Независимо от асоциациите, които извиква името, това е една изключителна българска вкусотия, която не може да се подмине от никой! А какъв аромат се разнася докато се пече във фурната няма как да опиша - трябва да пробвате!
ПРОДУКТИ:
30г мая
200мл хладка вода
50мл олио + 50г краве масло (слага се на порцийки по време на месенето)
1ч.л. сол
1с.л.захар
3бр. яйца + 1 жълтък (за намазване)
около 1кг.брашно
Плънка:
300г сирене
маргарин за намазване
- Всичко се слага в машината (вече не веднъж съм споменавала, че много я обичам :)) и се стартира програма месене и втасване.
- По време на месенето, при сигнала на машината, може да се добави чубрица или шарена сол.
- След приключване на програмата тестото се изважда и се разделя се на четири топки приблизително с еднаква големина.
- Всяка топка се разточва на тънка кора, намазва се обилно с мек маргарин (не се притеснявайте, че ще е мазно, това ще направи тутманика мек и на пластове) и се поръсва със сирене.
- Завива се на руло, което се усуква няколко пъти и се слага в намазана или покрита с хартия за печене тава.
- Оставя се отново да втаса 40-45 минути.
- Намазва се с жълтък и при желание се поръсва със сусам, ким или мак.
- Пече се в предварително загрята на 180°С фурна до готовност.
Супер е!
ОтговорИзтриване