вторник, 29 август 2017 г.

СВИНСКИ ЧЕРЕН ДРОБ НА СКАРА


Лятото е сезона на барбекюто, а какво по-вкусно от това да поставиш вкусна мръвка на скарата, но не само мръвката може да е вкусна и крехка. За разнообразяване на асортимента върху скарата може да поставим и дробче, но всички знаем, че ако не е подготвен както трябва той става сух, така че искам да ви споделя моята марината за дроб на скара, който остава сочен и крехък, дори и да престои.




ПРОДУКТИ:
1 кг свински черен дроб
марината
100 мл прясно мляко
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. горчица 
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. соев сос
1 с.л. мед
2 с.л. водка (по желание)
подправки за барбекю или скара по ваш вкус
черен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:
Измития дроб се нарязва на филийки около 1,5 см дебели. Слага се в купа и се прибавят всички останали продукти, разбърква се добре и се покрива съда с капак или фолио.
 Оставя се да престои поне 4 часа в хладилник (аз го оставям 1 нощ). След това се изсипва в гевгир да се отцеди маринатата (тя се изхвърля), връща се в купата и се добавят  2-3 с.л. олио, р



Разбърква се и се пече на скара или грил-тиган, като често се обръща за да се запази сочен. Соли се след като се махне от скарата.

* По желание към маринатата може да добавите и малко лук (аз го добавям в съда, в който съм го сложила, след като е изпечен).
* Ако имате време може да начукате леко парченцата, като ги слагате в найлонова торбичка за да не пръска по време на начукването.


Който обича дроб на скара и опита така приготвен ще се увери, че той става много сочен и крехък, след като е престоял в маринатата.


Приятен апетит!!

2 коментара:

  1. Чуден е Руми! Особено когато се маринова с прясно мляко, наистина става много крехък. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Ванка! Обичам много дроб на скара и тази марината наистина е перфектна за него - никога не става сух и жилав!!
      Поздрави и за теб и спокоен следобед!!

      Изтриване