По традиция, за Великден, козунаци се пекат в петък преди Възкресение, но аз предпочетох да направя генерална репетиция и да изпека едно рулце, ей така за загрявка :).
ПРОДУКТИ:
1 щ сол
4 яйца
150 (200) г захар
130 мл топло мляко
130 г мазнина (50/50 мас/олио)
2 ч.л. суха мая
лимонова есенция
ванилия
лимонова кора
за плънката:
смлени орехи
1 белтък
захар
ПРИГОТВЯНЕ:
Задължително условие е всички продукти да са със стайна температура, а млякото да е леко затоплено (не горещо).
Маята с малко от захарта разтварям в топличкото мляко и оставям да шупне (това трае около 4-5 минути).
Яйцата с останалата захар разбивам с миксера на пухкав крем и ги изсипвам в контейнера на машинката за хляб. Прибавям солта, шупналата мая, лимонова есенция, ванилия и брашното. Пущам на програма месене (при мен № 8) и изчаквам да да се замеси тестото, след което спирам и пущам отново от начало и оставям да се меси около 15-20 минути. Тази процедура повтарям още веднъж (спиране и отново пущане от начало), след което започвам да прибавям мазнината лъжица по лъжица и изчаквам тестото да поеме напълно мазнината преди да сложа следващата порция. След като съм прибавила цялото количество мазнина и тя се е усвоила напълно от тестото отново спирам процеса на месене и го стартирам от начало. Сега вече може да се добави и настърганата лимонова кора и да се остави програмата да достигне своя край (втасване на тестото).
След като тестото е готово втасало го разделям на две, разточвам всяка част, разпределям плънката (тя маже да е по ваш избор, моята беше от смлени орехи, захар и белтък) и оформям на руло. Готовото руло поставям в обилно намазана с олио тавичка, завивам с домакинско фолио и оставям да втаса (времето за втасване е различно и зависи от това колко сладко е тестото (аз винаги слагам повечко захар и винаги чакам доста), колко топло е в помещението и колко влажно е). Трябва да се надигне почти двойно, да се образуват шуплички под повърхността и при пипане да е нежно и мекичко. Намазвам с разбит с малко вода и капка олио жълтък и пека в предварително загрята на 170°С фурна. При проба с клечка трябва тя да излиза суха и да не лепне тесто по нея.
Ако ви се стори,че от горе започне да се зачервява повече сложете лист хартия за печене - той ще го предпази от прегаряне (аз малко изтървах момента на поставянето на хартията, но не е болка за умиране, следващия път ще внимавам повече :)).
Ако ви се стори,че от горе започне да се зачервява повече сложете лист хартия за печене - той ще го предпази от прегаряне (аз малко изтървах момента на поставянето на хартията, но не е болка за умиране, следващия път ще внимавам повече :)).
Изваждаме и задължително оставяме да изстине напълно, в противен случай, ако го нарежете ще се смачка и ще е сбито.
Сега е ред на дегустацията :).
Да ви е сладко и весели празници!
Сега е ред на дегустацията :).
Да ви е сладко и весели празници!
Руми, чудесно руло! :) И ние подранихме с козунаците тази година, но няма как да не се изкушим от една репетиция. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и красиви великденски празници!
Благодаря ти, Светле! Весели празници и за теб, миличка!!
ИзтриванеРуми, светли празници! С удоволствие се черпя от рулото ти. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Да ти е сладичко, Гери! Поздрави и прекрасна седмица с много емоции!
Изтриване