СВИНСКИ ЧЕРЕН ДРОБ НА СКАРА
Лятото е сезона на барбекюто, а какво по-вкусно от това да поставиш вкусна мръвка на скарата, но не само мръвката може да е вкусна и крехка. За разнообразяване на асортимента върху скарата може да поставим и дробче, но всички знаем, че ако не е подготвен както трябва той става сух, така че искам да ви споделя моята марината за дроб на скара, който остава сочен и крехък, дори и да престои.
Това е още едно много вкусно ястие, което е пак от бабините гозби - мааалко позабравено, но това не означава, че не може да опитаме да го приготвим. Спомням си, че моята баба много често готвеше яхнийки , в които присъстваха и плодове - това им придаваше онзи различен и деликатен вкус от съчетаването на сладко, солено и по някога леко киселичко. И понеже сега е сезона на дюлите се сетих и реших да възродя една такава гозбица.
В интерес на истината до сега не съм я приготвяла за домочадието и не зная как те ще я приемат, но за опит пари не се взема (както казва поговорката) и ще действам :)
В интерес на истината до сега не съм я приготвяла за домочадието и не зная как те ще я приемат, но за опит пари не се взема (както казва поговорката) и ще действам :)
Лучена яхния с маслини

Това е лучената яхнийка с маслинки.
Печени ПИПЕРКИ в млечен сос
Лятото се изтърколи бързо, месеците са вече с "Р", учебната година отдавна започна, но все още ни се иска да го задържим с изобилието му от плодове и зеленчуци, не че есента не е щедра, но друго си е лятото (макар,че по някога ни поставя на изпитание с необичайни температури). Всички обичаме летните зеленчукови манджички - простички, вкуснички и здравословни разбира се (нали са зеленчукови :)). За разнообразие нека си приготвим една такава - бързичка и вкусна, млечна с печени пиперки.
ПРАЗНИЧНИ СВИНСКИ ДЖОЛАНЧЕТА
Празниците отдавна отминаха, но това не ни пречи да сме запазили спомена за приятно прекараното време и вкусната храна!
Да ви кажа честно никак не бяха джоланчета, а направо си бяха джоланища (бая месце имаше и дори най-ящните не можаха да се справят с тях :) ). Когато бяхме на гости при дъщерята в Бавария ми направиха впечатление точно такива джоланчета и сега се престраших да ги приготвя и аз (нали бяха празници и им подхождат такива мръвки - големи, сочни, вкусни, ароматни и мнооооого засищащи :) ). Приготвянето им никак не е трудно и ангажиращо с много време и лутане край печката, по скоро те сами си се готвиха във фурната, докато аз се занимавах с останалите неща (много обичам такива манджички :) ).

Заешкото месо не е много популярно, но е изключително вкусно и леко. Може да се приготви по много начини и аз ви предлагам един от тях, който е лесен, не изисква много време за подготовка, а е толкова вкусно, че направо да си оближеш пръстите.
Прекрасно ястие, което може да се консумира по всяко време от годината, стига да има заешко :).
Прекрасно ястие, което може да се консумира по всяко време от годината, стига да има заешко :).


Може да се приготви както за празник (когато отивате за прошка на сирни заговезни или за наближаващия Трифон зарезан, придружено от хубава погача) така и за делник, когато искате да се поглезите с изкусително ястие.
СВИНСКИ КЕБАП в гювеч

глинен съд – най-фрапиращ пример за това е „Банската капама”.
Аз, обаче, искам да ви предложа да направите познатия кебап от свинско в глинен гювеч и да разберете каква е разликата във вкуса, а и ще е много подходящо ястие за предстоящите празници.
Аз, обаче, искам да ви предложа да направите познатия кебап от свинско в глинен гювеч и да разберете каква е разликата във вкуса, а и ще е много подходящо ястие за предстоящите празници.
Зрял боб в гювеч

Неотдавна в един турски сайт попаднах на една превъзходна рецепта с патладжан. Представите на повечето от нас за господин Патладжана
са свързани с пържения такъв, имамбаялдъ, кьопоолу или мусака с патладжан.
Тази рецепта беше нещо различно, интересно, лесно, с елемент на изненада и ми грабна вниманието. Нито за миг не съжалявам, че я пробвах.
Много е вкусно!!
Пица на тиган

Френски яйца

Херинга на скара
Рибата е много полезна храна и трябва да да се консумира често, поради което е необходимо да се приготвя по различни начини. Предлагам ви един такъв вариант. Опитайте надявам се да ви се хареса.
Сухи чушки пълнени с .... бял боб
Днес се сетих за една рецепта, която е много популярна във врачанския край, а именно “Пълнени сушени чушки със зрял боб”, която зная от една моя позната, чийто съпруг е от този край. Когато я чух за първи път погледнах с голямо недоверие, но все пак реших да я пробвам и установих, че наистина е много вкусно. Това е и едно разнообразие при употреба на зрелия фасул, още повече че сега е времето когато лесно може да се намерят сушени чушки. Опитайте и сами ще се убедите, а и в приготвянето няма нищо по различно от това, което всички знаем по отделно за боба и пълнените чушки.
Пържолки в зелева чорба
Вкусни, крехки и сочни пържолки, които се приготвят заедно с част от гарнитурата (задушен лук) върху тях, а за сосчето в което са се гушнали накрая е направо фантастично!
Свински врат с подправки, печен върху сол

Пица от кайма
Понякога ни се иска да хапнем нещо много познато, но същевременно и по-различно, за това сега може да опитате да си направите набързо една пица, но ..............от кайма.
Киш с праз и чушки

Искам да споделя още една вкусотийка, която може да има много варианти в зависимост от това какви продукти ще изберете за плънката. Това произведение на кулинарията може да предложите както за основно ядене, така и за предястие или закуска.
Няма коментари:
Публикуване на коментар