сряда, 16 януари 2013 г.

КЮФТЕТА С БЯЛ СОС


Това ястие е едно от любимите на моя съпруг и понеже аз не го правя често той реши сам да си го сготви. Аз разбира се нямам нищо против някой да ме отмени и с удоволствие си похапнах - беше невероятно вкусно и превъзходно поднесено!!


ПРОДУКТИ:
За кюфтетата:
600 гр. кайма смес
2 с. л. ориз
1 с. л. чубрица
1 глава. лук
1 щипка  смляно индийско орехче
чер пипер
смлян кимион
сол
брашно за овалване.
За соса:
½ кофичка кисело мляко
2-3 с. л. брашно
2 жълтъка
1 морков
½ глава лук
1 кубче месен бульон
малък резен целина
сок от ½ лимон
дръжки от магданоз.
                                                                   
ПРИГОТВЯНЕ:
Каймата, нарязаният на ситно лук, чубрицата, добре измитият ориз и подправките омесваме добре и оформяме 10 – 12 топки от каймата, които оставяме за около 30 минути да се споят ароматите.
В съд загряваме 1 литър вода заедно с целината, морковът, лукът и дръжките от магданоза. След като заври прибавяме кубчето бульон, кюфтетата овалваме в брашно и ги пускаме във врящата течност. Варим около 20 минути (до сваряване на ориза в кюфтетата) и изваждаме кюфтетата. Оставяме ги настрани.
В сгорещен тиган с незалепващо покритие запичаме брашното до леко златисто, като бъркаме, за да се изпече равномерно.
Дърпаме от огъня и прибавяме киселото мляко, жълтъците и лимоновият сок и продължаваме да бъркаме (най-лесно с телена бъркалка) до получаването на  гладка смес.
В тази смес добавяме по малко вече поизстиналият и прецеден бульон, загряваме и оставяме да се готви до сгъстяване на соса.
Пет минути преди свалянето от огъня прибавяме отделените по-рано кюфтета.
Сервираме ги поръсени с нарязан на ситно магданоз (или клонче).


Може   в малко горещо олио да се запържи настърган морков и след като се оцвети олиото с него да залеем порцията кюфтета (става красиво съчетание на цветове-бял сос, оранжева заливка и зелен магданоз).
Приятен апетит!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар