петък, 6 януари 2012 г.

Киш с праз и чушки

Искам да споделя още една вкусотийка, която може да има много вариянти в зависимост от това какви продукти ще изберете за плънката.  Това произведение на кулинарията може да предложите както за основно ядене, така и за предястие или закуска.

ПРОДУКТИ:
За тестото:
200 гр. брашно
100 гр. студено масло, нарязано на дребни кубчета
1 яйце
½ ч.л. сол
3-5 с.л. вода
Може да се сложат и някакви подправки в тестото (риган, мащерка или чубрица-по желание разбира се)
За плънката:
150 гр. бекон (нарязан на кубчета)
2 стръка праз лук
1 зелена чушка (нарязана на ивички)
1 червена чушка (нарязана на ивички)
200 гр. гъби (нарязани на филийки)
150 мл олио
200 гр. заквасена сметана (аз използвам Данон, но предполагам че и с кисело мляко с по висока масленост ще стане – трябва да пробвам ;)
3 яйца
200 гр. настърган кашкавал
Сол
Чер пипер

ПРИГОТВЯНЕ:
  • Към пресятото брашно се прибавя нарязаното на дребни кубчета студено кр. масло, яйцето, солта и 3с.л. от водата. Замесва се средно твърдо тесто (ако е необходимо се добавя още малко вода, зависи от брашното). Така замесеното тесто се завива във фолио и се оставя в хладилник за един час.
През това време си приготвяме плънката.
  • Нарязваме продуктите. 
  • В сгорещен тефлонов тиган без мазнина запържваме кубчетата бекон. Трябва да се стопи мазнинката и кубчетата да са златистички,  след което прибавяме праза, чушките и гъбите. Разбъркваме и оставяме да се изпари отделилата се течност от тях, като не забравяме да бъркаме, за да не загори. След като останат само на мазнина овкусяваме със солта и пипера (по желание може да прибавите и някакви пресни подправки, които обичате и са подходящи). Оставяме леко да се охлади. 
Продуктите за плънката може да са по ваше желание и да са в различни комбинации, така винаги ще имате едно ново и вкусно предложение за трапезата.
  • Изваждаме тестото от хладилника и го поставяме в тавичка, предварително намазнена и набрашнена (аз понеже нямам керамична го правя в тортена 26 см със свалящ се борд).  Изтънява  се така, че да покрие дъното и да се образува борд по стените на тавата. Бордът трябва да е по висок (около 2-3 см.), за да не изтече плънката когато се сложи. Върху така приготвеното тесто се слага лист хартия за печене и се насипва суров зрял боб (това се прави, за да не се надига основата на тестото и да остане равна). Печем в предварително загрята на 180°С фурна на първо ниво с вентилатор до порозовяване на тестото (проверяваме като надигнем хартията –трябва долната част да не е съвсем сурова). 
  • Изваждаме от фурната, отсраняваме хартията със зърната боб (тях прибираме за следващия път ;)) и пристъпваме към подреждане на плънката. Първо поставяме и разстиламе част от задушените зеленчуци, след това ръсим настърган кашкавал (може да се замени с друг вид сирена – синьо, гауда, пармезан), отново зеленчуци и отново кашкавал, завършваме със зеленцуци. 
  • Разбиваме яйцата със сметаната, овкусяваме със сол и чер пипер и заливаме, като внимаваме да не прелее извън борда на тестото. Връщаме тавичката отново във фурната и оставяме да се пече до готовност – да се образува златиста коричка. 
  • Изваждаме от тавичката в подходяща чиния, нарязваме и сервираме, придружено от чаша хубаво червено вино! 
Невероятно ухае! Едва ли може някой да устои на такова изкушение! Опитайте и няма да съжалявате! Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар