събота, 26 октомври 2013 г.

Царска туршия с мед


И понеже сме на вълна туршии искам да ви споделя рецептата за любимата на моето семейство "Царска туршия", но със мед. Става много вкусна, ароматна и хрупкава. Това е туршия от онези засуканите, които всички обичат и приготвят. Чела съм, чувала съм и съм пробвала много рецепти, но тази стана мой фаворит и от доста време приготвям само нея. Никак не е сложна, приготвя се бързо и резултатът винаги е перфектен.

ПРОДУКТИ:
камби - зелени и червени
моркови
карфиол
скилидки чесън
глава и листа целина
зърна черен пипер
Количествата на зеленчуците зависят от това колко буркана искате да подготвите.
за саламурата:
5 ч.ч. оцет 6%
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. олио
7 ч.ч. вода
По 1 аспирин на буркан

ПРИГОТВЯНЕ:
Нищо, което да Ви затрудни. Зеленчуците се измиват и нарязват (това всеки знае как се прави) и след това се подреждат в подготвените буркани (аз използвам такива с вместимост от 1 литър с винтови капачки, а понякога и трилитрови).
Всички съставки за саламурата се смесват и загряват до пълното разтопяване на солта, захарта и меда и се оставя да ври около 4-5 минути. Докато е още гореща с нея заливаме зеленчуците, затваряме и обръщаме буркана с капачката надолу.
С това количество саламура може да се залеят  6 или 7 буркана, каквито аз използвам, но все пак е важно колко плътно са подредени зеленчуците. След като залеем и последния буркан ги завиваме, за да ги задържим максимално дълго време топли (така капачките ще се вакумират).


С тази заливка си приготвям и люти чушлета - остават хрупкави и апетитни.
Надявам се да опитате!


Приятен апетит!

38 коментара:

  1. Руми, не бях чувала за подобна марината, но съм сигурна, че е много вкусно. :)
    Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само дето медът при нагряване до висока температура, става токсичен и карценогенен.

      Изтриване
  2. Благодаря, Гери, да ти се връща!! Целувки!!

    ОтговорИзтриване
  3. Руми, ти си цяла фурия на туршията! Пък, виждам, чушлета си имаш и за вкусни бурканчета, и за красива украса :)
    Хубава и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Бени, ти също, ти също!! Тази година беше много плодовита и благодатна не само за чушлетата. Прегръдки и целувки миличка!!

      Изтриване
  4. Napravih turshiqta dano stane sled kolko vreme sebqde?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и добре дошла в моето местенце, Венцислава!! Радвам се, че сте харесали и направили тази туршийка!! След седмица вече е готова и става за мезенце на питието :). Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. а аспиринът кога се слага

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слага се в бурканите преди да се залеят продуктите с маринатата. Поздрави!!

      Изтриване
  6. Blagodarq za pojelanieto I dano spodelish oshte ot tvoeto kuhnensko carstvo?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Blagodarq za hubavata recepta. none moga da razbera oceta vinen li e ili qbylkov

      Изтриване
    2. interesuva me za receptata carska turshiq s med

      Изтриване
    3. moje li obiknovenata selska turhiq da se napravi s marinatata ot carskata turshiq s med

      Изтриване
    4. Оцета е винен 6%. Може да пробвате с маринатата за Царската туршия, но тогава няма да е ОБИКНОВЕНА СЕЛСКА!
      Кулинарията е изкуство и може да се пробват различни неща и комбинации - така са се получили много кулинарни шедьоври! Успех и хубави почивни дни!!

      Изтриване

  7. А КОЛКО КИЛОГРАМА са ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ за ЗАДАДЕНОТО от Вас КОЛИЧЕСТВО САЛАМУРА ?
    Тези количества 5 ч.ч. оцет, 2 ч.ч. захар и т.н. нататък съставки на саламурата ЗА КАКЪВ БУРКАН СА или ЗА КОЛКО КИЛОГРАМА ЗЕЛЕНЧУЦИ СА ?
    Чакам да ги публикувате, за да започна да правя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се че сте се отбили в моята страничка!! Аз не меря зеленчуците. Почиствам и ги пълня в бурканите, след което приготвям саламурата, заливам бурканите (писала съм, че с това количество саламура заливам 6-7 буркана с вместимост от 1 л - тези с винтовите капачки) и ако не ми стигне си правя нова.
      Поздрави и успех в приготвянето на туршийката!!

      Изтриване
  8. Руми, благодаря ти за рецептата.
    Приготвих я и днес я дегустирахме.
    Чудесна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Илианка!! Много се радвам, че ви е харесала!!
      Да знаеш, бях забравила един буркан от миналата година и като го отворих беше перфектен!!
      Задължително дегустирайте с ракийца :) :)
      Наздраве и да ви е вкусно!!

      Изтриване
  9. А дали тази туршиица би се получила в 10 литрово бидонче или 10 литрово пласмасово шише? Съответно с доза и половна от маринатата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, определено няма да стане в бидонче, защото зеленчуците се заливат с горещата саламура и зе сатваря съдът, за да се получи вакумиране, а това няма как да стане в бидонче.
      Поздрави!!

      Изтриване
  10. И още... черен пипер, бахар и дафинов лист не се ли слагат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!! Писала съм, че слагам черен пипер, но другите подправки (бахар, дафинов лист) аз лично не слагам, но вие може да сложите, ако искате и ги харесвате.
      Поздрави!!

      Изтриване
  11. Благодаря Ви за рецептата. Ще я опитам. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Добър ден!
    Интересува ме чаената чаша колко мл. е.Защото аз имам чаени чаши с различна вместимост- от 220 до 450 мл.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Моята чаша е от онези старите чаши за чай със сините кантове, дето ги имаше по всички столове и мисля, че е с 220 мл. вместимост. Не проблем и друга да използвате стига всичко да мерите с една и съща чаша, така маринатата ще стане пак в същата пропорция, но с по-малка чаша - по малко количество и обратно.
      Надявам се да съм била напълно изчерпателна и полезна!! Пожелавам приятно приготвяне на зимнината!!
      Поздрави!!

      Изтриване
    2. Еее, няма защо, удоволствие е за мен!!

      Изтриване
  13. Благодаря, Руми,за рецептата!! Ще се възползвам от нея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лина!! Ще се радвам да я опиташ и да споделиш впечатлението си!!
      Поздрави!!

      Изтриване
  14. Здравейте, колко време държим бурканите обрънати надолу и след колко време става трушията за ядене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Държа бурканите обърнати докато изстинат напълно, след което ги прибирам, туршийката става за ядене още след десетина дена.
      Поздрави и приятно похапване, но не забравяйте, че върви с ракийка тази туршийка :)!

      Изтриване
  15. Здравейте! Променя ли се количеството на аспирина ако буркана е три литра? Ще я пробвам задължително туршийката!

    ОтговорИзтриване
  16. А,как се определя колко вода да се сложи(като се пълнят предварително с вода бурканите ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Водата е в маринатата-7 ч.ч. И аз късно я видях,защото е след снимката.Правя я в момента.

      Изтриване
  17. Туршията е страхотна по тази рецепта! Правя я вече втори път! Благодаря за чудната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  18. Стана ужасно кисела, чак не се яде, дайте идея дали може да се оправи

    ОтговорИзтриване
  19. С 5 ч.ч х 220 гр оцет в 7 ч.ч.х220 гр Н20 не става ли много кисело?

    ОтговорИзтриване