понеделник, 8 декември 2014 г.
Хляб (венец) с чеснова плънка
И ето отново хляб- той е винаги добре дошъл на трапезата на българина и е на почит. Както се казва "Никой не е по-голям от хляба", но винаги може да се добави нещичко, така че да разнообразим както вкуса му, така и вида му. Това е едно ароматно хлебче, достойно за всяка трапеза, а това придружаваше никулденския ни пълнен шаран и да ви кажа се справи чудесно с асистенцията. :)
ПРОДУКТИ:
За тестото:
• 350 мл вода
• 25 г. прясна мая
• 500-600 г. брашно (при мен отиде 600 г)
• 1 с.л.захар
• 1 ч.л.сол
за плънката:
• 75 г. меко масло
• 2-3 скилидки чесън
• 4-5 ситно нарязани сушени, мариновани доматчета
• Зелени подправки (копър, магданоз, босилек или друга, която предпочитате)
• ситно накълцана люта чушка за пикантност (по желание разбира се)
ПРИГОТВЯНЕ:
Тестото е съвсем обикновено.
Първо си приготвяме закваската, като в хладка вода разтваряме маята, захарта и 2-3 с.л. брашно и оставяме да шупне за десетина минути. След това, с готовата закваска, замесваме меко и еластично тесто, което поставяме в намазнена купа, покриваме с фолио за свежо съхранение и оставяме на топличко за около час да втаса и почти да удвои обема си.
Аз правя всичко това в домашната хлебопекарна :).
През това време си подготвяме плънката. Смесваме мекото масло със счуканите на пюре скилидки чесън , парченцата сушени, мариновани доматчета и нарязаните зелени подправки. Може (като мен в случая) да използвате и готово овкусено с подправки масло.
Втасалото тесто разточваме на правоъгълна кора с дебелина около 1-1,5 см., върху която разпределяме равномерно подготвеното масло (плънка)(ако желаете може да настържете отгоре малко бяло саламурено сирене или лютата чушка) и навиваме на руло.
С много остър нож разрязваме рулото на половина ( по дължина), като не започваме съвсем от началото.
Получилите се две части премятаме една спрямо друга (все едно, че плетем плитка, но с две, а не с три части) и накрая съединяваме двата края, за да се получи венец (може да го оставите и така -правичко). Поставяме венеца върху хартия за печене в тава (или в тортена тава със свалящи се стени, намазана обилно с краве масло), изчакваме още двадесетина минути да втаса още веднъж, намазваме с разбито яйце и печем в предварително загрята на 180°С до златист цвят.
Изваждаме, оставяме леко да се охлади и да си обиколи нивката и поднасяме. Голяма вкусотия ви казвам!
Приятен апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Руми, толкова е богато хлебчето, че дори бих го хапала само него. :) Ухае на вълшебство!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря ти Гери!! Става да се консумира и самостоятелно, така е!!
ИзтриванеПрегръдка и на теб, миличка!!
Руми, много обичам такива, меки, пухкави хлебчета с плънка. Поздрави!
ОтговорИзтриванеВанка, съвпадат ни вкусовете в това отношение!!
ИзтриванеПоздрави и спокойна нощ!!
Толкова апетитно изглежда Руми, май ще запретна ръкави и аз за едно такова, изкушаваш много!! Поздрави!
ОтговорИзтриванеВили, пробвай и няма да съжаляваш, лесно е, а и може плънката по твой вкус да я направиш!!
ИзтриванеПоздрави и спокойна нощ!!
Лелееееее..... колко креативно си оплела това хлебче , Руми! Прекрасна кулинарка си!Изглежда толкова апетитно , а.... си и представям колко е вкусно с чесън!!! Сърдечни поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеПривет Бени, много ми е драго да видя отново, че си ме посетила!! Благодаря за милите думи!! Вкусно и много ароматно става - чесънче, подправки и доматчета (това е класика :) ), а и пикантничко, ако на някого му липсва апетит :) (ние никога не се оплакваме от липса на такъв :) )!
ИзтриванеПоздрави и силна прегръдка, миличка!!
Ах, как ги обичам тези ароматни и вкусни плетени хлябове!
ОтговорИзтриванеБети, те просто няма как да не се обичат!! Само като подушиш аромата и вече не можеш да се въздържиш!!
ИзтриванеПрегръдка, миличка, весели и щастливи празници!!