вторник, 10 януари 2012 г.

Салата - торта

За тази страхотна тортичка се вдъхнових от Йоли и прекрасната й Рибена торта салата. В нашето семейство обаче не всички харесват и ядат риба и за това реших да я видоизменя, надявам се милата Йоли да не се сърди! Ето сега и моят вариант.

ПРОДУКТИ:
3-4 сварени средно големи картофа
1 малка главичка червен лук, нарязана на ситно
3-4 кисели краставички
1 опаковка (250 гр.) крема сирене (част от него отделяме за украса)
2 скилидки чесън
1 опаковка майонеза
1-2 с.л. гъсто кисело мляко
1 опаковка сирена за тост
1-2 моркова (леко сварени в подсолена вода и нарязани на дълги ленти с помощта на белачка за картофи)
100 гр. зелени маслини без костилка (нарязани на филийки)(отделяме 8бр. за украса)
1/2 консерва сладка царевица
200 гр. шунка, нарязана на дребни кубчета (може и някакъв пушен колбас или филе)
4 бр. твърдо сварени яйца
100 гр. кашкавал
1 връзка магданоз
1- 2 стръка копър
черен пипер
2-3 малки домата за украса (може и краставичка)
ПРИГОТВЯНЕ:
В подходяща плоска чиния поставяме свалящ се ринг от тавичка за торта (размер - в зависимост от желаната големина на салатата - торта, аз използвах с диаметър 26см.) и започваме да редим пластовете.
За да не стане салатата тежка,  майонезата олекотяваме с киселото мляко.
Крема сиренето смесваме със счуканите, на фино пюре, скилидки чесън и нарязания копър.
първи пласт:
настъргваме  на едро ренде 2 картофа, посоляваме, смесваме със ситно нарязания лук и 2с.л. майонеза, разстиламе и  притискаме, за да се уплътни леко (това правим след всеки поставен пласт от салатата, за да може след това да се реже без да се разсипват парчетата от салатата).
втори пласт:
нарязани на дребни кубчета кисели краставички, върху  тях настъргваме другите два картофа, отново леко уплътняваме с притискане и размазваме 2 с.л. майонеза.
трети пласт:
царевицата, нарязаните маслини и кубчетата шунка и отново 2с.л. майонеза.
четвърти пласт:
подреждаме плочките сирене  за тост, върху тях лентите моркови.
пети пласт:
крема сиренето, подправено със счукания чесън.
шести пласт:
настъргваме яйцата, които овкусяваме със сол и чер пипер и завършваме с настъргания кашкавал.
Оставяме за 1-2 часа в хладилник да се стегне, сред което сваляме ринга и украсяваме с маслинки, резенчета доматче или краставичка и шприцовани розички от отделеното крема сирене, листенца и нарязан на ситно магданоз.
Получи се много апетитна, красива, а и вкусна салатка, която всички много харесаха.
Благодаря ти Йоли, за всички прекрасни идеи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар