петък, 8 юни 2012 г.

Лесни кашкавалки

Хубаво е винаги у дома да има нещо за похапване, за закуска, а и за мезенце към бирата например (нещо като соленки, дребни сладки, бисквитки или др.), но понякога времето не стига за приготвяне на сложни рецепти и тогава влизат в ход тези, които са лесни, бързи, вкусни и с малко продукти. Точно такива са и тези кашкавалки, които се приготвят за отрицателно време, а са толкова хубави, че си струва да си ги приготвим за почивните дни!









ПРОДУКТИ:
3 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода за хляб (може да я замените и с 2 ч.л.бакпулвер)
1 кофичка кисело мляко,
200 г настърган кашкавал (ако искате да са по-ароматни може да използвате гауда, ементал или др.)
1 ч. л. сол (внимавайте кашкавалът също е солен)
краве масло (за поставяне върху кашкавалките)

ПРИГОТВЯНЕ:


  •  В купа смесете всички продукти, като с ръка или лъжица бъркате леко до смесването им добре (това са няколко минути) и се получи лепкава смес.







  •  Намажете с олио тава (или я постелете с хартия) и в нея с лъжица слагайте от тестото. 



  • Леко с пръсти го оформете на топчици (може и да го оставите така рошаво), в средата направете  дупчица и в нея сложете парченце масло или маргарин.

  •  Сложете тавата в загрята на 180° фурна и печете около 25- 30 минути до получаване на приятна златиста коричка.

  • Извадете и оставете да изстинат малко.
  • Може да се съхраняват (след като са напълно изстинали) в затворена кутия или в полиетиленово пликче (ако са останали, за съхранение :))). Остават мекички и ароматни поне два дена.
Това беше всичко приятели!!
Приятно похапване!!

4 коментара:

  1. Анонимен7 юли 2012 г., 17:08

    Казва се пече се до ПОРУМЕНЯВАНЕ :)

    ОтговорИзтриване
  2. В рецептата май липсват яйца- нали те свързват другите продукти в тестото

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не не липсват, просто не се ползват яйца, има достатъчно кашкавали мляко за спойка!

      Изтриване