петък, 20 септември 2013 г.

Супичка от лопуш


Вярно, че е есен вече, но в градината лопушът (лапад, както му казват някои хора) има нови млади листенца и ще е грехота да не се използват (поне за супичка :)). Свикнали сме да свързваме зелениите с пролетта, но и в края на лятото и началото на есента могат да са също толкова вкусни. За това ето и супичката:


ПРОДУКТИ:
лук
млади и свежи листа лопуш
зелени подправки (аз използвам копър, девисил и магданоз)
мазнина
черен пипер
сол
фиде
прясно мляко
вода
1 домат(по желание)
Тук не давам точни количества - те зависят от броя на порциите и желаното от Вас количество на ястието, за това преценете ги сами.
ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте много добре всичко и нарежете.
В горещата мазнина сотирайте лука да омекне и се избистри, ако желаете тук може да прибавите обеления и нарязан на ситно домат и да го оставите да се изпържи - да се изпари отделилата се течност (може и да не го слагате), след което продължавате с прибавянето на  нарязаните листа лопуш също да се запарят. когато омекне и се свие добавете водата, подправете със сол и черен пипер (тук аз добавям половината от нарязаните зелени подправки). Оставете да се готви около 5 минути (до омекването на лука). Прибавете фидето и оставете на огъня да ври до сваряването му. В края на готвенето добавете останалите зелени подправки и прясното мляко. Изчакайте почти да заври отново (без да оставяте да завира, за да не се пресече млякото - това е като застройване на супичката).
Свалете от огъня, изчакайте малко да се охлади и сервирайте с лъжица заквасена сметана или гъсто кисело мляко и филийка прясно изпечено хлебче Чиабата.


За него използвах готова смес и хлебопекарната (добавя се само вода и 1 с.л. зехтин - останалото го върши машинката - перфектно решение).
Тази супичка е перфектна и студена в горещи дни (ние я предпочитаме така) - въпрос на вкус :).


Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Руми, чудесна здравословна супа от лапад (ние така му казваме) и любима на всички вкъщи. Подсещаш ме да се огледам следващия път на пазара за тази зеленийка. При мен имаш отговори на отдавна зададените въпроси. Извинявам се за закъснението, но ...
    Приятна и весела вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Бени, и благодаря за отговорите (макар и със закъснение)!! Все пак лятото е за почивка и отпуски, а въпросчетата и рецептите могат да почакат малко!! Целувки и спокойна вечер, миличка!!

      Изтриване