четвъртък, 11 октомври 2012 г.

САЛАТА от запечен карфиол, бекон и боб





Една типично есенна салатка! Чудесна е както за предястие, така и за лека вечеря!!





ПРОДУКТИ:
1 глава карфиол, накъсана на цветчета
400 гр. бекон, нарязан на кубчета
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици балсамов оцет бял
3 чаши хляб, нарязан на кубчета за крутони
2 счукани скилидки чесън
2 супени лъжици зехтин екстра върджин (за разбиване на чесъна)
1  консерва отцеден салатен боб (400 гр.)
1 чаша магданоз, нарязан
40 гр. спанак листа (накъсани на парченца)(може да замените със зелена салата или китайско зеле)
парченца мариновани домати
ивички печена червена чушка

Дресинг:
2 супени лъжици балсамов оцет - бял
2 супени лъжици зехтин
1 ч.л. захар,
сол и прясно смлян черен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Загрейте фурната до 200°С. Сложете карфиола и бекона в тавичка, подправете със зехтина и оцета (предварително разбити и хомогенизирани), разбъркайте и печете в продължение на 20 минути.
  • Разбъркайте кубчетата хляб със счукания   със зехтина екстра върджин чесън,  добавете в тавичката и върнете във фурната за още 10 минути, докато хлябът се запече.

 По време на печенето, подгответе дресинга:

  •  Смесете всички съставки  и разбъркайте енергично с тел да се хомогенизират.

 Довършете салатата:



 Поставете в чиния или купичка запечените карфиол, бекон и крутони, добавете изцедения боб, нарязания магданоз, накъсаните листенца спанак (салата, зеле),  парченцата домати и ивичките печена червена чушка, подправете с дресинга и разбъркайте.







Приятен апетит!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар