понеделник, 18 юни 2012 г.

Хайвер от целина (CELERY)

В последно време стана много модерно да се говори за здравословно хранене и природосъобразен начин на живот. От край време обаче са се използвали различни храни, добавки и подправки, които са влияели благотворно на здравето на хората. Една от тези подправки е ЦЕЛИНАТА. Коренът на целината оказва противовъзпалително действие при остри и хронични бъбречни заболявания, при подагра, ревматични заболявания. Плодовете оказват добро действие при стомашни болки и лошо храносмилане. Във фитотерапията се използват корените и плодовете на целината. Корените съдържат киселини, амини, аспарагин, глутамин, манит, пентозан, скорбяла, тирозин, холин. Плодовете – апиин, лимон̀ен, седанолид, селенин. Салата от целина помага да се справим с чувството на глад и осигурява енергия за целия ден. Сок от целина очиства кръвта от токсини, както и предотвратява образуването на кръвни съсиреци и тумори. Прясната целина намалява вероятността от образуване на тумори и язви. Дори и с малко количество от нея може да се подобрят кожата и косата. Наскоро е открито свойството и за неутрализиране на канцерогените, които се съдържат в тютюневия дим. Целината намалява кръвното налягане, повишава имунитета, помага да се справим с нервното и физическо претоварване, укрепва сърдечния мускул. Съдържа много хранителни вещества и не на последно място се смята за един от мощните афродизиаци (спомнете си филма „Двойникът” :))).
Всичко това ме провокира да ви представя едно хайверче от този толкова ценен зеленчук.

ПРОДУКТИ:
1глава целина
2-3 с.л. майонеза
½ пакетче сирене „Крема”
1глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
Сол
Черен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Измийте старателно главата целина с четка. 
  • Нарежете я на кубчета. 
  • Сложете я в подходящ съд заедно с почистените скилидки чесън и главата лук и ги залейте с вряла вода (водата да е наравно с нивото на кубчетата целина). 
  • Оставете всичко да се свари напълно при затворен съд. 
  • След като се свари дръпнете от огъня, посолете леко и подправете с черен пипер и докато е още горещо пасирайте на гладко пюре. 
  • Оставете да изстине напълно. 





  • През това време смесете крема сиренето и майонезата до гладкост и обединете две смеси. 
  • Оставете в хладилник да престои няколко часа. 


  • Поднесете хайвера към месо приготвено на скара или печено във фурна или към гриловани зеленчуци. Може да се консумира и самостоятелно с подходяща питчица, препечена филийка или крекери, разбира се.








Ами това е – хапвайте здравословно!
Надявам се да ви хареса!

Няма коментари:

Публикуване на коментар