неделя, 15 януари 2012 г.

Морковено руло

Много пъти в разговори с познати и приятели съм чувала да се казва, че не обичат моркови, независимо дали са сурови или в супи и ястия. Това в пълна сила важи и за повечето деца, въпреки приказките за зайо-байо, който хрупа морковче. Именно това ме накара да направя и Ви предложа едно по различно приложение на морковите, което видях в един руски сайт (оригинала на рецептата може да видите тук). Надявам се, че ще се хареса както на възрастните, така и на децата! Това рулце може да се предложи и като закуска и като предястие, комбинирано с хубава зелена салатка.

ПРОДУКТИ:
За блата:
450 гр. моркови (настъргани на едро ренде)
4 яйца
1 с.л. краве масло
2-3 с.л. брашно (може да се замени с царевично)
1-2 щипки бакпулвер
сол
черен пипер
За плънката:
125 гр. крема сирене
500 гр.извара
2-3 с.л. майонеза
1 връзка зелени подправки (аз използвах копър)
1 скилидка чесън
1 ч.л. желатин д-р Йоткер
сол

ПРИГОТВЯНЕ:
- Настъргваме морковите на едро ренде.
- В тефлонов съд ги задушаваме с кравето масло.
- Овкусяваме със солта и пипера и оставяме да се охлади.
- Загряваме фурната на 180˚С.
- Яйцата разделяме на жълтъци и белтъци.



- Жълтъците разбиваме с щипка сол и към тях прибавяме изстиналите моркови, след което разбъркваме.


- Белтъците разбиваме с миксер на пяна с твърди връхчета и ги прибавяме към сместа от моркови и жълтъци и внимателно разбъркваме, като прибавяме и пресятото с бакпулвера брашно. Не се притеснявайте, ако ви се стори че сместа е рядка,
след като се изпече ще изглежда като омлет с моркови.





- Готовата смес изсипваме в тава, застлана с хартия за печене и изравняваме (аз използвах тавата на фурната, която е с р-ри 32/36 см./.
- Печем  на вентилатор за около 10-15 минути (не трябва да се препича, защото ще се изсуши и ще стане трошлив блатът).

- След  изпичането изваждаме от фурната и обръщаме платката върху друг лист хартия за печене, поставен върху влажна кърпа.








- С помощта на кърпата завиваме на руло и оставяме да се охлади напълно.







- През това време приготвяме плънката, като смесваме крема сиренето, изварата, пасираната скилидка чесън, нарязания копър и желатина (предварително накиснат с 1с.л. студена вода и разтопен на водна баня). Всичко пасирам до гладка смес и оставям леко да стегне.

- Изстиналата  напълно платка  развиваме,  намазваме с
готовата плънка  и навиваме
 отново, като отстраняваме
хартията.



- Готовото руло завиваме във
фолио и оставяме в хладилник за няколко часа да стегне.
-Рулото може да украсим от горе,но може и да оставим така (то е с хубав оранжев цвят, който придава колорит и контрастира с цвета на
плънката).


- Режем на филийки с много остър нож и сервираме! Получава се уникален баланс на вкусове - сладникав от морковената платка и киселичък от плънката.



Ако ви остане от плънката не се притеснявайте, а прибавете към нея 3-4 нарязани на дребно кисели краставички, 4-5 с.л. кисело мляко и 1/2 пакетче, разтворен на водна баня, желатин. Оставяме в хладилника да стегне и сервираме на топки в купички за сладолед, като мезе към ракийката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар