В тази салатка повечето продукти са български (с изключение на китайското зеле), но в нея се съчетават типичните пет вкуса, характерни като комбинация за азиатската кухня, а именно сладко, кисело, солено, горчиво и люто. Тя е нежна, вкусна и подходяща за добавка както към аперитива, така и към скара или печено.
ПРОДУКТИ:
800 гр. китайско зеле
1 голяма глава лук (аз използвам червен за по-голям колорит)
12 бр. репички (може да се заменят с червена сладка ряпа)
1 зелена люта чушка
1 авокадо (по желание)
6 скилидки чесън
2 с.л. олио
2 лайма (може и обикновени лимони, поради липса на зелени)
2 ч.л. кафява захар
50 гр. неосолени фъстъци
сол
ПРИГОТВЯНЕ:
- Зелето се почиства от най горните листа и от основата. Нарязва се на по едри ленти, измива се и се минава през центрофуга за зеленчуци, за да се отдели водата по него.
- Лука се нарязва на тънки ивички и се смесва с 1ч.л. сол, след което се оставя върху цедка да се отцеди сока.
- Репичките се измиват и се нарязват на кръгчета (ако ползвате червена ряпа я нарежете на жулиени аз направих така, тъй като не намерих репички).
- Чушката също се нарязва на много тънки ивички.
- Ако слагате авокадо го разрязвате на половина, махате костилката, отделяте месестата част с лъжица и половинките нарязвате на тънки ивички.
- Олиото се загрява леко и в него се запържват четири от шесте скилидки чесън, предварително нарязани на шайбички и се "гасят" с половината от прясно изцедения лимонов сок.
- Останалите две скилидки от чесъна се счукват и към тях се прибавя останалата половина от лимоновия сок.
- Всичко се смесва в голяма купа, залива се с чесновия дресинг, поръсва се със захарта и фъстъците (аз експериментирах – поръсих и настъргана кора от половин лимон – получи се добре).
Няма коментари:
Публикуване на коментар