Продукти:
1 връзка зелен чесън (6-7 стръка)
1 връзка зелен лук (6-7 стръка)
100 мл. бяло вино
200 гр. течна сметана 35%
150-200 гр. настърган кашкавал (гауда, ементал)
2 кубчета замразен спанак (аз ползвах около ½ връзка пресен спанак)
магданоз
сол на вкус
черен пипер на вкус
50 гр. масло
1-2 супени лъжици зехтин (олио)
5–6 варени яйца
Приготвяне:
- Обелете яйцата и ги разрежете на половинки.
- Настържете кашкавала.
- Нарежете лука, чесъна и спанака.
- Затоплете мазнината и задушете спанака (оставете да остане на мазнина) и прибавете лука и чесъна към него, разбъркайте и изчакайте и те да се задушат.
- Добавете виното и оставете около 5 минути да се готви.
- След това прибавете сметаната (аз замених готварската сметана със заквасена на Данон) и 2/3 от настъргания кашкавал, отново разбъркайте.
- Овкусете с черния пипер, магданоза и сол (внимавайте с нея, кашкавалът понякога е достътъчно солен).
- Изсипете соса на дъното на огнеупорен съд (или разпределете в гювечета за индивидуални порцийки).
- Върху соса наредете половинките яйца, с жълтъка нагоре.
- Покрийте с останалия настърган кашкавал и запечете.
Това ароматно и вкусно ястие, с невероятно сосче може да се консумира както за предястие, така и за основно, естествено придружено с чаша хубаво бяло вино и приятна компания.
Р.Р. Разбира се не е задължително само след великденските празници (защото има боядисани яйца) да си приготвяте това ястие, то може да присъства на трапезата ви по всяко време!!
Bon appétit , приятели!!
Р.Р. Разбира се не е задължително само след великденските празници (защото има боядисани яйца) да си приготвяте това ястие, то може да присъства на трапезата ви по всяко време!!
Bon appétit , приятели!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар