Неделя е и всички в къщи искат като станат освен кафето (млякото или чая) да има и закусчица - нещо ново, интересно и задължително да е вкусно, а ако е и с месце направо е перфееееееектно! Всички тези екстри идеално се съчетават в това "Квадратче с оченце" с името БОБАТ (макар, че имаше и коментар от рода "много малко салама бе" :)). Оригиналът на рецептата е от кухнята на руските германци и може да я видите тук.
ПРОДУКТИ:
За тестото:
500 мл прясно мляко
6 с.л. олио
сол на вкус (аз слагам равна чаена лъжичка)
20 гр прясна мая
400 гр приблизително брашно(може да ви отиде и по-вече-зависи от брашното)
За пълнежа:
Колбас - наденица, кренвирш или др.
ПРИГОТВЯНЕ:
- Млякото се загрява леко, маята се разтваря в него, добавят се олиото, солта и брашното, така че да се получи тесто, което да може да се бърка с лъжица или с тел.
- Съдът с тестото се покрива и се оставя на топло място за 25- 30 мин.
- След като втаса, се налива в намаслена тава (може и постлана с хартия, която е намаслена -така по-лесно ще го извадите от тавата) с размери 35х27(аз използвах тавата на печката).
- Колбасът се реже на кръгчета, дебели около сантиметър и половина- два и се слага в тестото, като леко се натиска (ако тестото е по-гъсто – те се открояват, а ако е по рядко те ще потънат в него).
- Тавата се завива с домакинско фолио и се оставя още 10-15 мин. отново до втаса.
- Пече се в загрята на 200° фурна, с вентилатор до зачервяване или при проба с клечка тя да излиза чиста.
- Опеченият бобат се вади от тавата след като се е охладил и се реже на квадрати, така че в средата на всеки да има по парче колбас (като оченце).
Няма коментари:
Публикуване на коментар