигурна съм, че всички за Великден боядисвате яйца и те винаги са по-вече от колкото можете да изядете на този ден (поне при нас е така :))) и след това се чудите как да ги оползотворите (нали е криза и не трябва да разхищаваме храната). Това ме накара да се поровя и да намеря някаква рецептичка и ........ето я - "Яйца по френски"- изглеждаше ми мноооооого вкусно и реших да я пробвам. Благодаря, мила Мария и на теб Дани, че споделяте тези прекрасни (и полезно-рационални ;) :Р) изкушения с нас!!

Херинга на скара


Рибата е много полезна храна и трябва да да се консумира често, поради което е необходимо да се приготвя по различни начини. Предлагам ви един такъв вариант. Опитайте надявам се да ви се хареса.



Сухи чушки пълнени с .... бял боб

Днес се сетих за една рецепта, която е много популярна във врачанския край, а именно “Пълнени сушени чушки със зрял боб”, която зная от една моя позната, чийто съпруг е от този край. Когато я чух за първи път погледнах с голямо недоверие, но все пак реших да я пробвам и установих, че наистина е много вкусно. Това е и едно разнообразие при  употреба на зрелия фасул, още повече че сега е времето когато лесно може да се намерят сушени чушки. Опитайте и сами ще се убедите, а и в приготвянето няма нищо по различно от това, което всички знаем по отделно за боба и пълнените чушки.

Пържолки в зелева чорба

Вкусни, крехки и сочни пържолки, които се приготвят заедно с част от гарнитурата (задушен лук) върху тях, а за сосчето в което са се гушнали накрая е направо фантастично!





Свински врат с подправки, печен върху сол

Това е месо подходящо за всякакъв случай, перфектно за празник и делник, освен това се подготвя много бързо, а се пече само  докато вие се занимавате с нещо друго през това време. Попаднах на тази вкусотия благодарение на Драго, който прави супер вкусотии.  



Пица от кайма


Понякога ни се иска да хапнем нещо много познато, но същевременно и по-различно, за това сега може да опитате да си направите набързо една пица, но ..............от кайма.



Не всички обичат пилешко месо, особено крилцата. Любителите обаче знаят колко вкусни, хрупкави и ароматни са те в Kentucky Fried Chicken. В нашия град, за съжаление, няма от къде да си поръчаш такива, ето защо аз искам да ви дам една бърза и несложна рецепта за приготвяне на хрупкави и много вкусни пилешки крилца.



Киш с праз и чушки







Искам да споделя още една вкусотийка, която може да има много варианти в зависимост от това какви продукти ще изберете за плънката.  Това произведение на кулинарията може да предложите както за основно ядене, така и за предястие или закуска.




Няма коментари:

Публикуване на коментар