Не ви ли се е случвало да не прецените колко хляб ще ви е необходим и да ви остане? Ако това е така, ето едно предложение да го преобразите но възможно най-простичкия и елегантен начин в невероятен десерт, а идеята е от предаването "Пекарната на Рудолф".
ПРОДУКТИ:
• 500 мл. прясно мляко
• 50 гр. разтопено масло
• 250 гр. захар
• 40 гр. кокосови стърготини
• 1 бр. стара франзела
• 2 бр. яйце
• 1 шушулка ванилия (или есенция)
За соса:
• 2 бр. жълтъци
• 120 гр. масло
• 70 мл. уиски или бърбън
• 100 гр. пудра захар
ПРИГОТВЯНЕ:
Накъсайте хляба на едри парчета в купа. Поръсете отгоре захарта и кокоса /ако не обичате кокос, просто не слагайте/.
Затоплете млякото, но без да завира (като си топнете пръста да може да търпите).
В купа разбийте яйцата с малко захар с тел (не е необходимо до използвате миксер) и прибавете на тънка струйка топлото мляко и ванилията, след това залейте хлебната смес с млечната и добавете разтопеното масло. Разбъркайте добре.
Ако франзелката е прекалено суха може да изчакате 1-2 минути, преди да разпределите в съдчетата, но няма да има проблем и ако я разпределите веднага.
Намажете формичките за пудинг (или мъфини) с масло и с помощта на лъжица ги напълнете с хлебната смес.
Поставете формичките в друга тава, за да можете по-лесно и бързо да ги сложите и извадите от фурната и защото при печенето сместа се надига и малко потича маслото (така няма да се изцапа фурната ви).
Изпечете ги на 180 градуса за около 30 минути.
За соса загрейте маслото в съд и когато то се поразтопи добавете наведнъж пудрата захар и бъркайте. Трябва да стане гладък сос без захарта да се карамелизира, т.е. цветът на соса трябва да остане жълтеникаво-бял.
Отделно разбийте в купа жълтъците с алкохола и добавете топлата смес при тях или обратното. Бъркайте енергично, за да стане гладък и нежен соса (ако харесвате и искате да усещате по алкохолен вкус увеличете количеството на уискито с 10 мл., но внимавайте, не и ако го сервирате и на деца).
Изчакайте пудингчетата да изстинат и ги извадете всяко в отделна чиния.
Залейте всяко със сос и поднесете.
Невероятен вкус и съчетание на аромати!
Няма да повярвате, че може така лесно да се преобрази една простичка франзела в прекрасен десерт!
Да ви е сладко!!
На тази "пекарна" и аз съм голям фен, но съм пропуснала този хлебен пудинг :) Изглежда интригуващо лесно и вкусно :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеГаби, и аз много го харесвам! Прави страхотни неща, винаги е толкова организиран и представя всичко с такъв финес - просто е няма как да не го харесаш :). Поздрави и на теб, миличка!!
ИзтриванеЕхаааааааааааааааааа...
ОтговорИзтриванеОчите ми останаха тук, Руми, голяма вкусотия! :)
А Рудолф аз също много го харесвам.
Сърдечни поздрави!
Гери, аз не вярвах, че от една обикновена франзелка може да се получи толкова невероятно вкусен десерт. Горещо го препоръчвам!! :) Поздрави и прегръдки, миличка!! Хубава нова седмица!
ИзтриванеМммм, това ще е много вкусно!! Би могло да се направи и с изостанал козунак по Великден :) Хубава седмица, Руми, с усмивка и прегръдка от мен :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Танче!! Наистина е мноого вкусно и определено ще става с козунак. Хубава седмица и на теб, миличка! Прегръдка и от мен!
ИзтриванеЕ, Руми, много интригуваща рецепта! Уж просто хляб, пък виж какъв разкош става с него... и то с аромат на квалитетен алкохол! Явно ще се хареса на всички кавалери и дами :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица, мила Руми!
Така е Бени, наистина се хареса на всички вкъщи (кавалери и дами)! Великолепна комбинация от масло, ароматен алкохол, кокос и ванилия! Целувки и спорна седмица, миличка! :)
Изтриване