петък, 17 февруари 2012 г.

Свински врат с подправки, печен върху сол


Това е месо подходящо за всякакъв случай, перфектно за празник и делник, освен това се подготвя много бързо, а се пече само  докато вие се занимавате с нещо друго през това време. Попаднах на тази вкусотия благодарение на Драго, който прави супер вкусотии.                                                                                                                                                  


Вземаме коло 2 кг.свински врат без кост



       

Намазва се от всички страни с люта горчица.



Поръсва се обилно с микс от сухи подправки (черен пипер, мащерка, босилек, майорана, риган, чубрица, розмарин и др които обичате). Така приготвеното месо се оставя за около 20-30 минути да поеме  ароматите и се поставя в тавичка, в която предварително сме изсипали и разстлали  на дъното й около 500 гр. сол.

ВНИМАНИЕ: Месото не се соли - то поема от солта в тавичката толкова, колкото му е необходимо.


Печем в предваретелно загрята на 200° С фурна на вентилатор (ако има, но не е проблем и без него) за около  2,5  - 3  часа (все пак зависи от количеството месо, ако е около 1-1,5 кг. печенето е около 2 часа).
Месото остава крехко и  сочно от вътре и с хрупкава и ароматна коричка от вън. Перфектно  е! Опитайте! Добър апетит!  

P.S.  Моля да ме извините :$, но забравих да спомена, че използвам и една тайна подправка в ястията, които приготвям за любимите хора!  Препоръчвам  Ви я!                                                    

5 коментара:

  1. Очарован съм и от рецептата /която ще приготвя веднага в почивните дни/ и от тайната подправка! Браво Румяна!Изключително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Васко!! Става убийствено лесно и вкусно - пробвай няма да съжаляваш! Поздрави, весели и щастливи празници!!

      Изтриване
  2. А може ли да ми кажете коя е тайната подправки!

    ОтговорИзтриване
  3. Много лесно за приготвяне и фантастично на вкус месо. Благодаря Ви за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Добре изглежда със сигурност е добре и на вкусови качества :) благодарности само да уточним солта морска или обикновена? Хубав ден.

    ОтговорИзтриване