ПРОДУКТИ:
свински джолани (за предпочитане е да са предни - късички и с много месце), бройките ще са по ваше усмотрение :)
подправка за барбекю "Пикантина"
1-2 ч.л. горчица "Дижонска"
ленти тънко нарязано "Прошуто"
олио
бяло вино
черен пипер
сол
Не съм написала никъде количества, защото всеки преценява колко джолана ще подготви.
ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме джоланите и докато са още влажни ги натъркваме обилно със смес от подправката и горчицата. Поставяме ги в найлонов плик, затваряме добре и ги оставяме за цяла нощ в хладилника.
След като са престояли с маринатата ги изваждаме от плика, увиваме всеки по отделно в бекончето и ги поставяме в подходящ съд (дълбока тава, огнеупорна тенджера или гювеч, но да са по-дълбочки), на дъното на който сме сложили мазнина овкусена с малко сол и черен пипер. Заливаме с бялото вино и вода в съотношение 1:1, така че да се покрият до половината, завиваме с алуминиево фолио или поставяме капак (аз използвах голяма, дълбока тава, предвид броя, и фолио) и поставяме в предварително загрята на 200°С фурна и ги забравяме поне за 3 часа. За това време джоланите са се сварили и месото им е станало крехко, сочно и леко се е отделило от кокъла, течността трябва да се е редуцирала на една трета. След това махаме фолиото и оставяме да се зачервят отгоре, като поне няколко пъти ги заливаме със сосчето, което се е получило в тавата, така стават с хрупкава и лъскава коричка от прошуто и крехко месце отвътре.
Сервираме с различни салати и гарнитури, такива каквито обичаме или според сезона.
А да знаете колко винце или биричка изпиват тези джоланчета :) !!
Опитайте ги и няма да съжалите, а пак ще повторите!
Страхотни са на вид, предполагам на вкус са още по.... и със сигурност количествата на съпътстващата напитка винаги ще са недостатъчни!!!
ОтговорИзтриванеОоо, наистина са много вкусни, а колкото до напитките добре се бяхме подготвили :), така че всичко беше изчислено както трябва :).
ИзтриванеРуми, прекрасни са! Идеални за зимното време навън :)
ОтговорИзтриванеНапълно си права Вили, зимата е най подходящото време за тези свински мезенца, не трябва да се пропуска възможността да ги
Изтриванепохапваме и да се любуваме на снежното време от вън! Поздрави и спокойна нощ, миличка!!
Тъкмо си подготвям и аз една публикация с джоланчета, защото ги обичам, пък и зимата е най-подходящия сезон за тях, поне според мен. :)
ОтговорИзтриванеМного са апетитни, Руми!
Поздрави!
Светле, с голямо любопитство ще чакам да видя твоите джоланчета и да обменя опит (винаги е от полза да си сверяваш "часовника" със съмишленици :)! А колкото до подходящото време за похапването им не само ти мислиш така - ние у дома също сме на това мнение и не пропущаме да се поглезим с тези вкусотийки :) :). Поздрави и хубава вечер, миличка!!
ИзтриванеРуми, то и да не са празници, с такова вкусно ястие денят си е празник. :) Много ми харесват! Като се реша някога да готвя и аз така месо, ще пробвам задължително. Поздрави най-сърдечни от мен! :)
ОтговорИзтриванеГери, не чакай и не му мисли толкова, никак не е страшно, а е невероятно вкусно и си заслужава да се опита!! Поздрави и прегръдка, миличка!!
ИзтриванеМного ми харесва рецептата ти, Руми. Все подхождам неуверено с месото в кухнята. Като видя нещо така разнизано и апетитно, си казвам, че не е толкова страшно! Сглобявам ароматни месни гозби, но никога не са ми разнизани (не броя гозбите а ла кавърма, там няма какво да се сбърка). Пак ще пробвам, че ме "ръчкаш" :)
ОтговорИзтриванеТики, поддай се на сръчкването и се престраши, не е сложно и страшно, но превръща кухнята и деня ти в празник, а и любимите хора със сигурност ще го оценят :). Целувчици, миличка и прекрасна неделя!!
Изтриване