сряда, 25 април 2012 г.

Френски яйца

Това е една подготвена отдавна, но закъсняла публикация, за което моля за извинение!!Сигурна съм, че всички за Великден боядисвате яйца и те винаги са по-вече от колкото можете да изядете на този ден (поне при нас е така :))) и след това се чудите как да ги оползотворите (нали е криза и не трябва да разхищаваме храната). Това ме накара да се поровя и да намеря някаква рецептичка и ........ето я - "Яйца по френски"- изглеждаше ми мноооооого вкусно и реших да я пробвам. Благодаря, мила Мария и на теб Дани, че споделяте тези прекрасни (и полезно-рационални ;) :Р) изкушения с нас!!

Продукти:
1 връзка зелен чесън (6-7 стръка)
1 връзка зелен лук (6-7 стръка)
100 мл. бяло вино
200 гр. течна сметана 35%
150-200 гр. настърган кашкавал (гауда, ементал)
2 кубчета замразен спанак (аз ползвах около ½ връзка пресен спанак)
магданоз
сол на вкус
черен пипер на вкус
50 гр. масло
1-2 супени лъжици  зехтин (олио)
5–6 варени яйца

Приготвяне:

  • Обелете яйцата и ги разрежете на половинки.
  • Настържете кашкавала.
  • Нарежете лука, чесъна и спанака.


  • Затоплете мазнината и задушете спанака (оставете да остане на мазнина) и прибавете лука и чесъна към него, разбъркайте и изчакайте и те да се задушат.
  • Добавете виното и оставете около 5 минути да се готви.
  • След това прибавете сметаната (аз замених готварската сметана със заквасена на Данон) и 2/3 от настъргания кашкавал, отново разбъркайте.


  • Овкусете с черния пипер, магданоза и сол (внимавайте с нея, кашкавалът понякога е достътъчно солен).
  • Изсипете соса на дъното на огнеупорен съд (или разпределете в гювечета за индивидуални порцийки).
  • Върху соса наредете половинките яйца, с жълтъка нагоре.
  • Покрийте с останалия настърган кашкавал и запечете.

Това ароматно и вкусно ястие, с невероятно сосче може да се консумира както за предястие, така и за основно, естествено придружено с чаша хубаво бяло вино и приятна компания.

Р.Р. Разбира се не е задължително само след великденските празници (защото има боядисани яйца) да си приготвяте това ястие, то може да присъства на трапезата ви по всяко време!!

Bon appétit , приятели!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар