Коледа, Коледа - най-очакваното време от годината! Всеки се надява да му се случи някакво чудо (та нали това е времето на чудесата), но най-вече всеки иска да прекара незабравими мигове с близки и приятели. По традиция на този празник се приготвят различни лакомства за малки и големи. Панетонето не е традиционно за нашата коледна трапеза, но пък какво пречи да го приготвим и да то да внесе малко италиански дух в дома ни! Процедурата е малко дългичка, но винаги може да си помогнем с наличната техника (хлебопекарната -тя нали е да ни облекчава живота :)).
ПРОДУКТИ:
за закваската:
140 г. брашно
250 мл. топло прясно мляко
14 г. суха мая (може да използвате прясна мая-съответното количество)
1с.л. захар
за основното тесто:
125 г. захар
110 г. краве масло
2 яйца плюс 1 жълтък
400 г. брашно
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 ч.л. зърна анасон (ако не обичате аромата на анасона го пропуснете-аз не сложих)
1/2 ч.л. сол
100 г. сушени плодове(боровинки, кайсии и смокини)
100 г. стафиди (аз използвах златни)
50 мл. ром
50 г. захаросани корички лимон и портокал
180 г. ядки (ситно нарязани бадеми или лешници- може леко да се запекат)
за намазване от горе:
1 белтък + 1 ч.л. вода
филирани бадеми
ПРИГОТВЯНЕ:
Първо в купа се смесват продуктите за закваската, разбъркват се и се покриват, след което се оставят да втасат за един час.
Накисваме сушените плодове и стафидите в малко ром да стоят до момента на прибавянето им към тестото.
Сега идва ред на помощника - хлебопекарната, в нея сложих брашното, солта, захарта, мекото масло, яйцата, жълтъка и втасалата смес. Включвам програма месене и втасване (при мен 8 програма) и оставям да се меси. При сигнала на машинката за добавяне на допълнителни продукти сложих отцедените от алкохола стафиди и сушени плодове, ядките(бадеми или лешници) и захаросаните цитрусови корички. Оставих машинката да завърши програмата (програма месене и втасване - 1ч. 30 мин.). Тестото се надига много и трябва да увеличи обема си 2 пъти. След като приключи програмата отново връщам програмата от начало за около 10 минути и изключвам машинката. Тестото оставям в контейнерчето за още двадесетина минути.
През това време си приготвям съда, в който ще се пече - аз използвах една дълбока тенджера с диаметър 20-22 см., която намазах с разтопено масло и облепих с два слоя хартия за печене (слоевете хартия са слепени един за друг отново с разтопено масло), така че хартията да е по-висока от стените на съда.
Тестото се прехвърля във формата и леко се заглажда и разстила по дъното с ръка. Покрива се с фолио за свежо съхранение и отново се оставя да втасва за около час.
Загряваме фурната на 180 градуса. Намазваме с белтъка и поръсваме с бадемите.
Печем около 50-60 мин., като гледаме да не прегори отгоре, защото става високо и се доближава до горния реотан (може да покриете с хартия за печене, като видите, че много се зачервява и така да допечете). За готовността пробваме с дървено шишче.
След като е готово, изваждаме и оставяме да престои за 5-10 минути в съда леко да се охлади, изваждаме върху решетка до пълното охлаждане (не бързайте да го режете преди да се е охладило, за да не стане глетово).
Поръсете с пудра захар и сте готови да посрещнете коледните празници с вкусен и ароматен италиански коледен козунак - Панетоне.
Ако решите да го направите малко по-рано преди Коледа няма никакъв проблем след като изстине много добре да го сложите в целофанов плик и да го затворите (ако имате и метална кутия ще стане направо като купешки :)), ще издържи поне седмица.
Като идея мога да ви предложа да направите малки панетонета, които да добавите към подготвените торбички с подаръци - децата ще са особено щастливи. За печенето им може да използвате консервни кутии (подгответе ги както е описано по-горе), а след това, за да е по-лесно слагането и изваждането им от фурната ги подредете в тавата на фурната.
