неделя, 26 февруари 2012 г.

Маслинена Ачма

Това са много мекички и вкусни турски кравайчета със сусам, които може да се направят с плънка (маслинена паста или сирене), но може да се оставят и без плънка. Тестото е леко сладникаво и много прилича на козуначното.





ПРОДУКТИ:
4 ч.ч. брашно
1 ч.ч. мазнина
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вода
100 гр. маргарин
1яйце + 1 жълтък
1 ч.л.  захар
1 ч.л. сол
1/2 пакетче мая (20гр.)
пастет от маслини (смлени, изчистени от костилките маслини)

ПРИГОТВЯНЕ:
  • Размива се маята в малко прясно малко. Замесва се тесто. Оставя се да почине 30-60 мин. Колкото повече си почине, толкова по-добре. 
  • Правите го на няколко питки и разточвате тънки кръгове с диаметър 30-40 см.

  • Намазвате с пастета от маслини и навивате на руло. 
  • Хващате единия край на получилото се руло и завъртате останалата част като охлюв, около края, който държите. 
  • Слагате в намаслена тавичка и намазвате всяка една ачма с жълтък, може да поръсите кашкавал или сусам.

  • Печете на 170- 180°  25-30 минути!

2 коментара: