понеделник, 3 ноември 2014 г.

Жито за помен

В събота беше Арахангеловска задушница и всички почетохме паметта на нашите покойници. На този ден се носи жито в църква и на гробищата, раздава се жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“. 
Може би всеки има рецепта за приготвяне на такова жито, но аз искам да споделя моята.

ПРОДУКТИ:
бяла грухана пшеница
галета (може смлени обикновени бисквити)
накълцани орехи (немного ситно)
захар
кората на 1 лимон
лимонова есенция
ванилия
ПРИГОТВЯНЕ:
Сварявам житото от вечерта, като пропорцията  е една част жито, четири части вода. Варя докато житото набъбне, зърната омекнат и почти е попило водата. Захлупвам съда с капак и завивам тенджерата, за да изстива максимално бавно и оставям така да престои до сутринта. През това време то попива изцяло водата, а зрънцата се разпукват. 
Трябва да остане почти сухо, но ако все пак водата не е попила изцяло изсипвам върху памучна кърпа и подсушавам житото, след което започвам да прибавям галета лъжица по лъжица и да разбърквам (претривам), докато всяко зрънце се оваля с галета и не се слепват. 
Количеството преценявам на око, така че хем да се получи ефекта на разсипване на зрънцата, хем да не е много хлебно.
Прибавям настърганата кора от лимона, подсилвам с малко лимонова есенция и 1-2 капки ванилия, прибавям и накълцаните орехи (слагам повечко, защото обичам да се усещат). Разбърквам добре и накрая добавям захарта. 
Количеството й е в зависимост от това колко сладко искате да е житото - при мен винаги е по-сладичко, но имайте в предвид, че ако трябва да престои за следващ ден захарта стяга житото и то става твърдичко. Отново разбърквам добре и е готово.
Така приготвеното жито може да се комбинира със сушени плодове, част от захарта да се замени с лъжица мед и да се получи прекрасен десерт - вкусен и богат на фибри.



8 коментара:

  1. Руми, ако знаеш колко обичам това жито, така да ми е вкусно! И защо го правим само по такива поводи...
    Нека почиват в мир хората, които вече не са сред нас!
    А аз те прегръщам и ти желая топла и уютна вечер, Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти миличка за прегръдката и ти връщам още по-силна!! Ние също много го обичаме и го правя понякога и като десерт с много сушени плодове и мед (не е задължително да се прави само по такива поводи). Разновидност е ашурето.
      Хубав ден, слънчев и топъл, изпълнен с много положителни емоции!!

      Изтриване
    2. Чудесна рецепта! Благодаря!

      Изтриване
    3. Много се радвам, че си я харесала, Гале!!
      Поздрави!!

      Изтриване
  2. Ммммм! И аз като Гери, много обичам така направено жито. Не съм опитвала да си варя, но баба го правеше чудно. Варенето й беше нещо по завъртяно, накрая и в кърпа го увиваше, но добавяше същите неща като теб. Жалко, че все по тъжни поводи се приготвя...
    Усмивка от мен, Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмивка и прегръдка и за теб Танче!! Хубав следобед, миличка!!

      Изтриване
  3. Винаги съм се чудила каква е тайната! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз ще го правя за първи път в далечна Испания дано да го харесате Благодаря за лесната рецепта ❤

    ОтговорИзтриване