неделя, 8 юли 2012 г.

Бобен терин

Няма българин да не знае, че бобът е наше национално ястие и да не го обича. Той се приготвя по много начини, като яхния, боена чорбица, по манастирски, по воденичарски и  т.н.  и сигурно вие знаете поне една от всичките тези рецепти. Аз обаче искам да ви предложа още едно интересно приложение на този толкова познат продукт. Може да го приготвите за   предястие, за основно или за добавка към печени меса.

ПРОДУКТИ:
1 ч.ч. бял боб
2 моркова
2-3 кисели краставички
Царевица от консерва
2 малки глави лук
1 яйце
 3-4 с.л. доматено пюре (лютичко - по желание)
 1 к.ч. готварска сметана
4-5 с.л. олио
Кашкавал
Кимион
Черен пипер
Чубрица
Джоджън
Сол
ПРИГОТВЯНЕ:

  • Накиснете боба за няколко часа (за да се свари по-бързо), след това го сварете по обичайния начин.
  • След като е почти готов прибавете подправките, олиото и солта и оставете да се готви до пълна готовност.  
  • Пасирайте го и го оставете леко да се охлади, след което прибавете яйцето и сметаната и разбъркайте до хомогенизиране.
  • Нарежете краставичките и морковчетата на пръчици,  а лука на кубчета.
  • Намажете павоъгълна кексова форма с краве масло  и поръсете с галета.
  • Поставете половината от бобеното пюре, разпределете морковите, краставичките, царевицата  и лука, а върху тях изсипете останалата част от бобеното пюре и загладете.
  • Настържете кашкавала и с него покрийте бобения пласт.
  • Изпечете в предварително загрята на 180˚С фурна  с вентилатор до получаване на златиста коричка.
  • Извадете от фурната и оставете за 5 минути, след което обърнете терина в тавата на фурната, която сте постлали с хартия за печене. 
  • Отново покрийте с настърган кашкавал и върнете във фурната, за да се образува златиста коричка и от долната (вече станала горна :)) страна на терина. 






Охладете, нарежете и поднесете.
Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Руми, страхотен е този терин!
    Чудесна идея от боб, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти допада, Пепчо!Поздрави и прекрасна седмица! Прегръдки!

      Изтриване