петък, 18 януари 2013 г.

Кашник

Родопите - невероятно красива планина с прекрасни хора, които са запазили много автентични рецепти на богати и изумително вкусни ястия. Искам да ви предложа една лесна и бърза рецепта за нещо като питка, тутманик или солен кекс, както искате го наречете, но в родопския край му казват  кашник. Името му може да не ви звучи много вкусно, но това е измамно, в действителност е много вкусно нещо.
Както във всичко и тук може да се импровизира, но оригиналната рецепта е:

ПРОДУКТИ:
4 бр. яйца
30 мл. топла вода
10 г  прясна мая за хляб (може да ползвате и суха, която първо трябва да разтворите в топлата водичка заедно със захарта)
3-4 с.л. разстопено краве масло
100-150 г бяло саламурено сирене
300 г брашно
около 1 ч.л.сол
1 ч.л. захар

ПРИГОТВЯНЕ
В съд се натрошава маята  , слага се солта , захарта и топлата вода.
Разбърква се добре.
Към маята се прибавят разбитите яйца , маслото и настърганото сирене.
С непрекъснато разбъркване (с лъжица) постепенно се прибавя брашното.
Получената гладка каша (за това се казва "Кашник")се оставя да втаса около 30 минути.
След това се изсипва в предварително намаслена тавичка и се оставя отново да втаса около 15 минути.
Преди да сложите във фурната може да поръсите с шарена сол отгоре (придава прекрасен аромат и цвят).
Кашникът се пече в предварително загрята фурна при температура 180 -200˚С до суха клечка и златист загар.
Прекрасна и бърза (не изисква месене) закуска за неделната сутрин, придружена от чаша топло мляко или чай.
Понеже много обичам да експериментирам
 реших към готовата каша да прибавя нарязан на дребно някакъв сух колбас и малко ароматна чубрица - получи се превъзходно!
Може да го предложите и към основното ядене вместо хляб -  сигурна съм, че всички ще го предпочетат пред хляба от магазина!!
Приятен апетит!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар