Ябълки, канела, ванилия..... кой не обича тази комбинация, която извиква в съзнанието ни представата за вкусен щрудел. Аз обаче искам да ви предложа един изключително бърз начин да си направите щрудел, който не се приготвя по традиционния начин с кори за баница, а с пандишпанова платка и е на рулце :).
ПРОДУКТИ:
за блата
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 к.ч. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
ванилия
за плънката
4-5 настъргани средно големи ябълки
1 настърган следен морков
канела
1 ч.ч. леко запечени и накълцани орехи (може да ги замените с кандирани портокалови корички)
ПРИГОТВЯНЕ:
- С помощта на миксер на средни обороти разбиваме яйцата и захарта до утрояване на обема им и получаването на светъл пухкав крем.
- Брашното и бакпулвера смесваме и пресяваме заедно и постепенно ги прибавяме към яйчната смес, като бъркаме внимателно с телена бъркалка до хомогенизирането на сместа.
- Ябълките и моркова настъргваме и изцеждаме от тях сока, като ги стискаме в ръка (сместа трябва да е почти суха), прибавяме канелата, разбъркваме и разстиламе на пласт ябълковата смес в тава, постлана с хартия за печене. Разстланите ябълки трябва да оформите на равномерен пласт, краищата на който да са на разстояние около 1-1,5 см от стените на тавата.
- От горе разстиламе орехите или портокаловите корички (ако ше ползвате такива).
- Върху пласта от ябълки (той ще е плънката на рулото) изливаме пандишпановата смес, като разпределяме така, че тестото да достигне до стените на тавата.
- Печем в предварително загрята на 200° С фурна за 15 минути, докато се зачерви отгоре.
- Изваждаме и оставяме леееко да се охлади, след което обръщаме върху друга хартия за печене.
- Изчакваме около пет минути да се изпари излишната влага, после с помощта на хартията навиваме на стегнато руло, което оставяме завито да изстине напълно и да се стегне.
Можем да поръсим рулото с пудра захар или да декорираме с бял и тъмен шоколад.
Налейте чаша чай или кафе, отрежете парченце щруделово руло и.... се отдайте на удоволствието!!
Да ви е сладко!!!
Поздравления за блога Руми!
ОтговорИзтриванеСтрахотно е рулото браво!
Поздрави!
Благодаря ти zi4e! Наистина е много вкусно, а когато е престояло платката леко се овлажнява от ябълките е още по-хубаво! Поздрави и хубава вечер!
ИзтриванеПерфектно, Руми!!!Въпреки , че ми е позната рецептата, беше удоволствие за мен да проследя твоето представяне.Ако трябва да я препоръчам на някого, това е мястото.
ИзтриванеХубав ден!!!
Благодаря ти Вили!! Хубав ден и на теб!!
ИзтриванеОт вчера се каня да те посетя ,Руми :) ....страхотно руло -щрудел ! Както ми харесват рулата ще го направя при пръв удобен случай ! Да мине карнавала , че то сега сладки много обърках се кое да правя по напред :) !
ОтговорИзтриванеЧао ,мила ! Прегръдки и хубав уикенд !
Благодаря Ванюшка, че се отби отново!! Наистина е хубаво, а е и бързо (много обичам такива сладкишчета -да стават бързо)! Хубав уикенд и на теб миличка, и ВЕСЕЛ карнавал!!
ИзтриванеРуми,спазих твоята рецепта,като добавих и парченца филетирани и карамелизирани портокали.Много добре се получи
ОтговорИзтриванеОтивам при новото изкушение.
До скоро!
Много ме зарадва Вили, че си опитала и подобрила рецептата! Та нали кулинарията е изкуство и експериментиране - така са се получили хубавите неща!! Да ви е сладко!! Поздрави!!
ИзтриванеМного красиво руло !!
ОтговорИзтриванеАко искаш може да направиш и торта с него ето и една рецепта http://mylitttlehome.blogspot.com.es/2012/09/blog-post_16.html
Благодаря ти Иви, за идеята! Тортата е супер, непременно ще я пробвам, а и ще се харчи в това горещо време :)!!
Изтриване