четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Пълнени питки


ПРОДУКТИ:
За тестото:
200  гр. кисело мляко ( ½ кофичка)
4  с.л. олио
2  яйца + 1 белтък (жълтъка остава за намазване отгоре)
100  мл топла вода
20  гр. прясна мая
1,5  с.л. сол
1 ч.л. захар
700-750  гр.брашно
За плънката:
Морков
Гъби
Лук
Пипер
Магданоз
Черен пипер
Краве масло
По желание плънката може да е с някакъв колбас, кайма или друго каквото Ви харесва.

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Маята  поставям в купичка и я засипвам със захарта, половината от солта и заливам да се покрие с част от топличката вода. Както вече съм казвала, за тестата използвам домашната хлебопекарна. Поставям  продуктите в контейнерът на машината в последователността в която са изброени и накрая разтворената мая. Брашното изсипвам най-отгоре и включвам на програма тесто, след около час то е готово омесено и втасало. 
  • Докато се меси тестото приготвям плънката:


    • Нарязвам всички продукти и ги поставям в йенска тенджерка, върху тях слагам малко краве масло (маргарин), чер пипери, сол (пилешки бульон) и съвсем малко водичка (зеленчуците трябва да останат само на мазнина без течност). Тенджерката с капак слагам в микровълновата фурна. Включвам на 750W мощност за 10 минути да се задушат, като разбърквам веднъж. Оставям да изстинат докато стане готово тестото.


    • Готовото тесто изваждам върху намазнен плот и го разделям на 12бр. еднакви топки. Всяка топка разточвам на кръг 15-20 см.  






    • Намазвам  в средата с кетчуп и поставям плънката, след което събирам краищата на кръгчето така,че да не се изсипе плънката.   



    •  Поставям  получилата се питка със събраните краища от долу в тава, постлана с  хартия за печене. 

    • Оставям да престоят около 30 минути да втасат отново.
    • Намазвам с разбития с 1с.л. вода и 1ч.л. олио жълтък, посипвам със сусам или мак (може и друго).



    • Печем в предварително загрята на 180˚С фурна, на първа скара с вентилатор, до като придобият приятен златист цвят (при повдигане са лекички).
    • Изваждаме,  оставяме да си обиколят нивката и след това ...................нападаме :).

    Приятен апетит!!


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар