Ефектни пармезанови купички
Патладжанена салата

Зная, че има много хора които обичат патладжан, но го избягват защото си мислят, че не е от най-полезните зеленчуци (особено когато е пържен).
Това обаче, не е съвсем вярно, а и от него може да се приготвят много други ястия, които са невероятно вкусни, без да го пържим. Тази салатка е доказателство за това, а какво мезе е самооо :) !!
В къщи много обичаме пилешки дробчета на фурна и вярвам, че няма човек дето да не знае как се приготвят и да не ги обича, но сега искам да ви предложа нещо по-различно и интересно. Не отнема много време за приготвянето, а може да разнообрази трапезата ви или да изненадате гостите си.
Панакота „КАПРЕЗЕ”


Може би ще се учудите на съчетанието на тези две понятия – панакота и Капрезе! Всички знаят, че панакота е прочутият италиански десерт, идващ от Пиeмонт, а Капрезе е невероятната салата (също италианска и също толкова известна) с моцарела, домати и босилек. Е нали кулинарията е изкуство и като такова винаги има място за експерименти и фантазия, за това реших да съчетая техниките на тези две ястия в едно и се получи едно прекрасно пред ястие-салата, което искам да ви представя.


САЛАТА СЪС ЗЕЛЕН БОБ
Ето и една бърза и простичка за приготвяне, но много вкусна салатка от .... зелен боб. Много хора не го обичат готвен, но тази салатка е нещо различно. Опитайте я, вярвам че ще ви хареса!
СОЛЕНА ТОРТА с картофени палачинки
Сега е сезона на тиквичките. Този прекрасен зеленчук може да бъде приготвен по много начини, но аз ви предлагам да го вложим за разнообразие в една засищаща тортичка, която ще разнообрази менюто ни и ще внесе малко свежест.
Бобен терин
Няма българин да не знае, че бобът е наше национално ястие и да не го обича. Той се приготвя по много начини, като яхния, боена чорбица, по манастирски, по воденичарски и т.н. и сигурно вие знаете поне една от всичките тези рецепти. Аз обаче искам да ви предложа още едно интересно приложение на този толкова познат продукт. Може да го приготвите за предястие, за основно или за добавка към печени меса.
Сельодка под шуба
Това е една мнаго популярна салата за руснаците и е перфектното мезе за водка, а и за нашенска ракийка (малеййй колко такава изпива, ако знаете :))). Може да послужи като предястие или основно, за тези които обичат да похапвт салатки и риба. Предлагам една вариация, а продуктите могат да са с разменени места, но в основни линии техниката е тази.
Хайвер от целина (CELERY)
В последно време стана много модерно да се говори за здравословно хранене и природосъобразен начин на живот. От край време обаче са се използвали различни храни, добавки и подправки, които са влияели благотворно на здравето на хората. Една от тези подправки е ЦЕЛИНАТА. Коренът на целината оказва противовъзпалително действие при остри и хронични бъбречни заболявания, при подагра, ревматични заболявания. Плодовете оказват добро действие при стомашни болки и лошо храносмилане. Във фитотерапията се използват корените и плодовете на целината. Корените съдържат киселини, амини, аспарагин, глутамин, манит, пентозан, скорбяла, тирозин, холин. Плодовете – апиин, лимон̀ен, седанолид, селенин. Салата от целина помага да се справим с чувството на глад и осигурява енергия за целия ден. Сок от целина очиства кръвта от токсини, както и предотвратява образуването на кръвни съсиреци и тумори. Прясната целина намалява вероятността от образуване на тумори и язви. Дори и с малко количество от нея може да се подобрят кожата и косата. Наскоро е открито свойството и за неутрализиране на канцерогените, които се съдържат в тютюневия дим. Целината намалява кръвното налягане, повишава имунитета, помага да се справим с нервното и физическо претоварване, укрепва сърдечния мускул. Съдържа много хранителни вещества и не на последно място се смята за един от мощните афродизиаци (спомнете си филма „Двойникът” :))).
Всичко това ме провокира да ви представя едно хайверче от този толкова ценен зеленчук.
Всичко това ме провокира да ви представя едно хайверче от този толкова ценен зеленчук.
Великден
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Наистина Великден отмина, но просто не мога да не покажа какви яйчица боядиса моят съпруг.
Този обичай за най-светлия празник винаги е бил тачен и почитан в нашето семейство и ни е доставял огромно удоволствие!
Наистина Великден отмина, но просто не мога да не покажа какви яйчица боядиса моят съпруг.
Този обичай за най-светлия празник винаги е бил тачен и почитан в нашето семейство и ни е доставял огромно удоволствие!
Зелена салата с бекон и гъби
Това е салатката, която нашия татко спретна за вечерята днес. Препоръчвам Ви я, много вкусна и засищаща е! Вярвам,че ще я харесате!
В тази салатка повечето продукти са български (с изключение на китайското зеле), но в нея се съчетават типичните пет вкуса, характерни като комбинация за азиатската кухня, а именно сладко, кисело, солено, горчиво и люто. Тя е нежна, вкусна и подходяща за добавка както към аперитива, така и към скара или печено.
Няма коментари:
Публикуване на коментар