ПРОДУКТИ:
За тестото:
200 гр. кисело мляко ( ½ кофичка)
4 с.л. олио
2 яйца + 1 белтък (жълтъка остава за намазване отгоре)
100 мл топла вода
20 гр. прясна мая
1,5 с.л. сол
1 ч.л. захар
700-750 гр.брашно
За плънката:
Морков
Гъби
Лук
Пипер
Магданоз
Черен пипер
Краве масло
По желание плънката може да е с някакъв колбас, кайма или друго каквото Ви харесва.
ПРИГОТВЯНЕ:
- Маята поставям в купичка и я засипвам със захарта, половината от солта и заливам да се покрие с част от топличката вода. Както вече съм казвала, за тестата използвам домашната хлебопекарна. Поставям продуктите в контейнерът на машината в последователността в която са изброени и накрая разтворената мая. Брашното изсипвам най-отгоре и включвам на програма тесто, след около час то е готово омесено и втасало.
- Докато се меси тестото приготвям плънката:
- Нарязвам всички продукти и ги поставям в йенска тенджерка, върху тях слагам малко краве масло (маргарин), чер пипери, сол (пилешки бульон) и съвсем малко водичка (зеленчуците трябва да останат само на мазнина без течност). Тенджерката с капак слагам в микровълновата фурна. Включвам на 750W мощност за 10 минути да се задушат, като разбърквам веднъж. Оставям да изстинат докато стане готово тестото.
- Готовото тесто изваждам върху намазнен плот и го разделям на 12бр. еднакви топки. Всяка топка разточвам на кръг 15-20 см.
- Намазвам в средата с кетчуп и поставям плънката, след което събирам краищата на кръгчето така,че да не се изсипе плънката.
- Поставям получилата се питка със събраните краища от долу в тава, постлана с хартия за печене.
- Оставям да престоят около 30 минути да втасат отново.
- Намазвам с разбития с 1с.л. вода и 1ч.л. олио жълтък, посипвам със сусам или мак (може и друго).
- Печем в предварително загрята на 180˚С фурна, на първа скара с вентилатор, до като придобият приятен златист цвят (при повдигане са лекички).
- Изваждаме, оставяме да си обиколят нивката и след това ...................нападаме :).
Приятен апетит!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар