Ето едно предложение за: разнообразяване на неделната закуска на семейството, нещо вкусно за екскурзията на детето или за похапване от кошницата за пикник.
ПРОДУКТИ:
Тесто
за плънка:
първи вид:
250 гр. кайма (смес)
3 глави лук
100 гр. сирене
кетчуп (гъсто доматено пюре)
олио
сол
черен пипер
кимион
чубрица
босилек
1 жълтък
втори вид:
2 стръка праз лук
100 гр.сирене
1 яйце
олио
сол
черен пипер
чубрица
1 жълтък
трети вид:
500 гр. спанак
1 глава лук
1 яйце
100 гр. сирене
олио
черен пипер
2-3 стръка копър
3-4 листенца девисил
1 жълтък
ПРИГОТВЯНЕ:
първи вид:
- Нарязваме на полумесеци лука и го задушаваме до омекване в загрято олио. Овкусяваме със сол, черен пипер и босилек. Оставяме да изстине.
- В друг съд запържваме каймата да стане на трохи и я овкусяваме с черен пипер, кимион и чубрица. Оставяме да изстине.
- Приготвяме си тавичка за мъфини, като намазваме с четка всяко гнездо с разтопено краве масло.
- Разделяме тестото на четири и всяка част разточваме на правоъгълник с дебелина 1-1,5 см., намазваме първо с кетчуп, след това ръсим от задушения лук, запържената кайма и най-отгоре настъргваме сирене.
- Навиваме на руло, режем “пънчета” с дебелина 4-5 см., прищипваме всяко от долу (да не изтича плънката) и го поставяме в гнездата на тавичката. Трябва да са запълнени две трети от обема им, защото при втасване се запълва и останалата част.
- Оставяме да втасат за около 30 минути.
- Намазваме всяко охлювче с разбития с малко вода и няколко капки олио жълтък.
- Печем в предварително загрята на 160˚С фурна на втора скара с вентилатор до златист загар.
- Изваждаме от фурната, оставяме за няколко минути в тавичката и след това вадим на решетка до пълното им изстиване.
втори вид:
- Нарязваме праза на дребно и го задушаваме в загрятото олио до омекване, след което го овкусяваме със солта, черния пипер и чубрицата. Оставяме да изстине, прибавяме яйцето и разбъркваме.
- Върху разточеното тесто разстиламе подготвения праз, върху него настъргваме сиренето.
- Останалото е по описания по горе начин.
трети вид:
- В загрято олио задушаваме лука и към него прибавяме нарязания спанак и задушаваме до оставане само на мазнина. След това овкусяваме със солта, черния пипер и нарязаните копър и девисил. Изстива, след което прибавяме яйцето и разбъркваме.
- Останалото е по описания начин.
Това, разбира се, са предложения за плънки, които Вие може да замените по Ваше желание с други, но каквито и да са те – солени или сладки винаги ще имате едни симпатични и примамливи “охлювчета” на които няма да устоите.
Приятно похапване!
Няма коментари:
Публикуване на коментар