понеделник, 20 февруари 2012 г.

Закуска “Охлювчета”




Ето едно предложение за: разнообразяване на неделната закуска на семейството, нещо вкусно за екскурзията на детето или за похапване от кошницата за пикник.






ПРОДУКТИ:
 Тесто
за плънка: 
първи вид:
250 гр. кайма (смес)
3 глави лук
100 гр. сирене
кетчуп (гъсто доматено пюре)
олио
сол
черен пипер
кимион
чубрица
босилек
1 жълтък
втори вид:
2 стръка праз лук
100 гр.сирене
1 яйце
олио
сол
черен пипер
чубрица
1 жълтък
трети вид:
500 гр. спанак
1 глава лук
1 яйце
100 гр. сирене
олио
черен пипер
2-3 стръка копър
3-4 листенца девисил
1 жълтък

ПРИГОТВЯНЕ:

първи вид:
  • Нарязваме на полумесеци лука и го задушаваме до омекване в загрято олио. Овкусяваме със сол, черен пипер и босилек. Оставяме да изстине.
  • В друг съд запържваме каймата да стане на трохи и я овкусяваме с черен пипер, кимион и чубрица. Оставяме да изстине.
  • Приготвяме си тавичка за мъфини, като намазваме с четка всяко гнездо с разтопено краве масло.
  • Разделяме тестото на четири и всяка част разточваме на правоъгълник с дебелина 1-1,5 см., намазваме първо с кетчуп, след това ръсим от задушения лук, запържената кайма и най-отгоре настъргваме сирене.
  • Навиваме на руло, режем “пънчета” с дебелина 4-5 см., прищипваме всяко от долу (да не изтича плънката) и го поставяме в гнездата на тавичката. Трябва да са запълнени две трети от обема им, защото при втасване се запълва и останалата част.
  • Оставяме да втасат за около 30 минути.
  • Намазваме всяко охлювче с разбития с малко вода и няколко капки олио жълтък.
  • Печем в предварително загрята на 160˚С фурна на втора скара с вентилатор до златист загар. 
  • Изваждаме от фурната, оставяме за няколко минути в тавичката и след това вадим на решетка до пълното им изстиване.

втори вид:
  • Нарязваме праза на дребно и го задушаваме в загрятото олио до омекване, след което го овкусяваме със солта, черния пипер и чубрицата. Оставяме да изстине,   прибавяме яйцето и разбъркваме.
  • Върху разточеното тесто разстиламе подготвения праз, върху него настъргваме сиренето.
  • Останалото е по описания по горе начин.

трети вид:
  • В загрято олио задушаваме лука и към него прибавяме нарязания спанак и задушаваме до оставане само на мазнина. След това овкусяваме със солта, черния пипер и нарязаните копър и девисил. Изстива, след което прибавяме яйцето и разбъркваме. 
  • Останалото е по описания начин.

Това, разбира се, са предложения за плънки, които Вие може да замените по Ваше желание с други, но каквито и да са те – солени или сладки винаги ще имате едни симпатични и примамливи “охлювчета” на които няма да устоите.

Приятно похапване!

Няма коментари:

Публикуване на коментар