четвъртък, 5 юли 2012 г.

Торта с блатове от тиквички

 Сега е сезона на тиквичките. Този прекрасен зеленчук може да бъде приготвен по много начини, но аз ви предлагам да го вложим за разнообразие в една засищаща тортичка, която ще  разнообрази менюто ни и ще внесе малко свежест.





ПРОДУКТИ:
Блатове:
3 бр. средно големи млади тиквички
220 гр. брашно
4 яйца
2 средни главички лук
5 с.л. растително масло (олио или зехтин)
¼ ч.л. бакпулвер
¾ ч.л. куркума
Копър ситно нарязан (количеството е по ваше желание)
Сол
Черен пипер
плънка:
200 гр. извара
3-4 скилидки чесън
3 с.л. майонеза
200 гр. топено сирене
200 мл. готварска сметана
1 краставица
4-5 стръка копър ситно нарязат
Сол

ПРИГОТВЯНЕ:

  •  Измийте и нарежете тиквичките на парченца, след което ги поставете в блендер и ги пасирайте. Посолете пюрето, разбъркайте и го оставете за около половин час в цедка да изтече излишната вода.

  • След като е изтекла водата от тиквичките прибавете към тях яйцата, куркумата, копъра, черния пипер, ситно нарязания лук и брашното, пресято с бакпулвера. 

  • Разбъркайте да се хомогенизира всичко  и оставете за 15 минутки, след което разсипете сместа в еднакви съдове (това е за да се получат еднакви по обем корите на тортичката).  







  • В горещ тиган с не залепващо покритие капнете по 2-3 капки олио и излейте сместа от единия съд и изпечете от двете страни до златисто (става като по-дебела палачинка, но при обръщането внимавайте да не се счупи). 
  • Повторете същата процедура и с останалата смес. Оставете готовите кори да се охладят, а през това време пригответе плънката.
  • Счукайте скилидките чесън на гладко пюре с малко сол и олио и го прибавете заедно с майонезата към изварата. 
  • Нарежете краставичката на малки кубчета и също ги прибавете към изварата. 
  • Разбъркайте добре всичко да се смеси. Посолете и подправете със ситно нарязания копър (може да си добавите и други подправки, които обичате).
  • Разбийте  сметаната до пухкав крем и към нея при непрекъснато разбиване прибавете топеното сирене, докато се получи пухкав и гладък  крем, с който ще измажем тортата от горе.     

Сглобяването на тортата е лесно.   
                
  • В подходящ съд поставете свалящия се ринг на тортена тавичка и в нея сложете първата  кора от тиквички, а върху нея разстелете част от  крема с извара, следва втора кора, крем от сметаната и топеното сирене, трета кора, изварен крем и така до като свършат корите.                                                                                                   
  • Измазваме тортата от горе със сметановия крем. 

  • Оставяме за няколко часа в хладилник да се стегне. 


  • Изваждаме, отстраняваме ринга, украсяваме и е готова за консумиране. 



Поднесена  студена,  придружена с чашка изстудена ракийка, мастичка или биричка за тези които си падат по нея е неустоимо удоволствие!!

 


Приятен апетит!!

1 коментар: