понеделник, 21 май 2012 г.

Пица на тиган

Сигурна съм, че всяка работеща жена и домакиня е изпадала в ситуацията да се прибере, да няма време и да се чуди какво да приготви набързо, за да нахрани домочадието си. Наскоро попаднах на една много интересна рецепта и понеже обичам експериментите веднага реших: ще се изпробва. Хареса се на всички, което ми даде куража да я споделя и с вас. Получи се точно БЪРЗО, ЛЕСНО, ВКУСНО (изобщо не преувеличавам), а във всяка къща по всяко време може да се намерирят необходимите продукти.
ПРОДУКТИ:
основа:
9 с.л. заквасена сметана (пробвах и с кисело мляко (1 кофичка) с 3,6% масленост- също става)
9 с.л. пълни брашно
2 големи яйца
½ ч.л. сол
за гарниране:
2 домата, нарязани на тънки филийки
Колбас, нарязан на кубчета или лентички
Кашкавал, нарязан на кубчета или настърган
Маслинки
(Или това, което предпочитате за гарниране на пица)
Черен пипер
Чубрица (или др. подправки)
ПРИГОТВЯНЕ:
  • В  купа смесете сметаната, яйцата, брашното и солта. Разбъркайте с бъркалка (на ръка) до пълното хомогенизиране на продуктите. Получава се тесто, което е по- гъсто от палачинково, а по-рядко от кексово.
  • Пригответе си тиган с незалепващо покритие (за предпочитане е с по-дебело дъно),  диаметър 28 см. и с капак.
  • Капнете  1-2 капки мазнина и омазнете дъното и стените на студения тиган.
  • Излейте половината от сместа и оставете настрани.

  • Нарежете доматите, колбаса, кашкавала и пригответе останалите продукти, които ще използвате.
  • Поставете тигана на котлона и включете газта на средна степен (ако приготвяте на обикновен електрически котлон го загрейте на трета степен и след това сложете тигана), изчакайте десетина секунди и започнете да нареждате парченцата домати, колбас, кашкавал, подправки и др., захлупете с капака и оставете да се готви около 10-12 минути или докато кашкавалът се разтопи и се разлее.




  • Дръпнете, махнете капака, оставете леко да се охлади и сервирайте. Ей да не забравите чашата бира или бяло вино :)!
  • Ако предпочитате пицата отгоре да е запечена я поставете 1-2 минути във фурната (загрята само на горен реотан). Става страхотна!
Дано да ви допадне това предложение и да ви бъде от полза в критични моменти!
Приятен апетит!!

7 коментара:

  1. супер точно това ми се ядеше благодаря ви за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте се отбили в моя скромен кулинарен блог, харесали сте и ще опитате тази малко необичайна ( като приготвяне), но много вкусна пица! Приятен апетит и чакам отзиви!! Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  2. аз да споделя опита си, на тиган, но без капак, малко повече време ми отне да го опека както исках, та в тази връзка да попитам как трябва да изглежда готовият блат, т. е . кога разбирам, че е готов за консумация? иначе стана чудесно, но мисля че мога да спестя малко усилия, и дали направо не трябва да го изпека от 2те страни,чак тогава да сложа другите продукти,и да ги запека на малка скара(парти грил)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се че сте опитали да я приготвите! Тестото трябва да започне да се стяга по края и да промени цвета си (става както палачинките по-матово), но Вие ако искате да е по-изпечено може да го оставите малко по-дълго преди да подредите плънката отгоре! Хубаво е да има и капак, така се получава ефект на фурна (така хем се запичат, хем се задушават). Разбира се, че може в парти грил да се запече после вместо във фурната (ще стане по бързо, пък и по-лесно).
      Колкото за тестото (не трябва да е много дебело)то продължава да си се изпича и след като е сложена плънката.
      Самата пица не е със структурата на питка, а е по мека и сочна.

      Изтриване
  3. Днес ще пробвам пицата.Отдавна исках да я направя Ще пиша после как се е харесало на индийците:)

    ОтговорИзтриване
  4. Да, много интересно се получи.Напомня вкуса на палачинка, но с малко по различна структура и по- дебела. Нещо като пица-катма:)) Всичко е се изяде на мига:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лили, много се радвам, че се е харесала чак в Индия! Поздрави на всички и целувки!

      Изтриване