сряда, 21 март 2012 г.

Тутманик


Независимо от асоциациите, които извиква името, това е една изключителна българска вкусотия, която не може да се подмине от никой! А какъв аромат се разнася докато се пече във фурната няма как да опиша - трябва да пробвате!



ПРОДУКТИ:
30г мая
200мл хладка вода
50мл олио + 50г краве масло (слага се на порцийки по време на месенето)
1ч.л. сол
1с.л.захар
3бр. яйца + 1 жълтък (за намазване)
около 1кг.брашно

Плънка:
300г сирене
маргарин за намазване

ПРИГОТВЯНЕ:
  • Всичко се слага в машината (вече не веднъж съм споменавала, че много я обичам :))  и се стартира програма месене и втасване. 
  • По време на месенето, при сигнала на машината, може да се добави чубрица или шарена сол. 
  • След приключване на програмата тестото се изважда и се разделя се на четири топки приблизително с еднаква големина. 
Ако не ползвате машина, тестото се замесва по стандартния начин до средно твърдо. Намазва се с мазнина отгоре, завива се фолио и се оставя да втаса за около 40-50 минути. Разделя се на четири топки, а останалите процедури са същите.
  •  Всяка топка се разточва на тънка кора, намазва се обилно с мек маргарин (не се притеснявайте, че ще е мазно, това ще направи тутманика мек и на пластове) и се поръсва със сирене. 
  • Завива се на руло, което се усуква няколко пъти и се слага в намазана или покрита с хартия за печене тава.
  • Оставя се отново да втаса 40-45 минути.
  • Намазва се с жълтък и при желание се поръсва със сусам, ким  или мак. 
  • Пече се в предварително загрята на 180°С фурна до готовност.

Пригответе шарената сол, лютеничката, киселото млекце или домашното сладко и ............. нападайте :).

1 коментар: