сряда, 4 януари 2012 г.

Вкусна и много лесна пита


Както вече споменах имам домашна хлебопекарна и поради тази причина много, ама много често  я използвам, за да направя нещичко, което да радва небцето и душата. Искам да споделя и с Вас една рецепта за питка, която е лесна и може да има много варианти на оформяне и изпълнение.




ПРОДУКТИ:
За тестото:
1/2 кофичка кисело мляко (по възможност с по висока масленост)
2 яйца + един белтък (жълтъкът се отделя за намазване)
3-4 с.л. олио
1/2 кубче прясна мая (може да се използва и суха Dr. Oetker)
11/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
100 мл топла вода, в която размивам маята + мъничко захар
около 700-750 гр. брашно (аз използвам предимно готова смес за домашни хлебопекарни на Софмел) 
За намазване между листове:
100 гр масло (маргарин)
За намазване отгоре и поръсване: 
суров жълтък
1 с.л. мляко (вода)
сусам
маково семе (може и друга посипка-синапено семе, слънчогледови семки или тиквени)

ПРИГОТВЯНЕ:
Включвам моя добър помощник - домашната хлебопекарна  в процеса :).

  • В кофичката слагам всички течни съставки в следната последователност: кисело мляко, яйца, част от топличката вода (с др. размивам маята + малко захар и сол), олиото и размитата мая. След това поставям брашното и включвам на програма месене (на маята "Аляска"-програма 8) . Ако е необходимо добавям още малко брашно докато се оформи хубава топка от тестото, която да не се маже под бъркалката и да не лепне по стените. 
  • Оставям програмата да свърши, след което изваждам  втасалото тесто и оформям питката. Много често се е случвало да нямам достатъчно време и тук идва предимството на това тесто - може да се оформи на питка и без предварително втасване (веднага след като е замесено без да се оставя да втасва и после да се оформя). 
  • Оформянето е по Ваше желание:).

ПЪРВИ ВИД:
Тестото се разделя  на пет части, всяка се разточва на лист със размер на тавата в която ще се пече питката, се намазва с разтопеното масло или с маргарин и се поръсва със сирене или някаква друга плънка. Върху него се поставя средващия лист, намазване, плънка, лист, намазване, плънка и се завършва с лист. Всичко това се нарязва като торта на 16 парчета (с много остър и намазнен нож, за да не се лепи тестото и да се развалят пластовете), като не се стига до средата (аз поставям една чашка в средата и режа до нея, така в средата се образува кръг, който е цял). След това всяко парче се усуква около себе си поне два пъти. Може всички да се усучат в една посока, а може и да се редуват -едно на ляво, следващото на дясно.
- Оставя се да втаса отново около 30-35 минути на топличко.
- Маже се с разбития жълтък, поръсва се с избраните семена и се пече в предварително загрята фурна на 18C на първа скара с вентилатор. Проверяваме дали е готова с дървено шишче или клечка за зъби (трябва да излизат сухи).

ВТОРИ ВИД ОФОРМЯНЕ:

Тестото се разделя на три топки, които се разточват на листи, не много дебели. Слагат се една върху друга, като между тях се маже с мазнина и по желание се слага плънка. Нарязва се на 16 парчета, като торта. Всяко парче се навива на кифличка и се редят в тава. Втасва, намазва се и се пече.
Тази рецепта и това тесто позволяват развихряне на фантазията при оформянето и предлагането.
Надявам се да Ви хареса и да опитате! Да Ви е сладко!

3 коментара:

  1. Изглежда чудесно! Нямам машина за месене и не бих се лишила от удоволствието лично да си меся, като ме подтикне, така че ще пробвам ка кще се получи.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко направено с желание и любов винаги се получава, мила Марта! Благодаря,че си се отбила в моята страничка! Ще се радвам да те посрещна отново и да споделиш резултатите! Поздрави!

      Изтриване
    2. Има хлебопекарна обезателно ще пробвам за нова година

      Изтриване