Да ви е сладко и весело изкарване!!
Нека е италиански, ама аз с удоволствие бих с го подарила за Коледа. Чуден ти се е получил, Руми, браво! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден от мен!
Благодаря ти, миличка! Разбира се, че става за подарък (и то какъв подарък- ароматен и сладък), направен и подарен с много любов - всеки ще го оцени подобаващо :)! Няма да ти пожелавам хубав ден, защото вече е вечер, за това ти желая топла и спокойна вечер! Поздрави и прегръдка!
ИзтриванеИ за теб прегръдка, Руми, много ми е драго, когато се отбивам тук. Страшно мило и топло отношение получавам и не ми се тръгва след това... :)
ИзтриванеМного се радвам, мило момиче, че ти е приятно и уютно с мен и за това си винаги добре дошла (не зависимо от часа и времето навън)! Целувки и поздрави!
ИзтриванеБлагодаря! Руми, ти също винаги си добре дошла в моето местенце. :)
ИзтриванеНе ми се мисли какво ухание се е носило из вас около печенето на този деликатес!! Филип си правеше някаква версия на козунак, наречена бриош, в машината за хляб и едвам издържах на аромата :) А досадната машина го печеше безкрайно дълго, т.е. ти изпилваше търпението до последно ;)
ОтговорИзтриванеМного весели празници, Руми!! Надявам се всички любими хора да са край теб и да летиш от щастие между тенджерите и вкусотиите, които поднесеш на коледната трапеза :) Прегръдка от мен :*
Танче, наистина е малко бавничък процеса, но пък си заслужаваше да дочакаме крайния резултат, а за уханието ти си наясно, няма да обяснявам :). Не се сърди на машинката (тя ми е любимка, за това я защитавам), толкова помага и трябва да сме й благодарни ;). Прекрасни празници и на вас с Филип и нека все така те обгръща с нестихваща любов! Целувки!
ИзтриванеРуми,просто перфектен!Направо не мога да му се нагледам!
ОтговорИзтриванеОтдавна си търся рецепта за панетоне и твоята много ми харесва.
Ще я имам предвид,благодаря ти!
Щастливи зимни празници ти пожелавам!
Много се радвам, Роси, че си харесала рецептата! Не става бързо, но за сметка на това е вкусно, много мекичко и ароматно, сигурна съм, че като го опиташ ще се убедиш и ще ти хареса! Весели празници и на теб и семейството ти!! :*
ИзтриванеДнес го направих! Единствените ми впечатления са, че захарта е много малко, моят не стана сладък, а и печенето му отне по-малко време, дори ми изгоря малко. Иначе супер много се надигна и е вкусен и много ароматен! Добавих и една ванилия.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Много се радвам, че сте го направили! Наистина не става много сладко, но може малко да се увеличи количеството на захарта, това обаче ще доведе и до увеличаване на времето за втасване. Печенето зависи от фурната - всички са различни, а аз съм споменала времето според моята печка.
ИзтриванеЩе се радвам, ако опитате и други мои предложения и споделите!!
Поздрави и прекрасен ден!
Благодаря, подобно!
ИзтриванеЩе пробвам и други рецепти. Хубав ден!
Здравейте Руми,
ОтговорИзтриванеВъпросът ми към Вас е в кой момент точно се добавят брашното и солта от основното тесто?
Благодаря предварително, Марина
Здравейте, Марина!! Първо да се извиня за огромното закъснение на отговора ми, но не бях в БГ и не съм влизала в блога! Все пак ще отговоря, макар, че в обяснението пише, че след като се подготви зекваската и плодовете се пристъпва към направата на основното тесто в машинката на програма месене и втасване (може просто да сте пропуснали този момент). Надявам се, че сте се справила и без моя помощ и не съм провалила резултата!!
ИзтриванеПоздрави и прекрасен ден желая!!