събота, 3 март 2012 г.

Хляб "Патриотичен"

Днес е ТРЕТИ МАРТ - най-българският празник и дата, изиграла особена роля в нашата история! Това е ден за преклонение пред героизма и саможертвата на онези българи, които не са можели да понесат тиранията.
Това ми даде идеята да направя едно домашно хлебче с трите цвята на нашия трибагреник. Получи се прекрасен хляб!
Както съм споменавала вече, за моята незаменима помощничка - домашната хлебопекарна,  за приготвянето и на този хляб тя влезе в действие.

ПРОДУКТИ:
450 гр. брашно
2 ч.л. суха мая
2 с.л. захар
1 ч.л. сол /може да се увеличи/
2,5 с.л. растително масло
/може да се замени с 40g маргарин/
250 мл. прясно мляко
 /може 250мл. вода +2 с.л. сухо мляко/
за оцветяване:
2 с.л. доматено пюре/кетчуп или люта паста/
2-3 с.л. спаначно пюре (спанака заедно със ситно нарязан лук се задушава в 2 с.л. олио до изпаряване на отделилата се течност, след което се пасира и се оставя да изстине)
ПРИГОТВЯНЕ:

  • Продуктите се слагат в машината, така че течните да са от долу, брашното върху тях и маята върху брашното. 
  • Включваме на програма за месене /8 на моята машинка/. Трябва да се получи тесто на топка, което при пипане да не лепне по пръстите. 
  • След приключване на програмата тестото се разделя на три части (едната /бялата/ да е малко по-голяма от другите две). Едната се връща в машинката и към  нея се добавят 2с.л. доматено пюре/кетчуп или люта паста/ и се оставя да се меси отново на 8 програма около 15 мин., като се добавя още брашно, докато се получи отново нелепнеща топка и се усвои доматеното пюре.


  • Следва същата процедура, но към тестото се прибавя изстиналото спаначно пюре и  се оставя да се меси отново на  програма 8 за около 15 мин., като се добавя още брашно, докато се получи отново нелепнеща топка със зелен цвят.
  • Трите топки се разточват поотделно на правоъгълници с дебелина около 1,5 см.  и се поставят един върху друг. 
  • Така поставените платки се навиват на руло, което се нарязва на 4 равни парчета с дължина равна на дължината на кофичката на машината (ако не ползвате машинка нарежете рулото на две парчета и ги поставете едно до друго в подходяща, намазана тавичка). 




    Рулата се поставят в кофичката /отдолу две и върху тях другите две/, след като предварително е махната бъркалката. Оставят се да втаса, намазва се с разбито яйце, след което се пече на програма само печене.






    При разрязване на хляба се виждат трицветни спирали – много ефектно и красиво.

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар