събота, 12 януари 2013 г.

ПЪЛНЕНО ПИЛЕ с булгур


 Аналог на американската пълнена пуйка е нашето пълнено пиле (кокошка) - нищо ново, но за сметка на това вкусно!
Може да се приготви както за празник (когато отивате  за прошка на сирни заговезни или за наближаващия Трифон зарезан, придружено от хубава погача) така и за  делник, когато искате да се поглезите с изкусително ястие.

ПРОДУКТИ:
1 охладено пиле около 1,5 – 2 кг.
1 к.ч. булгур (може да е малко по-едро смлян, но може и да е ситен)
1 к.ч. ориз
2 глави лук (средно големи)
250 г нарязани гъби
300-350 г пилешки воденички (предварително сварени и нарязани на дребно)
200 мл. олио
Сол (или кубче пилешки бульон)
Черен пипер
Около 7 к.ч. вода

Паста за намазване:
1 с.л. брашно
1ч.л. сладък червен пепер
1ч.л. подправка за пиле (аз използвам Котами)
Черен пипер
Сол (ако се използва подправката не се слага сол)
1 – 2 с.л. олио

ПРИГОТВЯНЕ:
Пилето изчистаме, измиваме и осоляваме леко отвътре. Оставяме го да престои докато си приготвим плънката.
За нея в сгорещеното олио задушаваме нарязания лук и след като стане прозрачен и омекне прибавяме предварително измития булгур.
Запържваме леко, заливаме с 2 к.ч. вода,  оставяме да се задуши булгура и да набъбне (това се прави, защото булгурът е по-твърд от ориза и се сварява по-бавно), след което прибавяме ориза. Разбъркваме, подправяме с черния пипер и солта (кубчето бульон), заливаме с още две чашки вода и оставяме да се поеме от сместа. Тя трябва да не е водна, а да е по скоро суха и почти готова (плънката може да направите и само с булгур без да слагате ориз – също става много вкусно).
Към тази смес прибавяме предварително сварените и нарязани пилешки воденички и нарязаните гъби.
Ако е необходимо добавяме още черен пипер и сол (по ваш вкус).
Оставяме леко да се охлади  и да се хомогенизират вкусовете, след което пълним пилето. Отвора зашиваме, пилето връзваме с домакински конец, за да е по компактно и да се опече еднакво и едновременно от всички страни.
Така приготвеното пиле намазваме обилно от всички страни с паста, приготвена от брашното, червения и черния пипер, солта (ако използвате подправката за пиле не слагайте сол- в подправката има достатъчно сол)  и олиото, така че при печенето да се образува апетитен загар и вкусна коричка.
В тавичка наливаме малко олио, поставяме пилето, наливаме останалата вода (може да се добави съвсем малко сол, а едната чашка вода да замените с чашка бяло вино) и завиваме с алуминиево фолио. Ако при пълненето ви е останала плънка я разпределете в тавичката около пилето.
Печем в предварително загрята на 180°С фурна до готовност. В края на готвенето махаме фолиото и оставяме да се запече до златисто, като може няколко пъти да полеем пилето отгоре с отделилия се сок.
След като се е опекло пилето може да го извадите от тавичката, а с отделилия се сок да направите сос, с който да залеете порциите при сервиране.





Поднесете готовото пиле върху красиво плато, полегнало на мекичка плънка и сгушено между хрупкава салатка.
Добър апетит и не забравяйте да изпиете чаша хубаво вино (дали ще е бяло или червено вие решете, но да е хубаво :))!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар