събота, 10 март 2012 г.

Сухи чушки пълнени с .... бял боб


Днес се сетих за една рецепта, която е много популярна във врачанския край, а именно “Пълнени сушени чушки със зрял боб”, която зная от една моя позната, чийто съпруг е от този край. Когато я чух за първи път погледнах с голямо недоверие, но все пак реших да я пробвам и установих, че наистина е много вкусно. Това е и едно разнообразие при  употреба на зрелия фасул, още повече че сега е времето когато лесно може да се намерят сушени чушки. Опитайте и сами ще се убедите, а и в приготвянето няма нищо по различно от това, което всички знаем по отделно за боба и пълнените чушки.

ПРОДУКТИ:
10-15 сушени чушки
0,5 кг зрял фасул (по-хубаво е да е от този който се разварява)
Половин кисела зелка
300 гр. паприковани свински бузи (пушен бекон)
3 глави средно големи лук
Кимион
Черен пипер
Чубрица
Джоджен
Магданоз
Сол
Олио
Забележка: ако в момента постите може да се пропусне употребата на паприковани свински бузи. Това няма да промени с нищо вкуса на ястието, просто ще е по-постен.

ПРИГОТВЯНЕ:
Боба  накисвам за няколко часа (най-добре цяла нощ), след което го сварявам по стандартния начин почти до готовност и леко го намачквам с вилица, за да се уплътни леко. Прибавям му всички подправки и ситно нарязаните паприковани свински гърди (бекон) (ако ползваме). Оставям го да се охлади, а през това време  накисвам в топла вода сухите чушки за десетина минути и си нарязвам на ситно киселото зеле. В подходящ съд наливам олио и слагам половината от зелето. Отцеждам омекналите чушки и ги пълня с подготвения вече боб, като ги подреждам върху зелето. Върху подредените чушки отново слагам нарязано зеле. Заливам чушките със смес от 1:1 от вода и зелев сок и поставям на огъня. Варя на тих огън до пълна готовност на боба.
Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар