четвъртък, 21 юни 2012 г.

Сельодка под шуба

Това е една мнаго популярна салата за руснаците и е перфектното мезе за водка, а и за нашенска ракийка (малеййй колко такава изпива, ако знаете :))). Може да послужи като предястие или основно, за тези които обичат да похапвт салатки и риба. Предлагам една вариация, а продуктите могат да са с разменени места, но в основни линии техниката е тази.

Реди се на пластове в следната последователност:
  • настъргани варени картофи, посолете със сол и черен пипер
  • майонеза
  • настъргани кисели краставички

  • настърган кашкавал или парченца пушено топено  сирене (аз сложих пушено топено сирене)
  • настъргани на дребно ренде моркови (може да ги сварите ако искате предварително в подсолена и подкиселена вода, но може и сурови, овкусени с малко бяло балсамико и сол)
  • ситно нарязан зелен лук и копър
  • сельодка (херинга) или пушена скумрия (обезкостена и нарязана на парченца)
  • ситно наряан зелен лук и копър
 

  • покрива се с тънък пласт майонеза                                                                                                        
  • настъргани варени картофи, посолете със сол и черен пипер
  • майонеза
  • царевица от консерва
  • настъргани варени яйца
                 

 Характерното за тази салата е  присъствието на червено цвекло, но в случая аз го пропуснах, но това не я промени, а само я разнообрази.



Салатката може да подредите в едно голямо плато или да оформите персонални порцийки, с помощта на рингове, като мини тортички и да украсите с фантазия.
                       

Забележка: ако искате салатата да стане по лека майонезата може да смесите с 1-2 с.л. изцедено или много гъсто кисело мляко (може да се използва и млечна лека майонеза).
Умишлено не уточнявам количества. Те са в зависимост от предпочитанията ви и броя на порциите, които искате да приготвите.
Приятен апетит!

6 коментара:

  1. Леле, това звучи толкова вкусноо! Определено ще го направя някой път вкъщи! Другите ти рецепти също са страхотни и изглеждат много апетитни, така че ще следя блога ти с удоволствие и ще чакам да видя какво друго ще ни поднесеш! :)

    Поздрави, Ивелина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Иве, за хубавите думи и интереса! Радвам се,че си посетила моята страничка и си харесала това, което приготвям, но и още по-вече ще се радвам да опиташ някои от нещата и споделиш мнение! Поздрави и от мен и хубав и успешен ден!!

      Изтриване
  2. Липсва важен продукт, без който тази салата не може да се нарече сельодка под шуба - червено цвекло!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е липсва червено цвекло, но лично аз не го обичам много и за това го пропуснах в салатката, това обаче съвсем не промени идеята и вкуса й. Все пак кулинарията е изкуство, в което се експериментира (така са открити велики рецепти :)), и аз реших да променя малко оригиналната рецепта, получи се много вкусно, макар и без цвекло! Нищо не пречи да го прибавите във вашите салатки! Поздрави и хубави почивни дни!!

      Изтриване
  3. Ще я пробвам непременно, благодаря за идеята, само ми напишете откъде се купуват ринговете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Роси! Моите са от Германия, но преди да ги имам моят съпруг ми беше изрязал кутийки от консерви от двете страни и ползвах тях, когато правех такива салатки или малки тортички (и още ги използвам). Човек се учи да е изобретателен и да се справя с подръчни материали :). Дано съм ти била полезна! Поздрави, хубава вечер и приятно занимание в кухнята (салатката е наистина чудесна)!

      Изтриване