събота, 13 април 2013 г.

ШВЕЙЦАРСКИ МЕРЕНГЕ БУТЕР КРЕМ

 Винаги е хубаво да имаш под ръка рецепта за крем за торти или сладкиши, който хем да е траен, хем да е подходящ за шприцоване, хем да не променя формата за дълго. Това е точно такъв крем - вкусен, траен и сравнително лесен за приготвяне, който Марта Стюарт предлага.
Оригинала на приготвянето може да видите тук  , както и много други интересни предложения. 
Аз го използвах за украса на една тортичка и няколко къпкейкчета и се получи перфектно.


ПРОДУКТИ:
6 белтъка
1,5 ч.ч. пудра захар (324 г) (чашата е с вместимост 240мл)
455 г меко краве масло

ПРИГОТВЯНЕ:
Белтъците заедно със захарта се смесват в огнеупорна купа и се поставят на водна баня като се разбиват с телена бъркалка до пълното разтопяване  на захарта (това трае около 3 минути, но може да проверим дали е разтопена захарта като вземем малко от сместа и разтрием между пръстите си, ако не се усещат кристали и сместа е гладка значи е готово). Тогава прехвърляме  в купата на миксера и започваме да бием белтъчната смес на средна скорост около 5 минути, след което увеличаваме скоростта и продължаваме да бием до получаването на лъскав и твърд меренге крем (за това време сместа трябва да е изстинала). Без да спираме разбиването прибавяме на части (лъжица по лъжица) кравето масло, което е меко и със стайна температура. След всяко прибавяне на масло бием до пълното смесване на двете съставки. Накрая добавяме ванилията и кремът е готов. 
Може да се използва както за пълнеж на кексове и торти, така и за шприцоване на украси, а  и да се комбинира с разтопен шоколад. Може и да се оцветява с гелови бои.


17 коментара:

  1. Никак не харесвам маслен крем и се чудя дали този е с по-различен вкус?
    Иначе изглежда прекрасно, спор няма. Поздрави, Руми!

    ОтговорИзтриване
  2. Руми, много гочно си го описала този крем. Верно има масло, като калории е много, но е страшно траен, държи форма, перфектен е наистина!

    ОтговорИзтриване
  3. Руми, много ми хареса този крем. Може да не е много полезно, но аз обичам вкусът на масло и захар, пък и не го ядем всеки ден с лъжици ...
    А бордът на тортата чудно си го измайсторила, само дето не мога да разбера как става ... Дай малко обяснение, моля!
    Поздравления, мила Руми, и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Бени, може да видиш начина на правене на борда ето тук http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/315836_503534746344078_1472378098_n.jpg. Надявам се да съм била полезна! Целувки!!

      Изтриване
  4. Здравейте момичета! Кремът наистина е маслен и с повечко калорийки, но за сметка на това, както казва Албенка, не го ядем с лъжицата. Вложен в сладкиш, торта или мъфин е супер както за декорация, така и на вкус (не е толкова накъртващо). Дори и на по-топличко се запазва формата на това, което си шприцовал. Хубава и ползотворна седмица ви желая!! Прегръдки на всички!

    ОтговорИзтриване
  5. Rumi, zashto taka moqt stana na buchki... mishto ne mojah da napravq s nego... (izvinqvam se za kirilicata)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!! Много е важно маслото да е меко и да се добавя на малки порции, след което да се изчака да се поеме (да се хомогенизира добре) от меренгето и чак тогава да се добави следващата порция. Това става трудничко с ръчен миксер, по-добре е да се използва стационарен. Не трябва да се бърза и да се съкращават етапите - загряване на белтъците и разтопяване на захарта, изстиването и разбиването им и чак тогава постепенно прибавяне на мекото масло.
      Не мога да преценя каква е причината за този резултат при Вас и се надявам да съм била максимално подробна в поясненията!
      Поздрави и дано вторият опит да е успешен!!

      Изтриване
    2. Всичко беше ок ,докато ни почнах да прибавям разтопеният бутер и сместа от гъста стана рядка,само от три лъжици бутер! Сместа беше истинала,къде бъркам?

      Изтриване
  6. Когато комбинираме с шоколад какви са пропорциите или просто добавяме на око?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм мерила когато прибавям шоколада просто следвам интуицията си. Ако се притеснявате може прибавяте по малко и да следите, но съм сигурна, че няма да има проблем, стига шоколада да не много горещ!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравей, Руми,
    имам въпрос относно количеството. Трябва ми за измазване на една торта (26см), но без други декорации. Половината дали ще стигне?
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направих цялото количество и да, супер много е. Та сега да питам друго - мога ли да го замразя :)

      Изтриване
    2. Оооо, Нели, извини ме че не съм отговорила веднага! Настина цялото количество е малко множко само за измазване на торта, но може да го съхраниш в добре затворен съд в хладилника за няколко дена до седмица. Не съм замразявала, защото не ми се е налагало. Въпреки всичко предпочитам да го използвам прясно приготвен - по-вкусен и ароматен е. Струва ми се, че след като престои много време (дори и в хладилник) малко маслото си променя вкуса (може и внушение да е, но...).
      Поздрави, мила!! И още веднъж извинение за закъснелия отговор!!

      Изтриване
    3. А, няма проблем. Благодаря ти много.

      Изтриване
    4. Пак съм аз :) Бях замразила крема и днес ще го ползвам - съвсем запазен си е. И вкусово, и като консистенция.
      Споделям, ако някой пак попита. Целувки.
      П.С. Добавям те в моя блог, страхотни неща имаш, благодаря.

      Изтриване
    5. Ооооо, супер си, Нелка!! Благодаря за споделянето!! Много полезна информация!!
      Целувки и от мен, миличка!!

      Изтриване
  8. Здравейте,крема може ли да се използва за измазване под фондан?

    ОтговорИзтриване