неделя, 19 октомври 2014 г.

СОЛЕН КЕКС с кашкавал, зелени подправки и орехи

Нямате нищо за вечеря, а не ви се иска да готвите дълго, или трябва да измислите нещо за предястие, или пък ви предстои разходка в природата и ви се иска да има нещичко за хапване в чантата - е, това е предложението, което може да ви отсрами във всички тези ситуации (а и в много още) и винаги ще е интересно и различно, когато го съчетаете с подходяща салатка, кисело млекце, сосче или колбас.


ПРОДУКТИ:
3 яйца
60 г кисело мляко
50 г растително масло
1/2 ч. л. горчица (може да е мека или дижонска, ако искате пикантност)
180 г брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
сол
смлян черен пипер - по вкус
130 г кашкавал (настърган)( Гауда) за тестото
40 г зелени подправки (по 10 г - копър, магданоз, зелен лук, босилек)(може да използвате и други, ако предпочитате)
За поръсване:
20 г кашкавал (настърган)
1/2 ч.ч.  накълцани на едро орехи


ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете на ситно зелените подправки, а сиренето настържете на едро ренде.
Смесете яйцата, млякото, растителното масло и горчицата.
Прибавете пресятото с бакпулвера брашно, солта и смления черен пипер, 130 г от кашкавала и нарязаните зелении и хубаво разбъркайте.
Изсипете тестото в застлана с хартия за печене кексова тавичка, поставете в предварително загрята на 180°С фурна и печете.
След като изминат 30-35 минути и кексът се надигне добре, извадете и поръсете с останалия (20 г ) настърган кашкавал, смесен с накълцаните орехи и отново върнете във фурната да се допече.
Проверете за готовността му с дървено шишче. Общо печенето трае някъде около 45-50 минути, но все пак това зависи и от фурната.
Извадете и оставете върху решетка да се охлади напълно.
Получава се много вкусно с богат аромат на подправки, лук и разтопен кашкавал.

Приятно похапване!!

6 коментара:

  1. Обичам солените кексчета,а твоят определено си го бива...Поздрави,Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Миленка!! Вкусен стана!
      Поздрави и хубав ден, миличка!!

      Изтриване
  2. Румиии.... Прекрасен солен кекс! Толкова е сочен, толкова е свеж с всички тези зеленийки. Ама никога не съм се сещала да му сложа кашкавалче и ядки отгоре, чудесна идея! Обещавам някй път да опитам по този начин. :)
    Усмихнати прегръдки от мен и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Гери! Прегръдки и ползотворна седмица и от мен!!

      Изтриване
  3. От кога се каня да приготвя солен кекс , но винаги не намирам рецепта , която да ми хареса , ето че минах през твоят блог и я намерих . Дано да ми хареса и следващата защото ще следя много внимателно хахахаа Иви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за гостуването, Иви!! Дано се хареса кекса и ще се радвам, ако споделиш резултата!! Отбивай се отново - ще ми е приятно!!
      Поздрави хубава вечер!!

      Изтриване