неделя, 22 юли 2012 г.

Квадратче с оченце (БОБАТ)


Неделя е и всички в къщи искат като станат освен кафето (млякото или чая) да има и закусчица - нещо ново, интересно и задължително да е вкусно, а ако е и с месце направо е перфееееееектно! Всички тези екстри идеално се съчетават  в това "Квадратче с оченце" с името БОБАТ (макар, че имаше и коментар от рода "много малко салама бе" :)). Оригиналът на рецептата е от кухнята на руските германци и може да я видите тук.

ПРОДУКТИ:
За тестото:
500 мл прясно мляко 
6 с.л. олио
сол на вкус (аз слагам равна чаена лъжичка)
20 гр прясна мая
400 гр приблизително брашно(може да ви отиде и по-вече-зависи от брашното)

За пълнежа:
Колбас -  наденица, кренвирш или др.

ПРИГОТВЯНЕ:
  • Млякото се загрява леко, маята се разтваря в него, добавят се олиото, солта и брашното, така че да се получи тесто, което да може да се бърка с лъжица или с тел. 
  • Съдът с тестото се покрива и се оставя на топло място за 25- 30 мин. 
  • След като втаса, се налива в намаслена тава (може и постлана с хартия, която е намаслена -така по-лесно ще го извадите от тавата) с размери 35х27(аз използвах тавата на печката). 
  • Колбасът се реже на кръгчета, дебели около сантиметър и половина- два  и се слага в тестото, като леко се натиска (ако тестото е по-гъсто – те се открояват, а ако е по рядко те ще потънат в него). 
  • Тавата се завива с домакинско фолио и се оставя още 10-15 мин. отново до втаса.
  • Пече се в загрята на 200°  фурна, с вентилатор до зачервяване  или при проба с клечка тя да излиза чиста. 
  • Опеченият бобат се вади от тавата след като се е охладил и се реже на квадрати, така че в средата на всеки да има по парче колбас (като оченце). 
Пробвайте и няма да съжалявате! Резултатът е фантастичен!
 Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар