петък, 25 октомври 2013 г.

Обикновена селска туршия

Сигурна съм, че когато настъпи есента, във всяка къща се приготвят различни туршии! Аз обаче искам да Ви припомня една простичка, но много вкусна туршия, която са приготвяли нашите баби и прабаби, преди да се появят по-засуканите рецепти. Единственото, което ни е необходимо са различни зеленчуци (такива, които имаме или предпочитаме), вода, сол, подправки и разбира се съд в който ще подредим туршийката.
Съдът, в който ще се подредят зеленчуците за туршията трябва да е идеално чист без какъвто и страничен аромат. Аз винаги го изпарвам с вряла вода и сода бикарбонат. Всички съставки (зеленчуци и подправки) се измиват много добре. На дъното се поставят по няколко листа от вишна, дюля, къпини, хрян, целина, скилидки чесън и клонки сух копър (те дават прекрасен аромат и подобряват вкуса, и спомагат както за ферментацията, така и за стабилизирането на туршията) и върху тях подреждаме подготвените зеленчуци. Най отгоре затискаме всичко с венец от лозова клонка. След като сме приключили с тази процедура трябва да си приготвим саламурата, с която ще залеем туршията. Тя се състои само от вода и разтворена в нея сол.
Аз лично процедирам по следния начин: пълня съда с подредените вътре зеленчуци със студена вода, след което я изливам в подходящ съд, измервам и разтварям солта (количеството е - на 1 литър вода слагам 50 г сол), след което заварявам и оставям да изстине напълно, чак след това заливам. Задължително след това се прeточва  поне една седмица.
Със сигурност саламурата ще намалее и ще трябва да се долее, така че да не остават горните зеленчуци на сухо, за това пригответе малко повече.
Хубавото е, че след като сме изконсумирали част то зеленчуците можем да допълним  с пресни (примерно още моркови, краставички, чушки или зеле).
Е от само себе си се разбира, че трябва да приготвим и ракийката като допълнение на тази туршийка, а ако се последва и от нещо на скарата удоволствието ще е пълно :)!

Добър апетит приятели!!

5 коментара:

  1. Нека е простичко, ама си е уникално и много обичано. Руми, да ви е много сладка зимата с тази туршийка. :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери!! Поздрави и прегръдки, миличка!

      Изтриване
  2. Оооо ... тук ми намирисва вече на по коледно време ... ракийка с туршийка че и скаричка даже :)
    Умееш Руми да ни накараш да си помечтаем :)
    А туршията ти селска или не ... те и гражданите такава си я правят ... чудесна е!

    ОтговорИзтриване
  3. Мила Руми, ние с теб явно сме на една вълна :) То домочадието трябва зимата добре да се храни, пък и да се почерпи няма лошо ... :) Пък и за добри гости да има, както казва Дани "на Коледа замирисва"!
    Хубава почивка и прегръдки, Руми!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, Бени благодаря ви милички! Така е трябва да се грижим за мезенцето, а останалото ще си дойде :))! Прегръдки и хубава вечер!!

    ОтговорИзтриване