неделя, 11 март 2012 г.

Зелена салата с бекон и гъби


ПРОДУКТИ:
200 гр. маруля 
1 връзка зелен лук
1 връзка зелен чесън
125 гр. бекон (нарязан на ивички) 
250 гр. гъби(полски или култивирани печурки)
3 с.л.  ябълков сок (аз използвах натурален от кутия) 
1 ч.л. горчица 
1 с.л. балсамов оцет 
2 с.л. зехтин  
черен пипер (прясно смлян) 
сол

ПРИГОТВЯНЕ:



  • Старателно измийте марулята, лука и чесъна и ги подсушете с центрофуга за салати. Накъсайте листенцата (не ги режете с нож, за да се запази „пухкава”, нарежете лука и чесъна и ги поставете в подходяща купа. Разбъркайте леко.
  • Нарежете бекона на тънки ивици и запържете на среден огън в тефлонов тиган, без мазнина (той ще пусне достатъчно мазнина), за около 5 минути да станат хрупкави.
  • Междувременно, почистете гъбите и нарежете на по-едри парченца. Прибавете ги към бекона и запържете за 5 минути (трябва леко да си променят цвета и да останат леко хрупкави). 
  • Смесете ябълковия сок с горчицата, оцета, зехтина и черния пипер. Разбийте да се получи хомогенен дресинг.  Изсипете сместа върху  гъбите и бекона, посолете с малко сол, разбъркайте. 
  • Разпределете равномерно върху зелената салата и поднесете със студена домашна ракийка.
Да ви е сладко и наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар