петък, 23 ноември 2012 г.

ХЛЯБ С ЧУШКИ и още нещо



Иииии  понеже подкарахме темата
Коледа предлагам да си направим вкусно, домашно хлебче с чушки, сушени мариновани домати и маслини. Много е подходящо за Бъдни вечер – пухкаво, ароматно и изкушаващо. Ароматът, който се разнася от прясно изпечения хляб е невероятен (мисля, че няма нужда да ви убеждавам в това) и ще допълни магията в очакването на Рождество Христово!
ПРОДУКТИ:
За тестото:
300 мл вода или прясно мляко
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
500гр брашно
1 пакетче суха мая - аз ползвам д-р Йоткер
Допълнително:

 4 -5 бр. червени чушки сорт «Чорбаджийски» или «Сиврия» може и друг сорт, може и сушени, но предварително накиснати и след това отцедени)
10-15 зелени маслинки без костилка (ако предпочитате може и черни, може и смесено)
5-6 сушени мариновани доматчета
ПРИГОТВЯНЕ:
От продуктите замесваме по традиционния начин не много твърдо тесто (аз, разбира се, го правя в машинката).
Измивам и изчиствам чушките от семките, след което ги нарязвам на кръгчета.
Отцеждам доматчетата от зехтина, в който са били мариновани и също ги нарязвам.
Маслинките нарязвам на колелца.
След като е замесено вече тестото в машинката го изваждам (не чакам програмата «тесто» да приключи и тестото да втаса там).
На плота ръся малко брашно разтеглям леко тестото и постепенно започвам да прибавям, предварително нарязаните чушки, домати и маслини, като меся за да се поемат от тестото (почти винаги се налага да добавя и още малко брашно, за да се получи отново първоначалната консистенция на тестото) и да се разпределят равномерно.
Накрая оформям хлебче, поставям в тавичка, намазвам леко с олио, наръсвам със сусам и правя няколко разреза с остър нож.
Така оформеното хлебче завивам с фолио и оставям на топло, за да втаса за около 40 минути.
Пече се в предварително загрята на 160°С фурна до златисто (може да пробвате с клечка).
Изпеченият хляб е лекичък (това общо взето е признак за добро изпичане при всички тестени изделия).




Това е - никак не е сложно, а е толкова вкусно!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар