ПРОДУКТИ:
Блатове:
3 бр. средно големи млади тиквички
220 гр. брашно
4 яйца
2 средни главички лук
5 с.л. растително масло (олио или зехтин)
¼ ч.л. бакпулвер
¾ ч.л. куркума
Копър ситно нарязан (количеството е по ваше желание)
Сол
Черен пипер
плънка:200 гр. извара
3-4 скилидки чесън
3 с.л. майонеза
200 гр. топено сирене
200 мл. готварска сметана
1 краставица
4-5 стръка копър ситно нарязат
Сол
ПРИГОТВЯНЕ:
- Измийте и нарежете тиквичките на парченца, след което ги поставете в блендер и ги пасирайте. Посолете пюрето, разбъркайте и го оставете за около половин час в цедка да изтече излишната вода.
- След като е изтекла водата от тиквичките прибавете към тях яйцата, куркумата, копъра, черния пипер, ситно нарязания лук и брашното, пресято с бакпулвера.
- Разбъркайте да се хомогенизира всичко и оставете за 15 минутки, след което разсипете сместа в еднакви съдове (това е за да се получат еднакви по обем корите на тортичката).
- В горещ тиган с не залепващо покритие капнете по 2-3 капки олио и излейте сместа от единия съд и изпечете от двете страни до златисто (става като по-дебела палачинка, но при обръщането внимавайте да не се счупи).
- Повторете същата процедура и с останалата смес. Оставете готовите кори да се охладят, а през това време пригответе плънката.
- Счукайте скилидките чесън на гладко пюре с малко сол и олио и го прибавете заедно с майонезата към изварата.
- Нарежете краставичката на малки кубчета и също ги прибавете към изварата.
- Разбъркайте добре всичко да се смеси. Посолете и подправете със ситно нарязания копър (може да си добавите и други подправки, които обичате).
- Разбийте сметаната до пухкав крем и към нея при непрекъснато разбиване прибавете топеното сирене, докато се получи пухкав и гладък крем, с който ще измажем тортата от горе.
Сглобяването на тортата е лесно.
- В подходящ съд поставете свалящия се ринг на тортена тавичка и в нея сложете първата кора от тиквички, а върху нея разстелете част от крема с извара, следва втора кора, крем от сметаната и топеното сирене, трета кора, изварен крем и така до като свършат корите.
- Оставяме за няколко часа в хладилник да се стегне.
Поднесена студена, придружена с чашка изстудена ракийка, мастичка или биричка за тези които си падат по нея е неустоимо удоволствие!!
Приятен апетит!!
Разкошотия-непременно ще пробвам.
ОтговорИзтриванепоздрави!