сряда, 13 февруари 2013 г.

Пудинг с бекон и гъби

 Сигурно много пъти ви се е случвало да се приберете от работа и да не ви се занимава с готвене! Да, ама домочадието иска да яде и се рови в тенджерите и хладилника. Тогава идват на помощ тези нещица, дето се правят бързичко и лесно и не изискват много продукти, същевременно са вкусни и очароващи. Този пудинг със сигурност ще ви е от голяма полза в такъв един момент, а и ще стигне  да нахрани поне шест човека!!

ПРОДУКТИ:

6 чаши селски хляб, нарязан на кубчета (може и да е стар -така ще го уползотворите и няма да го изхвърлите)
1,5 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. сметана
6 яйца
около 350 г  пушен бекон
1 лук
3 скилидки чесън
250 г гъби
1,5 ч.ч. настъргано твърдо сирене  Гауда (може да използвате и кашкавал)

ПРИГОТВЯНЕ:


  • В сух тиган запържваме нарязания на ситно бекон, след което  го изваждаме. Не слагайте мазнина при пърженето бекона ще пусне достатъчно.
  • В същия тиган и в отделилата се мазнина  запържваме гъбите, нарязани на филийки.

  • След като омекнат прибавяме нарязания на ситно лук и чесън и готвим до като се запържат леко.
  • Дръпнете от огъня и всичко (бекон, лук, чесън и гъби) смесете с нарязания на кубчета хляб и настърганото сирене. Ако искате да стане по-ароматно и пикантно прибавете и малко синьо сирене, то ще предаде допълнителен вкус на ястието, но ако не го обичате го пропуснете и без него е достатъчно вкусно.


  •  Разбийте яйцата, млякото и сметаната. Подправете със сол и черен пипер.


  • Сложете хлебната смес във формата (може да разпределите сместа в индивидуални формички, ако имате такива) и залейте със сместа от яйцата, млякото и сметаната.
  • Поръсете от горе с още малко настърган кашкавал
  • Печете във фурна на 180°С  до златисто кафяво.

Извадете от фурната и лееееко охладете, но го предложете топъл.



 Сервирайте със зелена салата и разбира се червено вино (за децата с някакъв сок :)).


Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Чудно се е получило Руми! Много обичам такива бързи нещица.
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Зиче!! Аз също много обичам такива бързи нещица!! Прекрасен следобед мила!!

      Изтриване