понеделник, 12 ноември 2012 г.

СОЛЕНА ТОРТА с картофени палачинки


Салатите, както и предястията могат да се предложат в различни варианти, комбинации и оформяне, достатъчно е да имаме малко въображение и желание да си разнообразим ежедневието. Тази торта е доказателство за това, можем да комбинираме според  вкуса си наличните продукти. Получи се много приятна комбинация!

ПРОДУКТИ:

Палачинки (блатове):
4-5 средно големи картофа
4 яйца
1 к.ч. настъргано сирене гауда (или друго твърдо сирене, може и кашкавал)
250 мл прясно мляко
3-4 с.л. олио
брашно за сгъстяване
сол
1 средно голяма глава лук
2 с.л. нарязани зелени подправки (по ваш избор- аз сложих само магданоз)
чубрица
олио за пържене

крем:
500 гр. бяло саламурено сирене (може да се използва и крем сирене)
150 гр. майонеза
1 патладжан (печен и пюриран)
3-4 скилидки чесън, счукани на пюре
1-2 с.л. заквасена сметана
1/2 пакетче желатин (накиснат в 2с.л. вода)
сол (ако е необходимо)

допълнително:
1 консерва царевица
Кисели краставички
3-4 печени червени пиперки
шунка, нарязана на кубчета
Маслини без костилка
4-5 стръка ситно нарязан зелен лук
5-6 сварени яйца

ПРИГОТВЯНЕ:
 на палачинките (блатавете):
(от тези продукти излизат около 7-8 бр. палачинки)
  • Измийте добре картофите и ги сварете заедно с кората в микровълновата (поставете ги в найлонов плик, завържете здраво, пробийте няколко дупчици с вилица и включете на максимална мощност за 10-12 минути). 
  • Охладете, обелете и ги настържете на едро ренде. 
  • Разбийте, с миксер,  добре яйцата, добавете млякото, сиренето, 3-4 с.л. олио и прибавяйте брашно  до получаването на палачинково тесто. 
  • Лука  и зелените подправки на ситно, прибавете ги заедно с чубрицата към картофите и ги смесете с палачинковата смес. 
  • Овкусете със сол. Трябва да се получи смес с гъстотата на кексово тесто. 
  • Загрейте  тефлонов тиган и го намазнете с малко олио   (диаметърът трябва да е приблизително еднакъв с този на ринга, в който ще сглобявате тортата). Огъня не трябва да е много силен, за да могат палачинките да се изпържат добре, а не да ги грабне и да останат вътре сурови. 
За да са еднакво дебели и големи палачинките аз разпределям сместа в купички.

Пържете по-дълго,отколкото обикновени палачинки. Внимавайте при обръщането да не се разкъсат. Оставете ги да изстинат добре (по възможност ги поставяйте в отделни съдове докато изстиват)– те ще се стегнат още и ще можете спокойно да работите и да подреждате тортичката.
крем:
Намачкваме или пасираме сиренето( аз го настъргах на едро ренде, за да се усеща),
прибавяме счукания на пюре чесън, пюрирания патладжан и майонезата (ако ни се вежда рядка сместа може да добавим половин пакетче, накиснат във вода и разтворен на водна баня желатин).
сглобяване:
В тортена тавичка, предварително облечена с алуминиево или домакинско фолио редим:
 картофена палачинка, крем от сиренето,  настъргани краставички, царевица,











палачинка, крем, настъргани сварени яйца,парченца шунка,





палачинка, крем, нарязан на парченца  печен пипер, смесен със ситно нарязан лук
 и накрая палачинка (след поставянето на всяка палачинка леко притискаме, за да се разпредели крема и да се уплътни тортата).



Измазваме тортата с крем, бордовете облепяме със нарязан магданоз (или със смлени орехи), а отгоре украсяваме както ни подскаже въображението.



Това е много подходящо блюдо както за предястие и аперитив, така и за основно, придружено от чаша хубаво бяло вино.
Добър апетит!!

5 коментара:

  1. Браво изглежда много добре,скоро имам повод и ще го направя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам, ако и на вкус Ви хареса! Чакам отзиви!! Поздрави!

      Изтриване
  2. Браво изглежда много добре,скоро имам повод и ще го направя

    ОтговорИзтриване
  3. Отговори
    1. Оооо, Бети! Това за мен е голям комплимент! Благодаря ти много!! Прегръдка!

      Изтриване